Fischer’dan düşük faiz uyarısı

    0
    19

    Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed’in istihdam ve enflasyon hedeflerine çok yakın olduğunu, bu nedenle ekonomik büyümenin canlandırılması için para politikasında değişiklik yaparak fiyat istikrarı hedefinin yükseltilmesi konusunda çok hevesli olmadığını söyledi. 
       
    Fischer, “Size küçük bir sır vermek istiyorum. Tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerimize çok yakınız. Bunun sonucu olarak da şu anda para politikası ile derin bir sorun yaşamıyoruz” diye konuştu. 
       
    Konuşmasında Fed’in faiz oranlarını ne zaman artırmasını istediğine ilişkin bilgi vermeyen Fischer, Fed’in ekonominin aşırı ısınmasına izin vermemesi gerektiğini, bunun enflasyon problemlerine yol açabileceğini de vurguladı.

    Fischer, ultra düşük faiz oranlarının devam etmesi halinde ABD ekonomisinin gelecekte daha uzun ve derin 
    resesyonlar ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
       
    Fischer, New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, “Faiz oranları düşük kalmaya devam eder ise yetkililerin şoklarla mücadele için parasal genişleme ve ileriye dönük yönlendirme gibi araçları hala var. Ancak bu alternatifler geleneksel politikanın mükhemmel ikameleri değiller. Düyük faiz oranlarının para politikasını sınırlaması ekonomi negatif şoklarla karşılaştığında daha uzun ve derin resesyonlara yol açabilir” dedi. 
       
    Bununla birlikte Fischer, merkez bankacıların nüfusun yaşlandığı, zayıf talebin ve düşük yatırımların Ülke’nin ve dünya ekonomisinin potansiylenini düşürdüğüne inançlarının giderek arttığı ortamda Fed’in faiz oranlarında bir artırım sağlamasının kolay olmayacağını vurguladı.