Yuan offshore işlemlerde “PBOC” ile düştü

0
55

Çin dışında işlem gören yuan, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) ilan ettiği referans kurun Mayıs 2011’den bu yana en zayıf seviyesine inmesinin ardından beş yılın düşüğünden alıcı buldu. Düşüşte, yetkililerin ekonomiyi canlandırmaya odaklanarak, kuru düşüşe yönlendirdiği spekülasyonu etkili oldu.
 
Saktiandi Supaat öncülüğündeki Malayan Banking Bhd. stratejistlerinin Salı günü belirttiğine göre, PBOC son zamanlarda kura daha az müdahale ederek Aralık ayında önemli miktarda değer kaybına izin verdi. Parasal otorite, IMF’nin 30 Kasım’da yuanı rezerv para statüsüne kavuşturma kararı ardından, bu ay kurdaki yüzde 1.4’lük değer kaybına izin verdi.
 
Hong Kong’da Bank of East Asia Ltd. döviz analisti Kenix Lai, “PBOC’nin yuanı desteklemek için daha az teşviği bulunuyor ve banka yuanı fiksinglerle aşağı çekerek para biriminin, kötü finansalları yansıtmasına izin verdi. Çin dışında işlem gören yuan kısa vadede 6.6 seviyesini test edecek. PBOC, yuanın piyasa tarafından daha falza belirlenmesini istediğinden gelecek yıl muhtemelen sık müdahalede bulunmayacak” dedi.
 
Serbestçe alınıp satılabilen Çin dışında işlem gören yuan, dolar karşısında Hong Kong saatiyle 11:52’de yüzde 0.28 düşerek Ocak 2011’den bu yana en düşük seviye olan 6.5929’dan alıcı buldu.