Kuzey Kore lideri uyuyakalan bakanı idam ettirdi

    0
    16
    Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bir tören sırasında uyuyakalan Savunma Bakanı Hyon Yong-chol’u idam ettirdiği öne sürüldü. Kim’in başka bir sebepten dolayı da halasını zehirlettiği iddia edildi.
     
    Güney Kore istihbaratı Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong-chol’un “idam edildiğini” belirtti. Bakanın, Kuzey Kore lideri Kim’in katıldığı bir törende uyuyakalması ve kendisine verilen talimatları yerine getirmemesinin idamına yol açtığı belirtiliyor.

    Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Hyon 30 Nisan’da uçaksavar ateşiyle öldürüldü.

    Hyon’un, Kuzey Kore lideri Kim’e “sadakatsizlik ve saygısızlıkla suçlandığına” inanılıyor.

    HALASINI ZEHİRLETTİ
    Bir başka iddia da Kuzey Kore liderinin halası Kim Kyong Hui’yi zehirlettiği yönünde.

    Kuzey Kore’den kaçan eski bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada, geçen yıl 5 ile 6 Mayıs tarihlerinde Kuzey Kore liderinin halasının öldürülmesi emrini verdiğini öne sürdü ve “Sadece muhafız birimi olan 974 Timi bunu biliyordu; şimdi üst düzey yetkililer de zehirlendiğini biliyor” dedi.

    Kim’in, eşi Jang Song Thaek’in idam edilmesine kızgın olan Kim Kyong Hui’yi susturmak için böyle bir emir verdiği öne sürüldü. Ülkede ‘ikinci adam’ olarak görülen ve rejimi yıkmaya çalışmakla suçlanan Jang Song Thaek Aralık 2013’te idam edilmişti.

    Kim Jong-un babası Kim Jong-il döneminde üst yönetime yükselmeyi başaran ve general rütbesi verilen 68 yaşındaki kadının eşinin öldürülmesiyle ilgili bir tartışma sonrasında geçirdiği inme sonrasında öldüğü iddia edilmişti. Halanın intihar ettiğine dair söylentiler de çıkmıştı.