Yılmaz: Büyüme özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleşti

0
25

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, yılın ikinci çeyreğinde de büyümenin özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleştiğini vurguladı.
 
Cevdet Yılmaz yaptığı yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün 2015 yılı ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamlarının açıklandığına değinerek, GSYH’nin ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3,8 oranında beklentilerin üzerinde artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında gerçekleştiğini belirtti ve “Böylece Türkiye ekonomisi 2009 yıllı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine, 2015 yılı ikinci çeyreğinde de devam etmiştir. 2015 yılı ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre reel GSYH büyüme hızı yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Dünya ekonomilerinde ABD, Çin, Hindistan hariç sınırlı büyüme hızları söz konusudur. Euro alanında birçok ülkede büyüme hızları ikinci çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisindedir” diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Sanayi sektörü (inşaat dâhil) katma değeri 2015 yılı ikinci çeyreğinde olumsuz dış ekonomik koşullara rağmen yüzde 4,1 seviyesinde artış göstermiştir. Hizmetler sektörü katma değeri ise 2015 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 2,2 oranında büyümüştür. Diğer yandan, tarım sektörü katma değerinde  baz etkisi ve olumlu hava koşulları sebebiyle 2015 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artış gerçekleşmiştir. Yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi yurtiçi talep kaynaklı büyüme söz konusudur. Otomotiv, beyaz eşya üretim satışları ile konut satışları yurt içi üretim ve talebi destekleyen göstergeler olmuştur.

2014 yılı ikinci çeyreğinde toplam yurtiçi talep büyümeye 4,8 yüzde puan katkı yaparken  net dış talepteki daralma büyümeyi sınırlandırmıştır. Bu dönemde çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve olumsuz ekonomik koşullar sonucunda, net dış talep büyümeye negatif 1,1 yüzde puan katkı yapmıştır. Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, yılın ikinci çeyreğinde de büyüme özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleşmiştir. 2015 yılı ikinci çeyreğinde toplam kamu talebinin büyümeye katkısı 0,8 puan olurken, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının büyümeye katkısı ise 5,9 puan olmuştur. Özel sektör makine ve teçhizat yatırımları  2014 yılı genelinde sergilediği negatif seyrin ardından, 2015 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 seviyesinde güçlü bir artış göstererek büyümeye pozitif katkı sağlamıştır. Yatırımlarda gözlemlenen bu olumlu gelişme gelecekte oluşacak üretim ve ihracat kapasitesi bakımından da  önem taşımakta, büyümenin kalitesini artırmaktadır.

2009 yılı sonundan itibaren Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyüme performansı işgücü göstergelerine de olumlu yansımıştır. 2009 yılı Nisan ayından itibaren yaratılan ilave istihdam 6 milyon 512 bin kişiye ulaşmıştır. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen  Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye ve istihdam yaratmaya devam etmiştir. 2015 yılı ikinci çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 534 bin kişiye ilave istihdam sağlanmıştır. Yaratılan istihdama rağmen  artan işgücüne katılım oranı sonucunda  2015 yılı ikinci çeyreğinde işsizlik oranında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış görülmüştür. 

Küresel konjonktürün dalgalı seyrine rağmen, kamu borç yükünde ve yapısında sağlanmış olan iyileşme ile finansal kesimin ve özel sektörün risklerinin iyi yönetimi  makroekonomik istikrarı desteklemeye devam etmiş ve Türkiye ekonomisi büyüme eğilimini sürdürmüştür.”