​Yunanistan’ın iflası Euro’yu nasıl etkiler?

0
75

Yunanistan’a borçları ödemesi için verilen son tarih bugün TSİ akşam 20.00’de doluyor.

Bugün IMF’ye olan 1,6 milyar dolarlık borcunu ödemeyemediği takdirde teknik olarak temerrüte düşecek Yunanistan için Euro Bölgesi’nden çıkış ihtimali giderek artıyor. 

Yunanistan görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine gözler Pazar günü yapılacak halkoylamasına kilitlendi. 

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışının Euro üzerindeki olası etkisi tartışılırken Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda ECB’nin gerekli önlemleri alabileceği beklentileri Euro’yu güçlü tutuyor.

Euro/Dolar paritesinin yüzde 0,52 oranında düşüşle 1,1178 seviyesinde bulunduğu günde Euro/TL 3,0049 seviyesinde işlem görüyor.

Suriye tarafındaki gelişmeler ile koalisyon beklentilerine odaklı yurtiçi piyasaların Yunanistan’ın çıkışına nasıl tepki vereceği merak ediliyor. 

”EURO’NUN KUVVETLENDİĞİ VE TL’NİN HASAR ALDIĞI BİR SÜREÇ GÖREBİLİRİZ”

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, piyasanın şu an Yunanistan konusunda bir belirsizlikle karşı karşıya olduğunu ve ani fiyatlamaya geçmeden önce ne olduğunu görmek istediğini söyledi.

Yunanistan’ın iflasının Euro’ya sert baskı getireceği için Euro/TL’de geri çekilme anlamında yankı bulabileceğini kaydeden Demirpehlivan, ”Oradaki yükselişler sınırlanıp geri düşüşe dönebilirler. TL baskı yiyor ama ani bir Euro düşüşün de Türkiye’de koalisyon tartışmalarının şekillenmeye başladığı ortamda TL, Euro’ya karşı daha sakin durabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Demirpehlivan sözlerini şöyle sürdürdü: ”Dolar/TL için olan fiyatlamalar 2,72 ve 2,76 bandı tarafında yoğunluk sergiliyordu. Bunu bir miktar teyit ettiği için geri çekilmelerin tekrar geri geldiğini görebiliriz. Aşağıda 2,63-2,64 seviyelerine kadar gerileyebilir fakat bahsettiğim iki bölge arasında bant hareketine dönüşebilecek bir seyir zaten piyasanın algısında var. Yunanistan belirlenene kadar da bu tip bir fiyatlama oluşacak.”

Euro/TL’nin seyrine ilişkin olarak ise Demirpehlivan, ”Euro/TL’nin kritik bölge olan 2,90 ve 2,94 seviyelerinin altına kayıp kaymayacağı izlenecek. Bu seviyelerin altına kayabilecek gibi gözükmüyor. Bunun olması için içeriden hükümetin kurulmuş olması gibi bir gelişme gerekiyor. 
Dışarıdan da Yunanistan ile ilgili bir tür çözüm gelmesi lazım. Euro/TL’de 3 seviyesi psikolojiktir, 3’ün üzerine çıktıktan sonra yeniden ivmeli hareketler görme ihtimalimiz var. Şu an Euro/Dolar’da gördüğümüz ani geri dönüş dolayısıyla Euro’nun kuvvetlendiği ve TL’nin hasar aldığı bir süreci bu hafta için görmek muhtemel gözüküyor.” diye konuştu.

YUNANİSTAN’IN İFLASI NASIL ETKİLER?

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan ise Yunanistan’ın reform paketi üzerinde uzlaşamaması sonrasında ülkenin olası bir iflasının orta ve uzun vadede olumsuz etkilerinin olacağını söyledi.

Tufan konuyla ilgili şunları söyledi: ”İlk defa Avrupa Birliği’nden bir üyenin çıkarılması, İtalya, Portekiz, İspanya gibi üye ülkelere de sıçrayabileceğinden, uzun vadede birliğin varlığını tehdit edecek bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Sınır komşusu olmamıza karşın Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi bilindiği gibi çok yüksek değil. İki ülkenin 2014’te sadece 5,6 milyar dolarlık ticaret hacmi yakalayabildiğini de belirtmek gerekiyor. Yunanistan ve Türkiye geleneksel olarak turizmde iki rakip ülke olarak kabul ediliyor. 2014 yılında Türkiye’yi 41 milyon turist ziyaret etmiş ve toplam turizm geliri de 29 milyar euro olmuştu. Yunanistan ise geçen yıl 21 milyon turist çekerek 13,2 milyar euro gelir yaratmıştı. Yunanistan’ın Euro’dan çıkması durumunda turizmdeki fiyat avantajının daha da artacağını söylemek yanlış olmaz. Şu anda Yunanistan’daki birçok tatil beldesi Euro’nun yarattığı fiyat dezavantajı nedeniyle Türkiye’deki ucuz fiyatlarla baş edemiyor. Grexit senaryosunun gerçekleşmesi Yunan turizmini olumlu etkileyebilir.

”EURO/TL’DE 3 SEVİYESİ KRİTİK”

EUR/TL tarafında ise Yunanistan merkezli sorunlardan ötürü düşüşler görülebilir. Buna rağmen, iç piyasadaki koalisyon hükümeti belirsizliği, Merkez Bankası üzerindeki baskı TL tarafında olumsuz etki yaratabileceğinden, EURTRY’de yaşanabilecek düşüşlerin sınırlı kalması beklenebilir. Özellikle 3.00 seviyesi oldukça kritik, bu seviyenin üzerinde kalınması orta/uzun vadede alımların hakim olmasını sağlayabilir.”