Yunanistan’dan Eurogroup’un kararına sert tepki

    0
    22

    Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup’un, Yunanistan’a 28 Şubat’ta sona eren kalkınma programının uzatılmasını kabul edip etmeyeceğine karar vermesi için 5 gün süre tanıması, Atina’da sert tepkiyle karşılandı.
     
    Alınan bilgiye göre, Yunanistan Başbakanlık Bürosu’ndan Eurogroup’a gönderilen resmi olmayan bir yazıda (non paper), Yunan hükümetinin Eurogroup’un bu konudaki uyarısını reddettiği bildirildi.
     
    Yazıda, Atina ile Avrupalı ortakları arasındaki farklılıkların aşılmasına yönelik tüm çabalara rağmen, Eurogroup’ta Yunan tarafının önüne Atina’nın tezlerinin hilafında memorandumların uzatılmasını öngören tamamen ters yönde bir metin getirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     
    “Yunan hükümetinin halkın iradesine tamamen karşı olan bir metni kabul etmesi mümkün değildi. Birileri müzakere istemiyor ve başarısızlığa uğramış bir programı desteklemekte ısrar ediyor. Tüm Avrupa tarihinde demokrasiler ültimatomları reddetmiştir. Avrupa demokrasileri şantaj yapmaz, kendilerine de yapılamaz.”
     
    Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, namuslu bir anlaşma sağlanacağını söyledi.
     
    Atina hükümeti ile Eurogroup arasındaki farklılığın anlaşma metninde yer alan bazı deyimlerden kaynakladığını dile getiren Varufakis, toplantı öncesinde bu konuda AB Komisyonu Ekonomi Temsilcisi Pierre Moscovici ile anlaşmaya vardığını ancak bu metnin daha sonra Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem tarafından değiştirildiğini ileri sürdü.
     
    Varoufakis, “Bazı terimler üzerinde anlaşmazlık çıktı. Anlaşma sağlanması için ne gerekirse yapacağız. 48 saat içinde Avrupa yeni bir program oluşturulması için uygun bir deyim bulacaktır” ifadelerini kullandı.
     
    Yunanistan’ın bu konuda bir B planı bulunmadığını anlatan Varoufakis, “Bu nedenle 4 aylık programın koşulları ve bunda yer alan terimler kesin ve açık olmalı. Blöf yapmıyoruz. Biz, euro kuşağı üyesi ülkeyiz ve avroda kalacağız. AB bölünmez. Biz, sadece programı değiştirmek isteyen Avrupa yanlısı bir hükümetiz” diye konuştu.
     
    Eurogroup, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için Atina’nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini savunmuş ve bunun için hükümete 5 gün süre tanımıştı.

    “Ortalama bir Avrupalı için çok iyi bir neticeyi yakalamak için müzakere devam edecek”
    Diğer yandan, Varoufakis, AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısına girerken basına yaptığı açıklamada, “Bir sonraki adım sorumlu adım olacak. Avrupa, ortalama bir Yunan, ortalama bir Hollandalı ya da ortalama bir Alman için değil ortalama bir Avrupalı için en iyi neticeyi yakalamak için müzakereye devam edecek” ifadesini kullandı.
     
    Varoufakis, “Başlangıçtaki anlaşmazlıklardan çok iyi ve onurlu bir çözüm yaratmak için nasıl mütalaa etmemiz gerektiğini biliyoruz” dedi.
     
    Hollanda Maliye Bakanı ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise şunları kaydetti:
     
    “Umarım onlar (Yunanistan) mali programın uzatılması için başvururlar. Bunu yaptıklarında program içinde esneklik sağlayabiliriz. Elbette programın rayında kalıp kalmayacağına bakılarak siyasi önceliklerini programa koyabilirler. Bu Yunanistan’ın kararı, onlara davette bulunamayız ya da bunu yaptıramayız. Fakat birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu söyledik.”
     
    Euro Bölgesi maliye bakanlarının dünkü toplantısında diğer tüm ülkelerin bu yöndeki talebine rağmen Yunanistan, mevcut programın uzatılması için başvuruda bulunmayı reddetmişti. Dijsselbloem, bunun üzerine Yunanistan’ın cuma gününe kadar başvuru yapmasını bekleyeceklerini söylemişti.

    “Hükümete ultimatomlarla şantaj yapılamaz”
    Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakelaridis, yaptığı açıklamada dün Brüksel’de gerçekleşen Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı ve Yunanistan’ın borç müzakerelerinin çıkmaza girmesi konusuna değinerek, “Hükümete ültimatomlarla şantaj yapılamaz” dedi.

    Yunanistan’ın memorandumun uzatılması ile ilgili ültimatomu reddettiğini ve teknokrat değil siyasi çözüm arzu ettiğini vurgulayan Sakelaridis, “Silah tehdidi bile olsa memorandumun uzatılmasını istemeyeceğiz. Baskı şu an sadece Yunanistan üzerinde değildir, diğer tarafta da baskı olduğundan eminiz, blöf yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.    

    Sakelaridis, hükümetin müzakerelerde karşılıklı fayda sağlayacak bir çözümden yana olduğunu ve bu konuda tüm tarafların anlaşması gerektiğini belirterek, dünkü Eurogroup toplantısında bir uzlaşma ortamının olmadığını, ancak çözüm yolu için istişarenin süreceğini kaydetti.    

    Sakelaridis, Avrupa Komisyonu’nun Ekonomi ve Mali İşlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici’nin dün Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’e sunduğu metinde, “ülkede insani krizden ” söz etmesinin önemli olduğu değerlendirmesinde bulunarak, bu krizin önlenmesi için hükümete imkan verilmesi gerektiğini söyledi.

    Bazı Avrupalı ve özellikle Alman yetkililerin Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in görevinden uzaklaştırılması talepleriyle ilgili soruları da yanıtlayan Sakelaridis, bu konudaki haberleri gördüğünü, ancak doğru olduğuna inanmak istemediğini ifade etti.
       
    “Yunanlılar şantaja gelmez”
    Yunanistan Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi lideri Panos Kammenos ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Hiçbir şekilde memorandumun uzatılmasını istemeyeceğiz, sona kadar gitmek için elimizde halkın talimatı var. Tüm Yunanlılar tek bir ağızdan ‘hayır’ diyoruz, bizler şantaja gelemeyiz” ifadelerini kullandı.
       
    Eurogroup, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için Atina’nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini savunmuş ve bunun için hükümete 5 gün süre tanımıştı.