Çalışanınızdan nasıl yüzde yüz getiri sağlarsınız?

0
26

Çalışan katılımı, onun şirket içinde hissettiği duygusal bir bağlılıktır. Bu bağlılık tüm personeller tarafından benimsendiğinde, çalışma ortamı çok elverişli olur ve onlar her gün ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Bu tür insanlar, şirket için çok değerlidir. Başarının ve şirketin kazanımların değerini bilirler, ve kendi gelirleri arka planda kalır.

Çalışan katılımı; güven, dürüstlük, karşılıklı etkileme, personel ve şirket arasındaki ilişki üzerine kuruludur. Bu yaklaşım iş başarı olasılığını artırır. Bu başarı, kuruma ait ve bireysel olan çalışmaya, üretkenliğe ve refah seviyesine katkıda bulunur.

Üç öğeden oluşan işe katılım göstergesi:
–   enerji (güç, kararlılık ve çaba)
–   bağlılık (örneğin: şevk, ilham ve gurur)
–   öğrenme (konsantrasyon ve kendini işine adamak)

Eğer elemanların daha fazla insiyatif almadığını veya işlerini iyi niyetle yapmadığını görürseniz, eleman katılımını değerlendirmenin tam zamanıdır. Her 3 – 4 ayda bir kontrol edilmelidir.

İşiniz için bu önemli bir göstergedir. Katılım seviyesini bulmak için elemanlar farklı sorulara yanıt verirler.

Örneğin:
–   İş vereniniz sizden ne bekliyor?
–   Fikirleriniz göz önünde bulunduruluyor mu?
–   Profesyonel gelişim fırsatınız var mı?

Sonuçlardan, takımın çalışma ortamının sağlıksız olduğunu öğrenebilirsiniz . Bu durumda katılım programı devreye girmelidir.

Çalışan katılımını artırmak için etkili bir motivasyon sistemi uygulamak gerekir. Diğer şirketlerin deneyimiyle, en genel olanının parasal motivasyon olduğunu söyleyebiliriz (para cezaları ve bonuslar). Fakat bu yöntem, etkili olarak adlandırılamaz. Eleman, bazı parasal olmayan şeylerin de farkında olmalıdır. Böylece eleman paraya bağımlı olmaz, ve çalışmak onun için gerçekten ilgi çekici hale gelecektir. Bazı şirketler, elemanlarına sinema veya konser bileti hediye etmek, spor salonu üyeliği yaptırmak gibi jestlerde bulunur.

Katılım programının faydaları:
–   Çalışan tatmini
–   Şirket performansını yükseltme
–   Personel insiyatifi ve üretkenliğin artması
–   Sadık müşteri sayısının artması

Çalışan katılımı, onların bağlılığını ve duygularını manipüle eden performansı dahil etmeyen mekanik yaklaşım vasıtasıyla gerçekleştirilemez. Personel, böyle girişimlere çok çabuk karar verir ve bu da onu bıkmış ve insani iyiliğe inanmayan bir hale getirebilir.

Bu konuyu çözmek için kullanılabilecek araçlardan birisi de Gizli Müşteri yöntemini kullanarak elemanı motive etmektir.

– Programı başlatmadan önce, eleman bunun gerçekleştirilmesiyle ilgili bilgileri alır ve sağlayacağı avantajlar ona açıklanır.
– Gizli müşteri, mağazaya girerken normal bir müşteri rolü oynar.
– Satıcıya danışırken, eğer o size belirli bir ürün öderdiyse, gizli müşteri bu teklifi kabul eder ve o ürünü alır.
– Gizli müşteri, kasada kendini ele verir ve satıcıyı özel ödülü ile (yıldız, hediye ya da jeton olabilir) teşvik eder.

Gizli müşteri ile iletişim sırasında, satıcı sizin ürününüzü ihmal ediyorsa, gizli müşteri anonim kalır ya da kendini tanıtır. Bu, daha önceden onaylanmış program şartlarından kaynaklanan bir durumdur.

Motivasyon programının gerçekleştirilmesiyle birlikte, gizli müşteri aynı zamanda satış noktasında ek araştırmalar yapar. Özel bir anket doldururken, müşteri sadakati seviyesini belirtir. Bu verilere göre uzmanlardan ürün satış artışı ile ilgili önerileri alırsınız.

‘Üreticiden satıcıya motivasyon’ programı, gerçekten ürünlerinizin imaj artışı, satış artışı, müşteri sadakati seviyesinde artışı gibi konularda çok faydalı bir yoldur.