Murat Özyeğin: Girişimcilik ekosistemi büyüyor

0
80

Merkez ofisi 1997 yılında New York’ta kurulan Endeavor’ın (Etkin Girişimci Destekleme Derneği) Türkiye çalışmaları 2007’de başladı. O günden bugüne Endeavor’un desteğiyle pek çok girişimci iş dünyasındaki yerini aldı. Endeavor Türkiye, yerel ve uluslararası iş liderlerinden oluşan yönetim kurulu ve mentor ağı ile büyüme potansiyeli olan girişimcilere destek programları sunuyor ve girişimcilik ekosistemini geliştiren özendirme projelerine odaklanıyor.

Endeavor Türkiye’nin yönetim kurulu başkanlığına ikinci kez seçilen Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla ümit vaat eden girişimcilere önderlik ediyor. Özyeğin, 2015’i Türkiye girişimcilik atmosferi açısından önemli işlerin öne çıktığı bir yıl olarak değerlendiriyor ve şu bilgileri paylaşıyor: “Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin çıtası yükseldi.

Endeavor’a kuruluşundan itibaren sekiz yılda, 49 şirketi temsilen 74 girişimci dahil oldu. Aralık 2014 itibariyle 28 aktif girişimci şirket toplamda 930 milyon TL ciro ve 4 bin 100 kişilik istihdam yarattı” diyor.

Endeavor, 200’e yakın partnerle yılda 200’den fazla etkinlik düzenliyor. Birçok Endeavor Türkiye girişimcisi, global ekosistemde yatırımcıların ilgi odağı olmuş durumda. 2015’in girişimcilik açısından en çok konuşulan haberlerinden biri, Endeavor girişimcisi Nevzat Aydın’ın yemeksepeti.com’u 589 milyon dolara, Delivery Hero’ya satmasıydı. Özyeğin konuyla ilgili olarak, “2007 senesinde Endeavor girişimcisi seçilen yemeksepeti.com Kurucuları Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş, yolculukları boyunca ekosistemde önemli rol modeli oldular. İki kurucu da, Endeavor önderliğinde gerçekleştirilen mentorluk ve özendirme çalışmalarının ruhunu benimseyerek, Galata Business Angels gibi ekosistemin temel taşlarının kurulmasına ön ayak oldular. Aktif mentorluk ve melek yatırımcı rolleriyle sayısız genç girişimciye maddi ve manevi destek sağladılar” diyor.

Endeavor rol model olarak Türkiye’de filizlenen girişimcilik ekosisteminin önemli kaynaklarından biri. Sadece girişimcilerin değil, ekosistemdeki mentorların, melek ve girişim sermayesi yatırımcıların her biri, rol model olarak öne çıkıyorlar. Melek yatırımcı ağları, girişimci sermaye fonları, girişimcilere özel eğitim fırsatları ve yeni bankacılık hizmetleri gibi imkanlarla girişimci destekleme yelpazesindeki ihtiyaçlara cevap veriyor.

Özyeğin’e çok sorulan sorulardan biri de, Türkiye’de nasıl Endeavor girişimcisi olunacağı üzerine… Bu konuda kriterlere değinen Özyeğin, özellikle seçim aşamasına dikkat çekiyor. Girişimciler için ilk adım, Endeavor’ın mentorlarla görüşme planlamasında yer almak. Bu görüşmelerin ardından seçim sürecinin ilk ayağında, ülke adaylarının belirlendiği “yerel seçim paneli” gerçekleşiyor. Etabı başarıyla geçen girişimciler, yılda beş defa farklı ülkede girişimci ve yatırımcı duayenlerin katılımıyla düzenlenen uluslararası seçim paneline katılıyor. Endeavor global mentorlarının da katılımıyla hazırlanan paneli geçen girişimciler, Endeavor girişimcisi olmaya hak kazanıyor. Üç gün süren etkinliklere, Amazon, eBay, LinkedIn, Tory Birch şirketlerinin kurucuları gibi, dünyaca ünlü girişimci ve yatırımcılar katılıyor. Görüşmeler girişimciliğin önemli isimleriyle yapılıyor. Toplantıların amacı, girişimcilerin kritik karar dönemlerinde yardım alabilecekleri kişilerle bir araya gelebilecekleri ortam yaratmak. Ayrıca, iş geliştirme ve networking kapsamında tüm Endeavor ağına yönelik atölyeler, paneller ve buluşmalar düzenleniyor. Özyeğin, “Endeavor Türkiye olarak kaynak geliştirme, danışmanlık, finans, hukuk gibi konularda girişimcilerimize her açıdan destek olmaya çabalıyoruz” diyor.

Girişimciliğin son aşamasında ise, özendirme çalışmaları yer alıyor. Etkin girişimcileri tespit edip, desteklemenin yanı sıra onlara rol model olarak, girişimcilik bilincini geliştirmelerini sağlamak için özendirme çalışmaları yürütülüyor. “İyiGirişim, iyiYatırım, Investor Network” gibi atölyeler hazırlanıyor. Başarıya ulaşan etkin girişimciler ya seri girişimci kimliğine bürünerek çevrelerindeki yeni girişimcilere mentorluk yapıyor ya da onlara yatırım yoluyla destek oluyor.

Endeavor Türkiye’nin girişimcilik adına öne çıkardığı “rol model” etkisi, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini

GERÇEK GİRİŞİMCİ ÖYKÜLERİ
Endeavor Türkiye’nin Mart 2015’te hayata geçirdiği bir diğer çalışma ise CaseCampus vaka çalışmaları. J.P. Morgan Chase Vakfı’nın desteği ve akademik danışma kurulu üyeleri önderliğinde geliştirilen çalışma, Türkiye’nin önde gelen örnek girişimcilerinin gerçek öykülerinin katılımcılara, girişimcilik eğitimcilerine ve kurumlara anlatılması üzerine odaklanıyor. Özyeğin bu konuda, “Türkiye’de sınırlı sayıda bulunan yerel girişimci vaka çalışmaları ile, gerçek rol modeller üzerinden toplumumuzdaki girişimcilik algısını güçlendirmeyi ve geliştirmeyi hedefledik” diyor. CaseCampus Programı, akademisyenleri ve girişimci adaylarını biraraya getiriyor. Bine yakın girişimci adayının başvurduğu programa şu ana kadar 72 öğrenci kabul edildi. Programa katılan öğrencilerin yüzde 40’ı kadın, yarısından fazlası İstanbul dışından, yüzde 80’e yakını devlet üniversitelerinden ve yüzde 80’i işletme dışı bölümden.
 

canlandırmaya ve geliştirmeye odaklı. Bu konuda ise dört önemli nokta gündeme geliyor. Bunlardan ilki, sektörlere yönelik sunulan mentorluk desteğiyle girişimcilerin önünü açmak. Bu konuda girişimci hikayelerini ilham kaynağı olarak sunup, yeni adayları girişimciliğe özendirmek en büyük prensip. Türkiye’nin girişimci gücünü kanıtlayarak yabancı girişim sermayesinin dikkatini çekmek, yerel girişim sermayesini harekete geçirmek, çarpan etkisi yaratmak ve son olarak deneyim kazanmış girişimcilerin sonraki nesil girişimcilere mentorluk ve yatırım yapmalarını teşvik etmek önemli hedefler arasında yer alıyor.
Özyeğin dört önemli unsurdan yola çıkarak Türkiye’de girişimciliğin teşvik edilmesi konusunda büyük adımlara ihtiyaç duyulduğunu hatırlatıyor ve şunları söylüyor: “Girişimcilik, tüm dünyada istihdam yaratmanın ve ekonomik kalkınmanın önemli katalizörlerinden biri. Özellikle Türkiye gibi genç işsizlik oranının yüksek olduğu ülkelerde girişimcilik alternatif bir kariyer fırsatı oluşturuyor. Tüm dünyada genç işsizliğin ve ekonomik krizlerin arttığı bu dönemde, girişimciliği kariyer seçeneği olarak öne sürmek ve girişimciliği destekleyen ekosistemi güçlendirmek çok önemli” diyor.

Dünyada 629 şirketi temsilen 990 Endeavor girişimcisi bulunuyor. Bu girişimcilerin Aralık 2013 itibariyle toplam istihdam sayısı 400 bin kişi, toplam ciroları 6,8 milyar dolar oldu. Endeavor’ın 24 ülkede 50’den fazla ofisi bulunuyor. Endeavor Türkiye ofisi bu global ağa Türkiye’yi temsilen 150’den fazla mentor ve 49 girişimci şirket kazandırdı.

Endeavor Türkiye’nin 2015 yol haritası hakkında bilgi veren Özyeğin, “İlk başladığımızda sektör veya coğrafyadan bağımsız ele aldığımız Endeavor faaliyetlerini derinleştirerek bu noktadan itibaren tema bazlı sürdürmeye başladık. Yıllardır İstanbul merkezli süregelen çalışmalarımızda kazandığımız deneyimlerimizi ortak projeler üzerinde çalıştığımız farklı şehirlerdeki paydaşlarımıza aktarmak istiyoruz” diyerek açıklıyor. Endeavor’ın bundan sonraki hedefleri, kümesel ve coğrafi anlamda yaygınlaşmak, nitelikli çözüm ortaklıkları oluşturmak ve özgün içerik geliştirmek.