Carney: Faizi daha fazla indirebiliriz

    0
    34

    İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, 7 yıl sonra ilk kez verilen faiz indirim kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

    İngiltere’nin belirsizlik sürecine girdiğini aktaran Carney, ‘Gerekirse faizi daha fazla indirebiliriz. Negatif faiz kartını oynamamıza gerek yok, başka seçeneklerimiz de var’ dedi.

    İNGİLTERE MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRDI

    Carney, ‘Bu adımları ekonomik görünümün kayda değer şekilde değişmesi nedeniyle attık. Sterlinin değer kaybetmesi ihracatı artıracak ancak zayıf özel sektörü talebinin tamamen telafi etmeyecek. Teşviğin derecesini ve bileşimi Brexit oylamasının arz, talebe ve kurlara etkisi belirledi. Aldığımız tedbirler Brexit şokunun etkilerini hemen veya tamamen telafi etmeyecek. Erken hareket etmek belirsizliği azaltabilir, güveni artırabilir’ yorumunu yaptı.

    İngiltere’nin en esnek ekonomilerden biri olduğunu söyleyen Carney, ‘Sterlinde değer kaybı tüketici fiyatlarının gelecek 3 yılda kayda değer oranda artıracak. BOE yeni büyüme tahminlerini belirlerken muhafazakar davrandı. Düşük faiz oranlarının ekonomide etkisi hemen hissedilecek. Alınan tüm tedbirlerin artırılma alanı var. BOE, parasal ve finansal istikrarın başarılması için gerekli olabilecek her türlü tedbiri almaya hazır olmayı sürdürüyor’ açıklamasında bulundu.

    Carney, ‘Hükümetin geniş kapsamlı bir verimlilik planı ortaya koymasına ihtiyaç var. Eğer BOE şu ana kadarki adımları atmasaydı, üretim daha düşük olurdu. Hanehalkları ve şirketler 2008-2012 dönemindeki gibi bir kredi sıkışıklığı ile karşı karşıya kalmamalılar’ dedi.