Finansın devleri Suudlardan vazgeçmiyor

    0
    53

    Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda vahşice öldürülmesinin dünyada yankıları sürse de, finans dünyasının Suudlarla olan ilişkileri kesmeye niyetli olmadığı aşikâr.
    Japon SoftBank’ın CEO’su ve kurucusu Masa Son, Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin “hiçbir zaman yaşanmaması gereken korkunç bir olay” olduğunu belirtti. Bununla birlikte Son, cinayet ne kadar korkunç olsa da bankanın Suudilerden almış olduğu fonlara dikkat çekti.
    Son’un Suudi hükümeti ve Prens Muhammed Bin Salman’la güçlü ilişkileri olduğu biliniyor. Suud yönetimi, Softbank’ın WeWork ve Slack gibi startup’lara yatırım için oluşturduğu Vision Fund’da toplanan 93 milyar dolarlık fonun hemen hemen yarısını sağladı.
     
    “İlişkilerimizden dolayı utanmıyoruz”
    Kaşıkçı’nın öldürüldüğü günlerde eşzamanlı olarak düzenlenen Riyad’daki uluslararası yatırım konferansına pek çok yüksek profilli ekonomist katılmadı ama arada geçen zamanda finansal çıkarların ağır bastığı gözleniyor.
    Nitekim 6,4 milyar dolarlık yatırım portföyüyle dünyanın en büyük fonu olan BlackRock’un patronu Larry Fink, on beş yıldır Suudi Arabistan’da var olduklarını, bundan sonra da var olmaya devam edeceklerini söyledi. Kaşıkçı cinayetinin gizemini koruduğunu ifade eden Larry Fink, Suudi krallığıyla olan ilişkilerinden “utanmadığını”, sonuç itibariyle hiçbir şeyin “siyah ya da beyaz olmadığını” ileri sürdü.
    BlackRock’tan öne JP Morgan Chase’in CEO’su  Jamie Dimon da, her ne kadar Riyad’da düzenlenen konferansa katılmasa da, bu boykotun aslında hiçbir şeyi değiştirmediğine, hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çekmişti.(Anahid Hazaryan)