Zorlu Tekstil’in yeni hedefi toptancılar

0
145

Türkiye’nin en büyük beş grubundan biri olan Zorlu Grubu, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ev tekstili markasının da kurucusu. Zorlu’nun Türkiye’de en çok istihdam yaratan  üç gruptan ve en büyük dört ihracatçıdan biri olmasında tekstilin rolü büyük. Zorlu Tekstil Grubu faaliyetlerini, polyester iplik üretim merkezi Korteks ve ev tekstili üretimi yapan Zorluteks başta olmak üzere 12 şirketi aracılığıyla sürdürüyor. Zorluteks, perde üretiminin yüzde 34’ünü ihraç ediyor, yüzde 66’sını ise TAÇ, Linens, Valeron markasıyla yurt içinde satıyor. Ev tekstili ihracatında Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ilk üçte yer alan Zorlu Tekstil Grubu’nun çalışan sayısı 7 bine ulaşıyor. Grup, 800 bin metrekare kapalı alanda, yılda 250 milyon metrekare ev tekstili, 150 bin ton iplik üretimi yapıyor. Grup, global ve iç pazarda yaşanan çalkantılara rağmen, 200 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı hedefliyor. Türkiye’nin perde ihracatının yüzde 18’ini, nevresim ihracatının da yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştiren grubun hedefi, ihracatı daha da güçlendirerek 2019 sonunda 300 milyon dolara çıkarmak. Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, tekstil sektöründe 42 yıllık deneyime sahip bir isim. 36 senelik de ihracat tecrübesi var. “Özal ihracatı başlattığında, ben de ihracata başladım” diyen Aydın, grubun hedeflerini anlatırken, önemli birkaç detayın da altını çiziyor.

İhracatsız bir dünyayı hiçbir zaman düşünmediklerini söyleyen Aydın, özellikle son dönemde ihracattaki değişimleri ve bunun gruba yansımalarından bahsediyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye açısından baktığımızda son iki senedir ihracatta patinaj söz konusu. Ülkenin ihracatı gerilese de tekstil ihracatı düşmüyor. Üretimde, sanayide ihracatı hedeflemezsiniz, önünde sonunda iç piyasalardaki dalgalanmalarda geri düşersiniz. Yatırım planlarımızda her zaman üretimin yüzde 50’sini ihraç etmeye odaklandık. Bugün 200 milyon dolar civarında. Bugün Taç dünyada 788 noktada satılıyor. Yurtdışında 17 Linens mağazası var. Valeron ise 40 ülkede satılıyor.” Zorlu Tekstil, son beş senedir ciddi bir değişim içinde. Özellikle satış ağını değiştirmeye odaklı stratejiler peşinde. Bu gelişmelerden biri de yeni pazarlar ve yeni toptancılar özelinde oldu. Aydın, “Devlet desteği ile ihracat yapmak kolaydı. Yeni pazarlara veya Avrupa’ya gidip ucuza mal satmak da kolaydı. Ama bugün Çin, Uzakdoğu var. Ucuza mal satmak gibi bir şansımız yok. Dolayısıyla farklı birşeyler yapmak gerekiyor. Avrupa’da en büyük pazarlarımız Almanya, İngiltere. Buralarda toptancılarla iş yapıyorduk, şimdi perakendecilere geçtik. Yani müşteriyi değiştirdik.Toptancının kâr marjı yüzde 25-30; ama perakendede yüzde 20 oranında bir katma değer daha geliyor. Fason üretim önümüzdeki beş sene içinde yüzde 25-30’a düşer” açıklamasını yapıyor. Dünya ev tekstili pazarında ilk üçte yer alan Zorlu Tekstil, grup içindeki değişimi özellikle teknik yatırımlarla beraber hayata geçiriyor. Pek çok marka ile çalışıyor. Koleksiyon üretiyor. Aydın, “2019 hedefimiz 300 milyon dolar. Perakendede önemli olan bir diğer konu da, servis vermek. Bugün birçok perakendecinin raflarında yer alan ürünlerimizin satışını takip ediyoruz. Satılanları, daha siparişi almadan hemen üretmeye başlıyoruz. Bu sayede bir hafta veya iki hafta sonra malı teslim edebiliyoruz” diyor.

Amerikalılar en büyük pazarımız diyen Aydın’ın dikkat çektiği pazarlar arasına ABD kısa sürede girmiş. Yaklaşık 15 sene önce kendi pazarlama şirketlerini kurduklarını ve depo kiraladıklarını söylüyor. New York’ta 1000 metrekarelik showroom’da Valeron markasıyla ABD pazarında oldukça başarılı ilerliyor. Yaklaşık 15 yıldır ABD pazarında olan Zorlu Tekstil Grubu, 5 yıldır da Valeron markası ile bu pazardaki tüketicilere ulaşıyor. ABD’nin ev tekstilindeki önemli mağaza zincirlerinden biri Bed Bath & Beyond’un 200 mağazasında yer alan Valeron, bir süre önce Amerikalıları hiç de alışık olmadıkları “Tailor-Made” perde ile de tanıştırdı. Daha çok hazır perdeye alışık ABD’li tüketiciler için bir ilk olan bu hizmet ile müşterilere Bed Bath & Beyond mağazalarında çoklu konfigarasyonlarla ile perdeler tasarlanıp sunuluyor. Valeron toplamda 40 ülkede satılıyor. ABD’de perde olarak 708 noktada nevresim olarak ise 34 noktada satışı gerçekleşmektedir. Aydın, “Türk pamuğunu en çok telaffuz eden yer ABD. Valeron’un çarşaf olarak kilosu 110-120 dolar civarında. Markanın ağırlığı çarşaftır ama Amerika’ya perde olarak girdi. ABD’de hazır perde satılır. Panel perdelerin perakende fiyatı 29 dolar-39 dolar arasında. Biz 89-120 dolar arasında Valeron perde satıyoruz. ABD için kişiye özel tailor-made perde yeni bir kavram. Ama kişiye özel perdede pazar payı yüzde yüz bizde olacak diye düşünüyorum. Şubatta başlıyoruz. Öncellikle 50 tane mağazada birer corner açacağız” bilgisini paylaşıyor.

Ar-Ge’ye yılda 4 milyon dolar ayrılıyor. Zorlu Tekstil Grubu’nun önem verdiği konulardan biri de inovasyon. Korteks ve Zorlu Tekstil’in onaylanmış Ar-Ge merkezleri mevcut.  Burada 200’e yakın mühendis çalışıyor. Yıllık Ar-Ge yatırımları 4 milyon dolar tutarında. Giyilebilir teknoloji dahil, akıllı tekstilin her alanında Ar-Ge çalışmaları var. Aydın gelecek yıllarda sinek kovan ve polen savar perde üretimine başlanacağını söylüyor. 15 milyon TL ciroya sahip kendini temizleyen perde; serin tutan nevresim ve pike; gençlere yönelik Taç Connect; LED ışıklı perde ve nevresim koleksiyonu gibi çok farklı inovatif ürünler şirketin dikkat çeken önemli inovatif çalışmaları arasında. Oldukça değişken koşullara sahip olan global pazarlara ve iç pazardaki gelişmelere rağmen 2016 yılını 200 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı ile kapatan Zorlu Tekstil Grubu, 2020 yılına kadar cirosunu 2 kat artırarak 1,2 milyar dolara, ihracat rakamını da 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

63 yıl önce Denizli Babadağ’da bir tekstil atölyesinde doğan Zorlu Tekstil, bugün ürünleriyle 700 milyonluk bir bölgede pazar lideri. Zorlu Holding ev tekstili ürünleri ihracatında Avrupa’da birinci, dünyada da 3’üncü sırada yer alıyor. Lüks ev tekstili ürünü markaları Valeron’la Amerikalıları özel dikim perdeyle tanıştıran Zorlu, başarısını bir çıta yukarıya çıkarmak için akıllı tekstil ürünlerine yoğunlaşıyor. Masal okuyan nevresim, polen ve sineksavar perde, nabız ve ateş ölçen çarşaf, LED ışıklı perdeler ve yorganlar dikkat çekiyor. Zorlu Tekstil, 2019’da 300 milyon dolar ihracat hedefliyor. Amerikan pazarına hazır perde satarak giren Valeron, dev Amerikan zinciri Bed Bath&Beyond mağazalarında satılıyor. Valeron markalı perdeler Amerika’da 700 satış noktasında bulunuyor. Son üç  yıldır da çarşaf ve nevresim takımları da satılmaya başlandı. Aydın, “Turkish cotton’ı en çok telaffuz eden Amerika. Denizli ihracatının yüzde 70’ini Amerika’ya yapıyor. Türkiye’de genelde hazır perde değil, ölçümle perde yaptığımızı öğrendiklerinde, onlara da yapmamızı istediler. Ve hazır perde alışkanlığı olan Amerika’da özel dikime başladık. ‘Tailor-made’ perdeyi oraya getirdik. Amerikalı zenginler kişiye özel perdeyi talep ediyorlar. Sanırım bu pazar yüzde 100 bizde olacak. Biz de şubattan itibaren 50 mağazada açacağız. Perdeler sipariş alındıktan sonra Türkiye’de dikilip ihraç edilecek. 89 liralık ürün 149 lira olacak ama bunu ödemeye hazır bir kitle var Amerika’da”diyor.

Zorlu Holding, her ne kadar elektronik, madencilik, enerji, gayrimenkul sektörlerine son yıllarda yaptığı yatırımlarla dikkat çekse de, ilk göz ağrısı ev tekstili sektöründe de önemli adımlar atmaya devam ediyor. İç pazarda perakendeye ağırlık veriyor. Hızla mağazalaşmayı planlıyor. Ayrıca bir ev tekstili perakende markasını satın almak için de fırsat kolluyor.

Holdingin temelleri 1953’te Denizli’de Zorlu Mensucat ile atıldı. Dolayısıyla tekstil Zorlu Holding’in başladığı yer. Kendi sektöründe Türkiye’nin en büyük ihracatçılarından biri olan Zorlu Tekstil Grubu, Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üretim merkezi. Korteks ve ev tekstili üretiminde global olan Zorluteks dahil olmak üzere 12 şirketle büyümeye devam ediyor. Entegre üretim ve yatak-çarşaf-nevresim grubu ürün pazarında dünyada ilk üç arasında yer alan Zorlu Tekstil, entegre perde ve yatak-çarşaf-nevresim üretiminde ise Avrupa’nın lideri konumunda. 7 bine yakın çalışanla 800 bin metrekare kapalı alanda, yıllık 250 milyon metrekare ev tekstili, 150 bin ton iplik üretimi yapıyor. Hedef, beş yılda 1,2 milyar dolarlık ciroya ulaşmak. Şirket alımları ve yurtiçi ve yurtdışında perakendeye yatırımlar var. İplik ve tekstil perakendesinde satın alma yaparken, üretimde dijitalizasyonu tamamlamak istiyor.