İlaç sektörünün liderleri Türkiye’nin potansiyeline güveniyor

0
809

Fortune Türkiye ve CPhI İstanbul, ilaç ve sağlık sektörünün önde gelen CEO’larını ve fikir liderlerini “C Suite Meet Up” etkinliğinde bir araya getirdi.

İlaç sektöründeki fırsatlar ve zorluklara dair konuların tartışıldığı ve çözümler arandığı panelde, Türkiye’de ilaç sektörünün mevcut durumu ve geleceği, gelişmekte olan ülkelerin dünya ilaç sektöründeki durumu, sektörün ihracat potansiyeli, sektörün sürdürülebilirliği, fiyatlandırma tarafında yapılması gerekenler ile yakın coğrafyada ilaç sektörü için ortaya çıkabilecek fırsatlar ele alındı.

Moderatörlüğü Volitan Consulting CEO’su Türkay Ufuk Eren tarafından etkinlikle panelist olarak, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Daiichi Sankyo Genel Müdürü Dr. İlker Özbay ve Boehringer Ingelheim Ortadoğu, Türkiye ve Afrika 3. Parti Üretim ve Dış Tedarik Zinciri Bölümü Başkanı Mohammed Fayez Monir yer aldı.

YAPISAL REFORM VURGUSU
Türkiye’nin ekonomik durumu ve ihracattaki düşüşe vurgu yapan Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Türkiye’nin büyüme rakamlarının genç nüfusa bakıldığında yeterli olmadığını ve bunun nedeninin üretime yönelmemekten kaynaklandığını belirtti.

Toros, “Neden yüzde 5 ve üstünde büyüme gösteremiyoruz? Çünkü üretime yönelmiyoruz. Doğalgaz ve petrole sahip bir ülke değiliz. Genel olarak hizmet sektörü tarafında gelişiyoruz. Ama bizim üretmemiz gerek. İhracata yönelmemiz gerek. Yenilikler yapılması gerek. Devlet işadamlarını yeni ürün pazarlarında üretim yapmaları için destekliyor, ancak bu yeterli olmuyor. Çünkü ülkemizde öncelikle yatırım eğitimi verilmesi gerekli. Jeopolitik sorunlarla birlikte ihracatımız düşüyor. Rusya, Irak, Suriye gibi problemlerimiz var. 2 yıldır ard arda düşen ihracatımızı yeni sektörlerde üretim yaparak desteklemeliyiz.

İlaç sektörü ihracat rakamlarını yukarı çekme ihtimali çok yüksel olan bir sektör. Tekstil tarafında yaptığımız yatırımlar gibi ilaç sektörüne de yönelmemiz gerek. Devlet ihracat sektörünü desteklerse, yatırımcı da Türkiye’ye gelmek isteyecektir” dedi.

“SEKTÖRÜN BÜYÜYECEĞİNE EMİNİM”
Düşük fiyat politikasıyla birlikte ilaç sektörünün zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Daiichi Sankyo Genel Müdürü Dr. İlker Özbay, bu politikaların sektörü olumsuz etkilemesinin öncesinde Tükiye’nin ilaç sektöründe dünyanın en büyük 10’uncu pazarı olması beklendiğini ifade etti.

Özbay, “Düşük fiyat politikası sektörü çok zorladı, ancak sonra ilaç sektörü fiyatları nasıl ayarlayacağını ve kar edeceğini öğrenmeyi başardı. Artık daha dışarıya dönük ve 10 yıl öncesine göre daha esneğiz. Türk ekonomisi gelecek için çok umut verici. Gerileseniz de bir noktada durup yükselmeye başlarsınız. Aynı Mehter Takımı gibi. Durduğunuz noktada deneyimlenir, öğrenit ve bu deneyimlerle yükselirsiniz. Okuduğum IMS ve BMI raporlarında Türkiye için gelecek 5 yılın çok umut verici olduğu söyleniyor. IMS Türkiye’de sektörün yüzde 12, BMI ise yüzde 7 büyümesini bekliyor. Bence yüzde 3.5’lik bir büyüme bile yeterli. Belki bu rakamlar çok optimistik görünebilir fakat, ben önümüzdeki 5 yıl içinde ilaç pazarının büyüyeceğine eminim. Zaten bunun için de ilaç sektörü elinden geleni yaptı, fiyatları da düşürdü, düşen fiyatlarla kar etmeyi de öğrendi” diye konuştu.

Moderatör Ufuk Eren’in başbakan değişiminin sektöre etkisiyle ilgili sorusuna, “Hükümet değişiminin de sektör açısından büyük etkisi olcağını düşünmüyorum. Yeni Başbakan tanıdığımız bir isim, arkasında başarılı bir ekip var. Ben işlerin iyiye gideceğine eminim” şeklinde cevap verek Özbay, Türkiye’nin pazara erişim ve düşük fiyat politikası konularında çözüm getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
“REGÜLASYON VE MALİYET SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Türkiye’nin ürün ve teknoloji olarak hedeflerine ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyen Boehringer Ingelheim Ortadoğu, Türkiye ve Afrika 3. Parti Üretim ve Dış Tedarik Zinciri Bölümü Başkanı Mohammed Fayez Monir, “ Her ülkenin kendine göre problemleri var; fakat biz bunlara teknik çözümler bulabiliyoruz. Örneğin Suudi Arabistan’ın düşük fiyat, İran’ın pazar payı sıkıntıları, Cezayir’in ulaşım sorunu bulunuyor. Türkiye’ye baktığımızda sorun olarak regülasyonları ve maliyetleri görüyoruz” dedi.

İran ambargosunun kalkması ve akabinde pazara dahil olmasıyla ilgili yorum yapan Monir, “ Mesela İran şu an kapılarını açtı. Eğer bu iki ülkeye bakacak olursak, Türkiye benim fikrime göre İran’la kıyaslandığında teknoloji bakımından daha iyi konumda” diye konuştu.

Türkiye’de ki ihracat regülasyonları üretim ve tedarik zinciri maliyetleri ve karlılık sorunlarının üzerinde duran Monir, “ Türkiye’de ilaç sektörünün gelişmesi için bu problemlerin üstesinden gelinmesi gerekiyor” diye ifade etti.