Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının, Yunanistan’ın mali programının geleceğiyle ilgili olağanüstü toplantısında uzlaşma sağlanamadı..
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem görüşmelerin yapıcı geçtiğini vurgulamakla birlikte anlaşma sağlanamadığını söyledi.
Dijsselbloem, “Uzatma ihtimalini konuştuk. Bazıları için tercih edilen seçenek açıkça buydu fakat henüz bu sonuca varamadık. Biraz daha zamana ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.
“Birbirimizi daha iyi anladık ama anlaşamadık” diyen Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanlarının 16 Şubat’taki toplantısında müzakerelerin devam edeceğini belirtti.
İlk Euro Grubu toplantısına katılan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “bir faleket” olan mevcut programı asla uzatmayacaklarını söyledi.
“Avrupa ile yeni bir ahit istediklerini” vurgulayan Varoufakis, bu ilk toplantının bir anlaşmaya varılmasını amaçlamadığını, tartışmaya yönelik olduğunu kaydetti.
Varoufakis, mevcut kurtarma paketinin neden işe yaramadığını mevkidaşlarına anlattığını da dile getirdi.
Yunanistan, AB tarafından verilen kurtarma paketinin yüzde 30’unun revize edilmesini öngören 10 maddelik bir plan sunmuştu.
Ancak AB bakanları, Yunanistan’ı yükümlülüklerine sadık kalması konusunda uyarmıştı.
Yunanistan’a sağlanan AB-IMF kurtarma paketi 28 Şubat’ta sona erecek. Bir önceki Yunan hükümeti bu kurtarma paketine karşılığında kamu harcamalarını kısan çok sayıda kemer sıkma tedbirini uygulama taahhüdü vermişti.
Dijsselbloem görüşmelerde yardım programının uzatılmasının ele alındığını ancak “bu aşamada henüz ortak noktada buluşulamadığını” söyledi.
Radikal sol Syriza partisinin liderliğindeki yeni Yunan hükümeti, 240 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında uygulanan kemer sıkma önlemlerinin Yunanistan’ı yoksullaştırdığını söylüyor.
Yunanistan’ın 320 milyar euro seviyesindeki mevcut borçları ülkenin milli gelirinin yüzde 174’üne denk geliyor.