Küresel piyasaların gözü tarımdışı istihdam verisinde

0
42

Asya borsaları bugün yükselirken, küresel piyasalar öğleden sonra açıklanacak olan ve Fed’in faizleri artırma veya düşürme kararında etkisi olacak ABD tarım dışı istihdam verilerini bekliyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve endeksin haftalık yükselişini yüzde 0.3’e çıkardı. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.2 yükselerek haftalık kayıplarını yüzde 1.5’e indirdi.

Çin’de ise borsalar karışık bir seyir izledi. Shanghai endeksi yüzde 0.2 gerilerken, CSI300 endeksi yatay bir seyir izledi. Her iki endeks de haftalık yaklaşık yüzde 3.5 artış kaydetmeye hazırlanıyor.

Fed’in son zamanlarda Haziran ayında bir faiz artışı olabileceği sinyalleri vermesi ve bunun için en önemli veriler arasında enflasyon ve ekonomik büyüme ile beraber istihdamdaki iyileşmenin devam etmesini öne çıkarmasının ardından küresel piyasalar bugün TSİ 15.30’da açıklanacak olan ve uzmanların Mayıs ayında 164,000 istihdam artışı olduğunu göstermesini beklediği tarım dışı istihdam verilerini bekliyor. Uzmanlar ayrıca yine Mayıs ayında ortalama kazançlarda yüzde 0.2 artış olduğunu tahmin ediyor.

Verinin ardından Pazartesi günü Fed Başkanı Janet Yellen’in yapacağı konuşma, Fed’in 14-15 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısı öncesinde piyasalarla yapacağı son iletişim olabilir.

Wall Street dün pozitif ekonomik verilerin desteğiyle beraber hafif yükselişlerle kapanırken, sağlık sektörü hisselerindeki artışlar da bu yukarı yönlü hareketi destekledi.

Dow Jones yüzde 0.27 yükselerek 17,838.56 puandan kapanırken, S&P 500 yüzde 0.28 artışla 2,105.26 puandan kapandı. Nasdaq da yüzde 0.39 artarak 4,971.36 puandan kapandı.

Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın dün yaptığı politika toplantısında herhangi önemli bir politika değişikliğine gitmemesinin ardından yen karşısında üç yılın en zayıf seviyelerine geriledi.

Euronun bu düşüşü dolar endeksini iki ayın zirvelerine yakın tutarken, günün ilerleyen saatlerinde ABD’den açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin Fed’in yakın zamanda faizleri artıracağı beklentilerini yükseltecek kadar sağlam çıkması durumunda endeksi hızlı bir yükseliş için de hazırladı.

Euro, yen karşısında 121.065 seviyesine kadar inerek Nisan 2013’ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 121.40 yenden işlem gördü. Euro, dolar karşısında da 1.1150 dolar oldu.