Yunanistan IMF’ye bugün borcunu ödeyemeyecek

    0
    44

    Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın IMF’e bugün yapması gereken 1,6 milyar euro ödemeyi gerçekleştirmeyeceğini bildirdi. 

    YUNANİSTAN’A SON DAKİKA TEKLİFİ

    Varoufakis, Atina’nın kreditörler ile bir yardım paketi üzerinde son dakikada bir anlaşmaya varılacağı umudunu devam ettirdiğini de ifade etti. 

    Atina’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Varoufakis, IMF’e ödemenin yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Hayır” yanıtını verirken, cari kurtarma anlaşmasının sona ermesi için kalan 11 saatte bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı sorusuna ise “Umuyoruz” yanıtlarını verdi.

    IMF’NİN YAPTIRIM ADIMLARI 
    IMF, Yunanistan’ın borcunun 1,7 milyar dolarlık diliminin ödenememesi durumunda eğer ülkeye ek süre tanımayı reddederse, IMF Başkanı tarafından Yunanistan’daki yetkili mercilere borç  ödemesinin geciktiğini belirten resmi bir yazı ulaştırılıyor.  Yunanistan’ı kurtarma planı ile yakında ilgilenen IMF heyeti de mali otoritelerle ödemesi gecikmiş borcun ödenebilmesi için yeniden müzakere süreci başlatıyor. Yunanistan hükümeti, bu görüşmelerden istedikleri esneklik ve ödeme kolaylığının sağlanabileceğini düşünüyor. IMF borcun öngörülen sürede ödenmesi konusunda herhangi bir anlaşma sağlayamazsa, Yunanistan’ı taahhütlerini yerine getiremediği için üyelikten çıkarabiliyor.
     
    IMF’nin emsal teşkil edebilecek kararlardan oluşturduğu 37. “Seçilmiş Kararlar ve Dokümanlar” başlıklı raporunda borç ödemesini geciktirmiş bir ülke ile nasıl ilişki kurulması gerektiği açıklanıyor;
     
    “Borcun gecikmesi görüşmelere devam edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Görüşmeler üye ülkenin gecikmiş ödemenin gerçekleştirilmesini sağlamakla sınırlıdır. İletişim kanallarını kesmektense, bu kanalları açık tutmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
     
    Yunanistan’ın IMF’ye olan borçlarını geciktirmesi veya hiç ödeyemeyecek durumda olması halinde IMF Yönetim Kurulu toplanarak ülkenin durumuna dair değerlendirmelerde bulunuyor. Bu durumda yeniden yapılandırma kararı alınsa bile Yunanistan’ın durumu her altı ayda bir özel izlemeye tabi tutuluyor. Bu da IMF heyetinin Atina’daki otoritelere daha sık ziyarette bulunarak, ülkenin tüm mali kurumlarını yakından takip edebileceği anlamına geliyor. IMF’nin en etkili ve son yaptırımı üyelikten çıkarmak olsa da finans uzmanları bu olasılığı son derece düşük görüyor.
     
    Öte yandan Yunan hükümetinin,  resmi kreditörlerin şartlarını 5 Temmuz’da referanduma götürmesi ve buna bağlı çıkacak sonuç  ülkede yeni bir siyasi iklimin başlangıcı olabilir. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesiyle ilgili pazar günü yapılması kararlaştırılan halk oylamasında sandıktan “evet” çıkması durumunda başbakanlıktan istifa edeceğini belirtti. İlerleyen dönemde yeni bir ulusal birlik hükümetinin oluşması durumunda IMF dahil olmak üzere,  tüm resmi kreditörlerin yeniden müzakere sürecine başlayabileceği de ihtimaller arasında.
     
    Yunanistan’ın yüzde 60’ı Avro Bölgesi’ne, yüzde 15’i devlet tahvillerine, yüzde 10’u IMF’ye, yüzde 8’i Yunan bankaları ve yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6’sı da Avrupa Merkez Bankası’na olmak üzere toplamda yaklaşık 323 milyar avro borcu bulunuyor.