MANGO’dan 2.26 milyar euro ciro

0
68

MANGO MNG Holding 2016 mali yılını 2,26 milyar euroluk satış ile kapattı. Cironun %79’u uluslararası faaliyetlerden, %21’i ise yurt içi pazardan geldi. Mali yıl iki farklı döneme ayrıldı; yılın ilk yarısında pazardaki zayıflık öne çıkarken, ikinci yarıda kayda değer bir iyileşme gözlemlenmiş ve bu eğilim 2017 yılının ilk birkaç ayında da devam etti. Faaliyet alanlarına bakıldığında, Erkek, Çocuk ve Violeta koleksiyonlarının performansı öne çıkıyıor; bu koleksiyonlar, geçtiğimiz mali yılda %14,7 oranda ciro sağlamışken bu sene cironun %17,6’sını üstlendi.  
 
MANGO MNG Holding’in FAVÖK oranı geçtiğimiz sene 170 milyon Euro düzeyindeyken bu sene 77 milyon Euro olarak belirlendi. Bu değer, başlangıçta marjları düşüren, çok daha hırslı bir hızlı moda (fast-fashion) satışının benimsenmesi sonucunda 2016’nın ilk yarısında beklenenden düşük düzeyde satış gerçekleşmesinden ve şirketin kullandığı temel para birimlerinin döviz kurlarındaki olumsuz değişikliklerinden etkilendi: ABD dolarının değerinin artması ve Türk lirası ile Rus rublesinin değer kaybetmesi sonucunda böyle bir sonuç elde edildi. Benzer şekilde, yatırımların güçlü tutulması, mağazaların dönüşüm planının kesintisiz olarak uygulanması ve Lliçà d’Amunt’taki (Barselona) yeni küresel lojistik merkezin açılma masrafları da bu durumda etkili oldu. Bu faktörler, 61 milyon Euro düzeyinde zarara neden oldu. 
 
Eylül 2016’dan bu yana işletmenin gelişim şekli de cirodaki büyüme ile radikal oranda değişti; bu da 2017 yılında yeniden kârlılığa geçiş yapılacağına işaret ediyor.
 
Ocak ve Haziran ayları arasında ulaşılan değerler, şirketin bu yılın başında koyduğu hedefleri aşıyor. Geçtiğimiz sene ile karşılaştırıldığında, 45 milyon Euro kadar daha iyi bir sonuç elde etti; ve FAVÖK 30 milyon Euro’dan daha fazla artış gösterdi. Bu büyük iyileşmenin temel nedeni, yeni mağaza biçiminin (mega mağazalar) güçlendirilmesi ve şirketin pazarın ihtiyaçlarına çok daha hızlı ve etkili bir şekilde reaksiyon gösterebilmesine olanak tanıyan yeni hızlı moda (fast-fashion) stratejisine uygun olarak stok geliştirmesi.
 
MANGO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Daniel López, konu ile ilgili düşüncelerini şu şekilde açıkladı: “2016 yılında, şirketin iş modelinin dönüşüm sürecine yoğunlaştık; bu da FAVÖK düşüşüne ve sonuç olarak da bu sene kârlılık gösteremememize neden oldu. Bu kararın ilk sonuçları Eylül 2016’dan beri görünür halde ve 2017 yılına daha iyimser bir şekilde yaklaşabilmemizi sağlıyor”. MANGO, geçtiğimiz on iki ay içinde, perakende, ürün, müşteri ilişkileri ve teknoloji alanlarında yeni direktörler görevlendirerek İdari Kurulunu güçlendirmiş ve yönetim yapısını profesyonelleştirme konusunda da ilerleme sağlamıştır.  López bu durumu şu şekilde vurgulamıştır: “MANGO’nun moda sektöründeki çok uluslu büyük şirketler arasında kalabilmesi için gereken ekibe sahibiz”. 
 
Mango.com’un başarısı 
Çevrimiçi satışlar, grup içindeki ağırlığını artırmaya devam ediyor. 2016 yılında bu kanaldan elde edilen cironun 2015 yılıyla karşılaştırıldığında %25,6 oranda artarak 294 milyon Euro değerine ulaşmasının ve mevcut durumda Grup cirosunun %13’üne karşılık gelmesinin sebebi de bu. Bu da çevrimiçi satışların toplam satışların %10,7’sine karşılık geldiği önceki yıl ile karşılaştırıldığında 60 milyon Euro artışı temsil ediyor. MANGO, 2020 yılında e-ticaret kanalının toplam cironun %20’sine ulaşmasını hedefliyor.                                                                        
2016 yılında, grubun online sitesi toplamda 397 milyon defa ziyaret edildi (%15,7 artışla, önceki yıldan 54 milyon daha fazla ziyaret) ve 150 milyon tekil kullanıcıya (%12,5 artış) ulaştı. Yıl sonunda sağlanan trafiğin %60’ı mobil aygıt kaynaklıydı.  
 
Yeni satış modelinin güçlendirilmesi ve bayiliklerde büyüme 
MANGO, küçük mağazaları kapatarak, ortalama yüzey alanı 1100 m2 olan mega mağazaların açılmasına dayalı yeni perakende modelini güçlendirme sürecini uygulamaya koymuştur. MANGO, 2016 mali yılını 24’si geçtiğimiz sene açılmış olan 191 mega mağaza ile kapatmıştır.
 
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 440 küçük satış alanı sunan JC Penney ile anlaşmanın yenilenmemesi kararının verilmesi sonrasında MANGO, yılın sonunda toplam 2217 mağazaya sahiptir. 
 
Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana, Surinam’da açılan mega mağaza ile MANGO, 110 ülkede, global olarak 798.000 m2 satış alanı ile varlık gösteriyor. 2016 yılında, bayilik sistemi ile 57.000 m2 daha yeni ticari alan elde edildi.. 2016 yılının sonunda, firma dünya genelinde toplamda 1167 bayiye sahip duruma gelmiştir bu da tüm çok uluslu moda şirketi mağazalarının %52’sine karşılık gelmekte. 2017 mali yılında, grubun bu model aracılığıyla büyümeye devam edeceği ve 66.000 m2 kadar yeni bayilik alanı açacağı öngörüüyor.