Avrupa Stratejik Yatırım Fonu için imzalar atıldı

    0
    27

    Avrupa Birliği’nin (AB) 315 milyar euroluk “Avrupa Stratejik Yatırım Fonu” anlaşması imzalanarak yürürlüğe girdi.
     
    AB Komisyon binasında gerçekleşen imza töreninde konuşan AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin günümüzde yatırım alanında 2007 yılındaki seviyenin gerisinde olduğuna işaret ederek, yatırım konusunda AB’de ciddi problemler olduğunu söyledi.
     
    Geliştirilen stratejik yatırım planının başarılı olacağına emin olduğunu belirten Juncker, “Avrupa’da özel yatırım oranları düştü. Bu plana bugün ihtiyacımız var. Bu tip yatırım fonlarıyla Avrupa ekonomisi büyüyebilir. Planla, özel sektörü harekete geçirmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
     
     Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, AB’nin stratejik yatırım fonu konusunda rekor sürede anlaştığına dikkati çekerek, “Program, 1 yıl önce düşünüldü ve 6 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı. Bütün AB kurumları bu programı süratle onaylandı” dedi.
     
    AB bütçesinin kullanımında Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’yla önemli bir değişim yaptıklarını söyleyen Hoyer, “AB kaynakları, hibeden, güvence vermeye, destekten krediye geçiyor. Bu program, Avrupa’daki yatırım açığının önüne geçecek. Olumlu sonuçlar doğuracak” diye konuştu.
     
    AVRUPA STRATEJİK YATIRIM FONU, ULUSAL KALKINMA BANKALARI’YLA GÜÇLENECEK
    AB Komisyonu’nun büyüme yatırım ve rekabetten sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Ulusal Kalkınma Bankaları’nın bu yatırım planının başarılı olmasında önemli rol oynayacağını ve Avrupa Yatırım Bankası’nın bu bankalarla beraber çalışacağını anlattı.
     
    Yatırım paketi AB’de yüzlerce enerji, ulaştırma, eğitim ve Ar-Ge projesinin finansmanında kullanılacak.
     
    Fon ile AB’de küresel kriz öncesine kıyasla yüzde 15-20 gerileyen yatırımların tekrar artışa geçirilmesi hedefleniyor.
     
    AB Komisyonu, Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’nun yürürlükte kalacağı 3 yılda AB’nin gayrisafi hasılasını 330-410 milyar euro artıracağını ve 1,1-1,3 milyon yeni istihdam yaratacağını tahmin ediyor.
     
    315 milyar euroluk yatırım fonuyla AB Komisyonu’nun önerdiği 2 bin proje arasında, ekonomik açıdan uygulanabilirliği daha yüksek ve AB’nin hedefleriyle daha uyumlu olanlar finanse edilecek.
     
    Avrupa ekonomisini yeniden canlandıracağı öngörülen paketin hayata geçirilmesi halinde, AB ekonomisinde yüzde 1’e kadar büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor.