İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    0
    50

    İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını açıkladı.

    BOE faizi 25 baz puan indirerek yüzde 0.25’e çekti. Analistlerin beklentilerine paralel olarak 7 yıl sonra faiz indirimi kararı veren BOE’de geçtiğimiz ayki tutanaklara göre politika yapıcıların çoğunluğu bugünkü toplantıda parasal genişlemeye gidilmesini bekliyordu.

    Banka Varlık Alım Programını 435 milyar sterline yükseltti, analistler varlık alım programının değişiklik yapılmayarak 375 milyar sterlinde bırakılmasını bekliyorlardı.

     CARNEY: FAİZİ DAHA FAZLA İNDİREBİLİRİZ

    Banka 18 ay boyunca 10 milyar sterline kadar şirket tahvili satın alacağını da açıkladı. ​Devlet tahvili alım miktarı Kasım 2012’den bu yana ilk kez artırıldı. Devlet tahvili alım programının artırılması kararı 3’e karşı 6 oy ile aldı. Finansal olmayan ve yatırım yapılabilir seviyede nota sahip şirketlerin tahvilleri alınacağı bildirildi.

    Bankadan yapılan değerlendirmede Brexit oylamasından bu yana görünümün gözle görülür bir şekilde zayıfladığı belirtildi. 

    İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009’da yüzde 0,5’e indirdiği faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmiyordu.

    PPK toplantısı ardından yapılan açıklamada, faiz indirimi karanının 23 Haziran’daki AB referandumu sonrasında ekonomik görünümün kayda değer şekilde zayıladığı değerlendirmesi ile alındığıbelirtilirken, devlet tahvili alımında artırıma karşı çıkan üyelerin, yapılan anketlerin ekonomide zayıflığı abarttıklarını savundukları ifade edildi. 
       
    BOE ayrıca 2017 ve 2018 için ekonomik büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Büyüme tahminlerinde 1993 yılından bu yana görülen en büyük indirimi yapan BOE, 2017 için tahminini yüzde 2,3’ten 0,8’e ve 2018 için beklentisini yüzde 2,3’ten 1,8’e indirdi. 

    Karar öncesi 1,3316 seviyesinde bulunan sterlin/dolar paritesi 1,3200 seviyesinde işlem görürken, 4,0294 seviyesinde bulunan sterlin/TL paritesi karar sonrası 3,99 civarında.

    MALİYE BAKANI’NDAN DEĞERLENDİRME
    İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, BOE’nin faiz indirimi kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. 
       
    Hammond, “AB’den ayrılma kararı bir belirsizlik dönemi yarattı veAB ile yeni ilişkilerimizi şekillendirmek için bir düzeltme dönemini başlattı. Su dönemde para politikasının, ekonomiyi desteklemekte kullanılması doğru. BOE Başkanı ve ben, ekonomiyi desteklemek için ihtiyaç duyulan araçlara sahibiz” diye konuştu.