​Zengin Körfez ülkelerinin ‘high fashion’ aşkı

    0
    82

    Paris merkezli modaevi Balmain’in Katarlı fon Mayhoola for Investments tarafından satın alınması, Ortadoğulu yatırımcıların lüks ürünlere yönelik ilgisinin yeni bir halkasını oluşturuyor.

    Balmain’i yaklaşık 500 milyon euro’ya satın alan Mayhoola daha önce de 2011 yılında İtalyan Valentino’yu bünyesine katmıştı. Bloomberg’te yer alan haberde, fonun Katar emirinin annesi Sheikha Moza bağlı olduğu, adının ise “bilinmeyen” anlamına geldiği ve sahiplerinin isimlerinin kamuoyuyla paylaşılmadığı kaydedildi.  Öte yandan, Katar devleti kendi özerk fonu aracılığıyla da lüks giyim endüstrisine ciddi yatırımlar yapmış bulunuyor. Nitekim Fransız LVMH’nin yüzde 1’i, İngiliz aksesuvar markası Anya Hindmarch’ın yzüde 38’i, Tiffany & Co’nun yüzde 11.3’ü, Fransız perakende zinciri Printemps ve Londra’daki ünlü Harrods’un kontrol hisseleri Katar devleti fonuna ait. 

    Ancak moda endüstrisine yatırım yapan tek Körfez ülkesi Katar değil. Gucci’yi 1980’lerin sonlarında satın alan ve 1996 yılında da halka açan Bahreyn merkezli fon Investcorp’un İtalyan erkek giyim markası Corneliani’yi satın almak için görüşmelerde bulunduğu kaydediliyor. Nisan ayında da Dubai merkezli Alabbar Enterprises üst segmente hitap eden online moda perakendecisi Yoox Net-a-Porter’ı satın aldı.

    Körfez ülkeleri zenginlerinin her zaman Avrupalı lüks markalara ilgisi oldu. İngiltere ve Almanya’da belli başlı alışveriş yapanlar hep bu ülkelerden. Fransa’ya gelen Ortadoğu kökenli ziyaretçiler günde 6,600 doların üzerinde bir para harcıyorlar. 

    Harcamalarda doğu-batı kültürü farkı
    Katar dünyada ne yüksek GSYİH’ye sahip olan ülke. Bu zenginlik de genç kuşak için doğal bir durum. Katar’ın önde gelen lüks perakendecilerinden olan Chalhoub Group, “30 yaş altı Y kuşağı bölgenin ekonomik açıdan hızla kalkındığı bir döneme denk geldi” diyor. “Bu gençler lüksü kendi oyun alanları olarak görüyorlar.”
    Harcama tercihleri konusunda Arap gençleriyle Batılı gençler arasında ciddi bir kültür farkı görülüyor. 
    Nitekim Batılı milenyum kuşağı ürünlerden çok deneyimlere para harcamayı tercih ediyor. Perakende danışmanlık firması FutureCast’tan Jeff Fromm’un saptamaları şöyle: “Geçmişte, refah seviyesi yüksek tüketiciler servetlerini Hermes, Rolex vb lüks markalarla sergilerlerdi. Ancak zengin milenyum kesiminde artık ibrenin deneyimlere yöneldiğini görüyoruz. Zihniyet değişikliği söz konusu. Bu gençler, Tayland’a seyahate gitmek ya da favori bir konseri en ön sıradan izlemek varken niye bir çantaya 10,000 dolar vereyim ki? diye düşünüyorlar.” 

    Bain &Co’ya göre, geçen yıl global düzeyde toplam 280 milyar dolarlık kişisel lüks ürün satışlarının 9.1 milyar dolarını Ortadoğu oluşturdu. Bölge ABD’nin ardından en yüksek büyüme oranını sergiledi.

    Balmain’in sahibi Boyner Parekende’nin ortağı
    Geçtiğimiz yıl Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları’na da %30,7 oranında ortak olan, İtalyan Valentino’nun da sahibi Katarlı yatırım fonu Mayhoola for Investments 500 milyon auro karşılığında Balmain’i satın almıştı.