‘Yurtdışında Sanayi Tesisleri Satın Alma Hedefiyle İlerliyoruz’

0
934
Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman

Kimya, nütrasötik, fonksiyonel gıda, farmasötik, kozmetik ve denizcilik sektörlerine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman, 2023’te döviz bazında %15’lik büyüme ile 5 milyar TL üzeri ciroya ulaşmayı ve yurtdışında sanayi tesisleri satın almayı hedeflediklerini söylüyor.

Birçok ilk’e imza atan Sel Sanayi, 1961 yılında Türkiye’nin ilk teknik jelatinini, 2008 yılında Türkiye’nin ilk yenilebilir sığır jelatinini ve 2018 yılında da Türkiye’nin ilk hidrolize kolajen peptitini üretti.

Tezman Holding 2022 yılını nasıl tamamladı? Mevcut proje ve hedefler konusunda nasıl bir ilerleme sağlandı?
2022 yılı bizim için iyi geçti. Gıda, nütrasötik ve denizcilik alanlarında 200 milyon TL’lik yatırım yaptık. Son iki yılda yaklaşık 40% büyüme sağladık. Mevcut proje ve hedefler konusunda ise; en yeni yatırımımız olan kolajen hammadde üretimi üzerine titizlikle çalışıyoruz.

Kapasite artırımının yanısıra, 2 yıllık bir süreçte hem Ar-GE hem de klinik çalışmalara çok güçlü yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ve bu yıl 2023’te Tezman Holding’in 75.yılını kutlayacağız. Hidrolize kolajen peptit üreticisi olarak dünya pazarlarında nasıl bir büyüme stratejisi içindesiniz? 2022 yılı sonunda iki, bu yılın başında bir olmak üzere toplam üç yeni ürünümüz satışa sunuldu. Bunlardan ilki ve en önemlisi; dünyada ilk defa sığırdan tripeptit hidrolize kolajen ürettik. Sığırdan üretilen geleneksel kolajen takviyeleri 30-100 parçalık amino asit zincirinden oluşurken kolajen tripeptit üç parçalık amino asit zincirinden
oluşuyor. Geleneksel kolajen sindirim sisteminde absorve olup sindirim enzimleri ile vücuda iletilirken; kolajen tripeptit, 500 daltondan hafif moleküler ağırlığa sahip olduğu için doğrudan bağırsak yolu ile emilerek hızla vücuda nüfuz eder. İkinci ürünümüz ise, Collasel Pro. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan, Türkiye’nin ham kolajen üzerine yapılmış ilk klinik çalışmasıyla Collasel Pro, dünyanın da klinik deneyle tescillenmiş sayılı markaları arasına girdi. Üçüncü yeni ürünümüz ise, Türkiye’de ilk defa üretilen Hidrolize Balık Kolajen Peptit. Sığıra bir alternatif olarak balıktan da kolajen üretmeye başladık.

Gelecek dönem ilaç, kozmetik, gıda, spor ve sağlık endüstriler alanındaki gelişmeler neler olacak?
Sağlıklı yaşam endüstrisi, bütünsel sağlık, kişiselleştirme, sürdürülebilirlik, uzun ve sağlıklı yaş almaya odaklı olarak sürekli ve hızla büyüyor. İlaç endüstrisinde genomik ve biyoteknolojik gelişmeler bireyin genetik yapısına göre uyarlanmış daha kişiselleştirilmiş tedavi planlarına izin verecek. Yeni teknolojilerle bir araya gelen yapay zeka, çok karmaşık ve maliyetli olan ilaç keşfini hızlandırmakla kalmayacak, çok kısa bir zaman sonra daha uygun fiyatlı ve daha etkili çalışmalara olanak sağlayacak.

Kozmetik endüstrisinde ise tüketicilerin beklentisi ve yönlendirmesiyle yatırımlar doğal ve sürüdürülebilir ürünlere kayıyor. Gıda endüstrisi ise fonksiyonel gıdalar hayatımıza girdi. Temel beslenmenin ötesinde sağlık
yararları sunan gıdalar; probiyotikler, prebiyotikler ve adaptojenler gibi bileşenlere odaklanan gıdalar giderek daha popüler hale gelecek.

2023 planları ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Kimya, nütrasötik, fonksyionel gıda, farmasötik, kozmetik ve denizcilik sektörlerindeki ağırlığımızı artırmak ve yatırım yapmaya devam etmek istiyoruz. 2023 yılında döviz bazında %15’lik bir büyüme hedefimiz var. 5 milyar TL üzeri ciro yapmayı öngörüyoruz ve yurtdışında yerleşik sanayi tesisleri satın almak bu yılki hedeflerimiz arasında.