​Demirören’in Total macerasının perde arkası

0
101

Demirören Grubu geçtiğimiz yıl Eylül ayında 325 milyon Euro karşılığında akaryakıt devi Total’in Türkiye birimini satın almak için Fransızlarla el sıkıştı. Ancak satışın üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen devir işlemi bir türlü gerçekleşmedi. Devir işleminin gerçekleşmemesinin sebebi Erdoğan Demirören’in bankalardan istediği koşullarda kredi bulamamasıydı.

Bu nedenle daha önce Kasım sonunda bitecek denilen satın alma işlemi önce şubata hemen ardından da Nisan’a ertelendi.

Ekonomiekibi.com’un haberine göre çok sayıda banka ile masaya oturan ancak istediği sonucu elde edemeyen Demirören’in imdadına Ziraat Bankası yetişti. Ziraat Bankası Demirören Grubu’na uygun koşullarla 140 milyon euro kredi vermeyi kabul etti. Ziraat’in bu hamlesi diğer bankaları da cesaretlendirdi. Bir özel banka bu satın alma işlemi için 35 milyon euro kredi vermeyi kabul etti. Geri kalan tutarı da özkaynaklardan karşılayan Demirören ödemeyi yaparak şirketi bugün resmen devraldı.

Fransızlar, Total Türkiye çalışanlarına bugüne kadar yaptıkları katkılar için teşekkür ederek  şirketin yeni sahibinin Demirören Ailesi olduğunu resmen ilan etti.

Ziraat Bankası son dönemde verdiği kredilerle dikkat çekiyor. Banka Temmuz 2014’te Turkcell hisselerini kurtarması için Mehmet Emin Karamehmet’e 1.6 milyar dolar kredi vermişti. 3. Havalimanı Projesi’ne de  tek kalemde 1.5 milyar euro kredi sağlayarak herkesi şaşırtan Ziraat’in İhlas Holding’e de uygun koşullarla 100 milyon dolarlık kredi sağlayarak grubu iflastan kurtardığı ileri sürülmüştü.

Demirören 6 basamak birden sıçradı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Total 2015 sonu itibarıyla Türkiye’nin 5. büyük akaryakıt şirketi konumunda… Demirören Grubu ise sıralamada 11. Sırada yer alıyor…