Z Kuşağının Önceliği: Uygun Fiyat

0
6774

Z kuşağına yönelik araştırmalar, yeme-içme gibi ev dışındaki aktivitelerde önceliklerinin “uygun fiyat” olduğunu gösteriyor. Dijital gezi asistanı Aragez, benzer uygulamalardan farklı olarak kişiselleştirilmiş öneri seçenekleri ile Z kuşağından gençler başta olmak üzere, her bütçeye uygun mekanları içerikleriyle birlikte listeliyor.

Aragez CEO’su Mustafa Aydın

SurveyMonkey’in Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaptığı bir araştırmaya göre, Z kuşağının %62’si için uygun fiyat, satın alma kararlarında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Z kuşağının neredeyse yarısı herhangi bir ürün veya hizmeti satın almadan önce internetten fiyat araştırması yapıyor. Unilever Food Solutions’ın yemek alışkanlıkları hakkındaki araştırmasına göre de Z kuşağının %55’i öncelikle düşük fiyatlı restoranları tercih ediyor.

Büyük bölümü ailesiyle yaşayan ve çoğunun ebeveynlerinden aldıkları harçlıklar dışında bir geliri bulunmayan Z kuşağının ev dışındaki etkinliklerinde, yemek-içme öne çıkıyor ve uygun fiyatlı seçeneklere önem veriliyor. Dijital gezi asistanı Aragez, Z kuşağının aradığı uygun fiyatlı yeme-içme mekanları için çözüm sunuyor. Kişiye özel öneri deneyimi sunan mobil uygulama, Z kuşağı başta olmak üzere insanların bütçelerine göre yapabilecekleri sosyal, kültürel ya da gezi aktiviteleri için pek çok opsiyonla geliyor.

Kullanıcının kriterlerine göre mekan öneriyor

Aragez CEO’su Mustafa Aydın, farklı aktiviteler için öneriler sunan bir algoritmaya sahip mobil uygulama hakkında bilgiler verdi. “Arama” ve “Gezme” terimlerinden türetilen dijital gezi asistanı Aragez’in değişken ekonomik koşullarda insanların bütçelerini optimize etmesini sağladığını belirterek, hedef kitle olarak özellikle 17-28 yaş aralığındaki gençlere yani Z kuşağına odaklandıklarını söyledi.

Mustafa Aydın, “Aragez, başta gençler olmak üzere, gezmeyi ve dışarıda yemek yemeyi seven, etkinlikleri takip eden her gelir düzeyindeki insana hitap ediyor. İlk aşamada pilot bölgeler olarak belirlediğimiz İstanbul’un Kadıköy, Taksim, Beşiktaş ve Üsküdar ilçelerinde çalışmaya başladık. Kısa bir süre içerisinde farklı şehir ve bölgelere de yayılmayı hedefliyoruz.” dedi. Mustafa Aydın, insanların bütçelerine uygun etkinlikler için arama yapıp gezme planları gerçekleştirebileceği Aragez uygulamasının, ağırlıklı olarak yeme-içme aktivitelerine odaklandığını ancak çok yakında kültür, gezi ve sosyal aktivite gibi kırılımların da uygulamada yerini alacağını ifade etti.

Bütçe sınırlamaları ve kişisel tercihlere göre öneri sunuyor

Aragez’in emsallerinden en büyük farkı olarak, sadece mekan önermemesi, bütçe sınırlaması ve kişisel tercihler çerçevesinde içerik de önermesi diyen Mustafa Aydın şunları kaydetti: “Örneğin kullanıcının 100 TL’lik bir bütçesi varsa bunun 60 TL’si ile nerede hangi yemeği yiyebileceğini, kalan 40 TL ile de başka bir mekanda ne içebileceğini listeliyoruz. Bunu yaparken, ‘Aynı tercihlerle civarda daha ucuza, pahalıya veya ortalama olarak neler var?’ Sorusuna da cevap veriyoruz.Yani aynı içerik ya da aktivite, 100 TL yerine 45 TL’ye çevredeki başka bir mekanda daha ucuz olabilir. Ya da kullanıcı 250 TL’ye daha lüks bir opsiyon da seçebilir.”

Arz ve talebin dijital kesişimini düşündük

Bu uygulama ile talep tarafı (kullanıcılar) ve arz tarafı (işletmeler, içerik üreticileri vb.) bir araya gelerek, herkes için en optimal olan öneriler hesaplanmaktadır. Bu sayede örneğin bir restoran sahibi, en iyi ürününü damak zevki bu ürünle eşleşen fakat bu restoranı tanımayan bir tüketiciye direkt olarak sunabileceği gibi, bir amatör müzik grubu da, bu müzik türünü seven ancak kendilerini tanımayan dinleyicilere de etkinlikler kanalıyla kolaylıkla ulaşabilecek ve aktivitelerini bu kişilere zaman ve fiyat bilgileri ışığında aktarabilecektir. Üstelik sisteme dahil olmak isteyen işletmeler, web sitemiz üzerinden birkaç adımda kaydolup ürünlerini listelemeye hazır hale getirebiliyor.

“Bu konseptte bir emsalimiz yok”

Kişiselleştirilmiş öneri uygulaması Aragez’in ilk etapta bir satış özelliği olmadığını, sadece yönlendirme yaptığını kaydeden Mustafa Aydın, “Mekan öneren başka uygulamalar var ancak biz içerik de önerdiğimiz için bu konseptte bir emsalimiz yok” dedi. Aragez CEO’su Mustafa Aydın, geliştirdikleri fikrin tescilini aldıklarını kaydederek şunları söyledi: “Kullanıcı dostu, yalın bir arayüzümüz var. Özellikle kullanıcının yaptığı farklı tercihleri tek bir bütçe ve farklı mekan grupları altında toplayan çoklu mekan önerilerimizi önemsiyoruz. Çünkü Aragez, basit bir veri tabanı aramasına bağlı sonuç çıkartan bir uygulama değil, Her yeni aramada, kısıt altında karmaşık bir optimizasyon problemini çözen güçlü bir uygulama.”

Sade arayüz, karmaşık algoritma

Kişiye özel öneri platformu Aragez’in CEO’su Mustafa Aydın, sade bir arayüz ve karmaşık bir algoritma ile sunulan uygulamanın farklı metrikler ve kombinasyonlarla kullanıcıya en doğru ve en verimli sonucu sunmak üzere tasarlandığını söyleyerek, platformun çalışma prensibini şöyle anlattı: “Kullanıcı, belirli bir lokasyon için seçim yapıyor ve bir bütçe belirliyor. Örneğin 100 TL’lik bir bütçe belirlendiğini düşünelim. Aragez, kullanıcı özelliklerine ve kullanıcının ilgili arama için seçtiklerine göre çeşitli öneriler sunuyor. Öneri olarak sunulan mekanlar haritada yol tarifiyle birlikte gösteriliyor. Kullanıcı ayrıca işletmelerle ilgili bilgi ve fotoğraflara da ulaşarak mekan tercihi konusunda nihai kararını verebiliyor. Uygulama, benzerlerinden oldukça farklı olarak girilen bütçe ve lokasyon kısıtı altında kullanıcıların tercihlerine göre çoklu bir içerik sunuyor. Böylece kullanıcı, bütçesi dahilinde bütçesini nasıl dağıtacağına karar verebiliyor. Tamamen ücretsiz olan Aragez’de üye olmadan günde üç kez arama yapma imkanı veriyoruz. Platforma kaydolarak sınırsız arama deneyimi yaşamak da mümkün.”