Yunanistan’da erken seçim ihtimali artıyor

    0
    33

    Yunanistan’da, yardım anlaşmalarını reddederek farklı bir ekonomi politikası vaadiyle iktidara gelen SYRIZA’nın Avrupalı kurumlarla yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olurken, erken seçim tartışmaları da yüksek sesle dillendirilmeye başladı.

    Başbakanlık Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Avrupalı kurumlarla altı aylık müzakereler sonucunda varılan anlaşmayla ilgili mecliste yapılan oylamada SYRIZA’nın 40’ın üzerinde milletvekilinin hükümete karşı oy kullanmasının ardından Başbakan Alexis Tsipras’ın önemli kararlar almaya hazırlandığı belirtildi.

    Hükümetin şu anda Avrupalı kurumlarla “Üçüncü Yardım Anlaşması”nın imzalanması ve bu kapsamda Yunanistan’a verilmesi beklenen kredinin ilk bölümünün tahsilatına odaklandığı ifade edilen açıklamada, Başbakan Alexis Tsipras’ın 20 Ağustos’tan sonra siyasi alanda yapacağı hareketleri belirlemek için bazı hükümet üyeleriyle bir araya geleceği ve ülkenin siyasi yaşamında “süratli gelişmeler yaşanacağı” belirtildi.

    İTİRAZCI VEKİLLERE UYARI
    Başkent Atina’da yapılan değerlendirmelerde, Başbakanlık açıklaması SYRIZA içinde, aralarında Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu ve eski Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis’in de bulunduğu “Sol Platform” olarak adlandırılan itirazcı milletvekillerine karşı bir uyarı olarak yorumlandı.

    Tsipras’ın, “Üçüncü Yardım Anlaşması”nın Avrupa ülkelerince onaylanarak yürürlüğe konmasının ardından meclisten güvenoyu isteyeceği belirtiliyor.

    ERKEN SEÇİM İHTİMALİ ARTIYOR
    Bağımsız Yunanlılar Partisi’nin (ANEL) desteğiyle iktidarda bulunan Tsipras hükümetinin, yeni anlaşmayla ilgili oylamadan sonra meclis çoğunluğunu yitirdiğini değerlendiren uzmanlar, Tsipras’ın daha önce SYRIZA içinde bölünme olması durumunda iktidarı sürdürmesinin mümkün olamayacağı açıklaması yaptığına dikkate çekiyor ve ülkenin kısa zamanda yeni bir erken seçime sürüklenmesi olasılığının güç kazandığını ifade ediyor.

    Başbakan Tsipras, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, SYRIZA’nın bazı milletvekillerinin hükümete karşı oy kullanmalarının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayarak hükümetin meclis çoğunluğunu kaybetmesi halinde sonbaharda olağanüstü kongreye, daha sonra da erken seçime gideceği uyarısında bulunmuştu.
    Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ise meclisteki oylama sonrasında yaptığı açıklamada, SYRIZA’daki bölünmeler nedeniyle hükümetin güvenoyu alması durumunda bile uzun süre iktidarda kalmasının mümkün olmayacağını belirterek, “Erken seçime doğru gidiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

    SOL PLATFORM’DAN TSIPRAS’A ÇAĞRI
    Diğer yandan, hükümetin yardım anlaşmalarıyla ilgili politikasına karşı çıkan “Sol Platform” ise kreditörlerle imzalanan yeni anlaşmadan sonra SYRIZA içerisinde kalmalarının mümkün olmadığını belirterek, Başbakan Tsipras ve parti yönetimine alternatif yeni bir politika oluşturulması çağrısında bulundu.

    Meclis Başkanı Konstandopulu, “Üçüncü Yardım Anlaşması”nın mecliste kabul edilmesinden sonra artık Tsipras’ı desteklemediğini açıkça ifade ederken, Enerji Bakanı Lafazanis de hükümetin kararlarını eleştirerek Yunanistan’da demokrasi bulunmadığını, “Avro Bölgesi diktatörlüğü”nün hakim olduğunu ileri sürdü.

    Sol Platform’un bundan sonraki hareketlerinin SYRIZA yönetiminin alacağı kararlara bağlı olduğunu ifade eden Lafazanis, ülkenin krizden kurtulması için SYRIZA’nın seçim öncesi açıkladığı programı uygulayarak memorandumları iptal etmesi ve ülkenin avrodan çıkarak kendi para birimine dönmesi gerektiğini savundu.