‘Yılın kişisi’ Angela Merkel hakkında bilinmeyenler

    0
    178

    Amerikan TIME dergisi, 2015’te yılın kişisi olarak Almanya’nın en genç ve ilk kadın başbakanı sıfatını taşıyan Angela Merkel’i seçti. 

    Avrupa’daki mülteci krizine olan tutumu, ekonomik krizi yönetebilmesi ve Rusya-Ukrayna krizindeki liderliğinden ötürü takdire değer bulunan Merkel, 29 yıl sonra ‘yılın kişisi’ olarak seçilen ilk kadın olma özelliğini taşıyor.

    TIME, yılın kişisi seçilen Angela Merkel hakkında bilinmeyenlerin ve daha önce görülmemiş fotoğrafların yer aldığı bir liste hazırladı.

    Angela Merkel, Angela Kasner adıyla büyüdü ve babasının ailesi kısmen Polonya kökenliydi. New Yorker profiline göre Merkel, 1977 ilk evliliğini yaptı. Genç Merkel, bir fizik öğrencisi olan ilk eşinden dört yıl sonra ayrıldı.

    Angela Merkel’in babası bir Lutheryan Kilisesi’nde görevli memurdu. Angela’nın doğumundan kısa bir süre sonra herkes tam tersi yöne göç ederken, babası ailesini alarak Batı Almanya’dan Sovyet kontrolündeki Doğu Almanya’ya gitti.

    Destekçileri onu Almanca’da “anne” anlamına gelen “mutti” ismiyle anıyor.

    9 yaşındayken, okulda bir spor dersinde havuza atlamadan önce tramplenin üzerinde tam 45 dakika paralize olmuş biçimde bekledi.

    Üniversitedeyken okul masraflarını karşılamak için barmatelik yaptı.

    Fizik alanında lisans derecesi ve kuantum fiziği alanında doktorası bulunan Merkel’in başarılı politikacı olmasında bir bilim insanı olarak olaylara analitik yaklaşmasının etkili olduğu söyleniyor. Merkel ayrıca, Doğu Almanya Bilim Akademisin’nin teorik kimya alanında çalışan tek kadın araştırmacıydı.

    1970’lerin sonunda bir mühendislik okuluna asistanlık için başvuran Merkel’e (Doğu Alman Gizli Ajansı) Stasi’ye katılması teklif edildi. Ancak Merkel’in Stasi’yle herhangi bir bağ kurmuş olması ihtimali kendisi ve destekçileri tarafından şiddetle reddediliyor.

    2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya Şansölyesi olmuş en genç kişi ve Almanya’yı yöneten ilk kadın olarak bilinen Angela Merkel, yemek pişirme konusunda da oldukça yetenekli.