‘Enerjide bağımsızlık için gerekeni yapmaya hazırız’

0
33

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, “Bize görev verilmesi durumunda tüm stratejik kamu binalarında doğal gazdan alternatif yakıtlara dönüşümü 45 günde, konutlarda ise 2 yılda tamamlarız” dedi. 
 
Levent’teki Avangarde Hotel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan İlhan, Rusya ve Türkiye arasında doğal gaz konusunda yaşan gerilime ilişkin çözüm önerileri hazırladıklarını belirterek, KBSB olarak enerjide bağımsızlık için gerekeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.
 
Hükümetin bu konuda sergilediği tavrı desteklediklerini belirten İlhan, doğal gaz konusunda olası bir kriz yaşanması durumunda tüm sanayi ve evsel kazanların alternatif yakıta dönüşümünü gerçekleştirmeye hazır olduklarını söyledi.
 
İlhan şöyle konuştu:
 
“Rusya’nın olayı tüm yönleriyle tetkik etmesini beklerken, ülkemize ve menfaatlerimize karşı çok yönlü bir saldırı, tahrik ve tehdit tavrı ortaya konuldu. Karşı karşıya olduğumuz tehdit ve tahriklerin, doğal gaz ihtiyacımızın yüzde 55’ini sağladığımız bir ülkeden olması ülkemiz açısından bir tedirginlik kaynağı haline geldi. Hukuk ve diplomasiye uygun olmayan bir şekilde, aba altından sopa gösterircesine doğal gaz vanasının kapatılacağı söylemi satır aralarına sıkıştırılıyor ve ima ediliyor.
 
Konunun en stratejik muhatapları arasında bulunan ve ısıtma sektörünün en köklü kuruluşu olan KBSB olarak, 55 kazan sanayicisi üyemiz ile beraber hükümetimizin egemenlik haklarımızı koruma konusundaki kararlı duruşunu destekliyor ve arkalarında olduğumuzu bildiriyoruz. Rusya’nın, ülkemizin stratejik iş birliği anlaşmalarını hukuksuz olarak tek taraflı askıya almasını, doğal gazı silah olarak kullanmak konusunda kapıyı sürekli açık tutmasını doğru bulmuyor ve kınıyoruz. Ülkemizin doğal gaz yakan cihazlar ve sistemler konusunda çaresiz ve alternatifsiz olduğunun zannedilmesine de itiraz ediyoruz.”
  
 
“DÖNÜŞÜMÜ 45 GÜNDE TAMAMLARIZ”

Türkiye’nin doğal gaz konusunda bağımlılıktan çıkması için göreve hazır olduklarını vurgulayan İlhan şu ifadeleri kullandı:
 
“Enerji ihtiyaçtır ancak bizim bir numaralı ihtiyacımız özgürlüktür. Doğal gaz ambargosundan değil, önlem almakta geç kalınmasından korkmak lazım. Öncelikle tüm stratejik kamu binalarında doğal gaza alternatif yakıt için altyapı oluşması gerekiyor. Türkiye’de 10 bin civarında stratejik kamu binası var. Bize görev verilmesi durumunda tüm stratejik kamu binalarında doğal gazdan alternatif yakıtlara dönüşümü 45 günde, konutlarda ise 2 yılda tamamlarız. Ülkemizin doğal gaza dönüşümünü kısa sürede sağladığımız gibi doğal gazdan alternatif yakıtlara geçişini aynı şekilde sağlamamız mümkün.”
 
İlhan, ısınma konusunda en kötü ihtimale karşı hazırlıklı olunmasının siyasileri müzakere masasında daha güçlü hale getireceğini kaydetti.
 
“Enerjide ve özellikle doğal gazda dışarıya bağımlı olduğumuz için şu an hem pazarlık yapamıyoruz hem de şantajla karşı karşıya kalıyoruz” diyen İlhan, mevcut doğal gaz tüketiminin yüzde 50 düşürülmesini stratejik bir hedef olarak gördüklerini belirtti.
 
Türkiye’de tüketilen doğal gazın, havaların soğuk olması nedeniyle şu an yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını bildiren İlhan, alternatif yakıta dönüşümün brülör ya da kazan değişimiyle yapılabileceğini dile getirdi. 
 
İlhan, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
“Apartmanlarda, bireysel ısıtma sistemlerinin alternatif yakıta dönüşmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle olası doğal gaz krizlerinin önüne geçilmesi için binalarda ısıtma sistemlerinin merkezi hatta bölgesel olması yönünde teşvik edilmesi önem arz etmektedir. Bu da alternatif yakıt kullanımının daha kolaylaştırılmasını sağlayacaktır.
 
Ülkemizin yönetim emanetini üstlenmiş siyaset kurumu ve kamu bürokrasisinin talep etmeleri durumunda, tüm üyelerimizin imkan ve kabiliyetlerini seferber ederek ülkemizin bu bağımlılıktan çıkması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız.”