Yurt içi piyasalar büyümeye odaklandı

0
21

 Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı sonrasında negatif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak büyüme ve cari işlemler açığı verileri takip edilecek.

ECB’nin beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesine karşın ECB Başkanı Mario Draghi’nin yeni teşvikler konusunda piyasalar tarafından “şahin” bulunan açıklamaları borsalarda düşüşe neden olurken, avro/dolar paritesi 1,13’ün üzerini test etmesinin ardından 1,1280 seviyesinde dengelendi.

Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,72, Fransa’ da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 değer kaybetti, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 yükseldi. ABD’de New york borsasında da satıcılı bir seyir izlenirken, dolar endeksindeki düşüşün sınırlı kalması dikkati çekti. Dolar endeksi 95 seviyesinin hemen altında dengelenirken, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,25, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,46 değer kaybetti.

Bugün Çin’de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında yıllık yüzde 1,3 artması sonrasında kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 yükseldi.
Dün Brent petrolün varil fiyatının, beklentilerin oldukça altında kalan stok verileri ile yüzde 2,4 yükselmesinin ardından bugün Asya piyasalarında gelen kar satışları ile yüzde 0,4 gerilediği ve 50 doların altında dengelendiği görülüyor.

Yurt içinde ise, dün beklentilerden kötü gelen sanayi üretimi verisine karşın BIST 100 endeksi günü yüzde 0,26 artışla 77.843 puandan tamamlarken, dolar/TL yükseliş eğilimini sürdürerek bugün bir hafta aradan sonra tekrar 2,96’yı gördü.

Analistler, yurt içinde açıklanacak 2’nci çeyrek büyüme ve temmuz ayı cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini belirterek, döviz kurlarındaki yükselişin pay piyasalarını negatif etkilediğini, ayrıca Kurban Bayramı tatili öncesinde risk taşımak istemeyen yatırımcıların pozisyon kapama işlemlerinin etkili olabileceğini ifade ediyor.

AA Finansın gerçekleştirdiği anketlere göre ekonomistler, yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 3,3 olmasını, cari işlemler açığının ise temmuzda 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesini bekliyor.
Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 3,7, en düşük ise yüzde 2,8 aralığında yer aldı. 

Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4 ve bu yılın birinci çeyreğinde 4,8 büyüme kaydetmişti. Cari açık anketine göre ise ekonomistlerin temmuz ayı cari açık beklentileri 1,9 milyar dolar ve 4 milyar dolar aralığında yer aldı. Haziran ayında, cari işlemler açığı 4 milyar 94 milyon dolar, on iki aylık cari işlemler açığı ise 29,4 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, temmuz ayı cari işlemler açığı 
10.00 Türkiye, 2. Çeyrek GSYH
11.30 İngiltere, temmuz ayı dış ticaret dengesi 
17.00 ABD, temmuz ayı toptan eşya stokları