Yılın İş İnsanları

    0
    354

    Fortune Türkiye’nin bu yıl yedincisini hazırladığı “Yılın İş İnsanları” listesi, uzun bir çalışma sonucunda tamamlandı. 2019’da yaşanan ekonomik ve siyasi olaylara rağmen ayakta kalmayı başaran, yeni yatırım hedeflerini ve planlarını aksatmadan sürdüren, iş dünyasının başarılı isimleri radarımızdaydı. Listede yer alan liderler, kriz dönemlerindeki stratejik planlarıyla dikkat çekti. Yılın İş İnsanları listesi çalışmalarını gerçekleştirirken, şirketlerin, bilanço performansını, yatırımları, satın alma ve kazançlı şirket satışları titizlikle incelendi. Şirketlerin sektördeki pazar payı ve etkisi, müşteri tabanı, stratejik girişimler gibi bilanço dışı göstergeler göz önünde bulunduruldu. İşte ekonomiye katma değer yaratan ve başarılı işlere imza atan, yılın en başarılı 20 iş insanı.

    ÖMER M. KOÇ

    KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Columbia College’dan (ABD) 1985 yılında BA derecesiyle mezun olan Koç, bir sene Kofisa Trading’de çalıştı. 1989 yılında Columbia Business School’dan MBA derecesi aldı. Ramerica Intl. Inc.’de çalıştıktan sonra, 1990 yılında Koç Topluluğu’na katıldı. Koç Holding’de Finansman Koordinatörlüğü, Enerji Grubu Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı gibi üst düzey görevlerde bulundu. 2004 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi oldu, Mayıs 2008’de Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini üstlendi. Şubat 2016’dan bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. 2006 yılında Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi olan Ömer M. Koç, 2008 yılından bu yana da şirketin YK Başkanlığı’nı yürütüyor. Tüpraş’ın Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketi olması yolunda, üretim kapasitesi artışı, enerji verimliliği, Ar-Ge gibi birçok konuda atılımlar gerçekleştiren Koç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olma niteliği taşıyan “Fuel Oil Dönüşüm Tesisi” projesine liderlik etti.

    Bir ülkenin gelişimi için sadece ekonomiye dayalı atılımların yeterli olmadığını her fırsatta vurgulayan Koç, “Kültür-Sanat ve eğitime yönelik işler yan alanlar olmaktan çıkarılarak toplumsal hayatımızı tamamlayıcı unsurlar haline getirilmelidir” hedefiyle ülkemizin sosyal kalkınmasını destekleyecek sayısız çalışmaya katkı sağlarken, pek çok projeyi hayata geçirdi.

    Vehbi Koç Vakfı’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Ömer M. Koç, 2015 yılı itibariyle Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı üstlendi. 2007 yılından bu yana Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.

    Türkiye’de yıllık milli gelirin yaklaşık yüzde 8’ine karşılık gelen kombine gelir elde eden Koç Holding, Türkiye ihracatında yüzde 10 paya sahip. Koç Holding’in net kârı 2018 yılında yıllık %13 artışla 5.5 milyar TL olurken, 2019  yılının ilk dokuz ayında net kâr 3.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu olan Koç Holding, 90 yılı aşkın süre önce başlayan yolculuğuna, uzun vadeli değer yaratma hedefi ve küresel vizyonu çerçevesinde devam ediyor.

    GÜLER SABANCI

    SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Sabancı Holding’in 2018 yılı kombine net satışları yüzde 34 artışla 88 Milyar 80 Milyon TL, konsolide net karı ise yüzde 10 artışla 3 Milyar 830 Milyon TL olarak gerçekleşti. Sabancı Topluluğu “Yeni Neslin Sabancı”sı olarak tanımladığı ve odağına teknoloji ve dijitalleşmeyi aldığı yeni yol haritasını hayata geçirmeye devam ediyor. Kordsa, yeni nesil işlerden biri olan kompozit alanında,  havacılık endüstrisine kompozit malzemeler sağlayan dördüncü şirketi olan Axiom Materials satınalmasını tamamladı. Kordsa’nın İzmit fabrikasındaki, yeni nesil üretim yapacak ek polyester iplik yatırımı da bu dönemde devreye alındı. Enerji sektöründe,  “Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)” ihalesinde dört bölgenin ikisini, Aydın ve Çanakkale Bölgeleri’ni Enerjisa Üretim   aldı. Böylece ihalede tahsise açılan 1000 MW’lık kapasitenin yarısı Enerjisa Üretim portföyüne katılmış oldu. Ayrıca çimento sektöründe 50.yılını geride bırakan Topluluk, Çimsa İspanya’daki Bunol satınalmasını gerçekleştirerek, küresel beyaz çimento ticaretinde en büyük oyuncu durumuna geldi. Topluluğun dijitalleşme süreçlerindeki lokomotifi olan SabancıDx ise, Dijital Kampüsü’nün kapılarını yakın zamanda açtı.

    TUNCAY ÖZİLHAN

    ANADOLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    1977 YILINDA Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile iş yaşamına başlayan Tuncay Özilhan, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü ve Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ile devam etti. 2007 yılı Mayıs ayında devraldığı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini halen yürütmekte olan Özilhan, 1984 yılında atandığı Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini, Şubat 2017 tarihine kadar sürdürdü. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, aynı zamanda Anadolu Vakfı ve çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanı.

    Anadolu Grubu, bugün 19 ülkede, 80’e yakın şirket, 66 üretim tesisi ile faaliyetlerini bira, meşrubat, perakende, tarım, otomotiv, kırtasiye, hızlı tüketim restoranı, gayrimenkul ve enerji olmak üzere 9 sektörde ve geniş bir coğrafyada sürdürüyor. Hem rakamsal verileri ve üretim gücü hem de sosyal ve toplumsal anlamda geliştirdiği ve içinde yer aldığı projelerle, Anadolu Grubu, Türkiye ekonomisinin en büyük itici güçlerinden birisi konumunda. Dünyanın önde gelen markalarıyla kurduğu ortaklıklar ve çok uluslu şirketlerle gerçekleştirdiği iş birlikleriyle, çok uluslu, girişimci bir grup olma misyonu doğrultusunda hareket ediyor. ABInBev, The Coca-Cola Company, Faber-Castell, Isuzu gibi  alanlarında dünyanın önde gelen isimleri olan markalarla uluslararası iş ortaklıkları kapsamında önemli operasyonlar yürütüyor. Grubun 2018 yılı cirosu 42,1 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2018 yılında fiilen Anadolu Grubu şirketlerince Devlete intikali sağlanan vergiler toplamı, 2018 merkezi yönetim bütçe gelirleri gerçekleşmelerinin %1,2’sini oluşturdu. 2019 yılı dokuz aylık dönemde de konsolide bazda satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %22 artıran Grup, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde eğitim, sağlık ve spor alanlarında sosyal kuruluşları olan Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü ile topluma katkılarını duyarlılıkla gerçekleştiriyor. Yurt dışında bölgesel oyuncu olarak küreselleşme, ortaklık kültürüne olan bağlılığı ile dünyanın en büyük şirketleri ile ortaklıklar kurma ve markalı tüketici ürünleri geliştirme hedefleri doğrultusunda, Türkiye için katma değer yaratmasını sağlıyor. Özilhan, Japon hükümetince takdim edilen en önemli nişanlardan “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star (Altın ve Gümüş Yıldız, Yükselen Güneş Nişanı)” ve Estonya Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı nişanlarına sahip.

    ERMAN ILICAK

    RÖNESANS HOLDING YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    RÖNESANS HOLDING 5 milyar dolar global ciro ve 8,1 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip bir şirket olarak, bugün dünyanın 28 ülkesinde, 75 bini aşkın çalışanıyla ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. Türkiye’nin, yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle dünya sıralamasına giren en büyük şirketi olan Rönesans, 2019’da da kendi sektörünün en büyüklerinin yer aldığı küresel ligde yükselişini sürdürdü. Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlik firmalarının ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2019’da bir önceki yıla göre üç basamak yükselerek 33’üncü sırada yer aldı. Bu sene Avrupa’nın da en büyük 9’uncu müteahhitlik şirketi oldu. Rönesans Holding bu yıl da küresel ölçekte, dünya sıralamalarına giren projelere de imza attı. Örneğin; Avrupa’nın en yüksek binası Lakhta Center’ın inşaası tamamlandı. İnşaatına devam edilen ve 2020 yılında tamamlanacak Başakşehir Şehir Hastanesi tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olarak, İstanbul’u sağlıkta “merkez” konumuna getirecek ve sağlık turizmi alanında da bölgenin gözdesi haline gelecek. Uluslararası güçlü ortaklarla 1,4 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi ise Türkiye’de özel sektörün tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük sıfırdan sanayi yatırımlardan biri olacak.

    Rönesans kısa süre önce de duyurulduğu gibi ana faaliyet alanı müteahhitlik sektörünün yanı sıra yepyeni bir sektöre daha adım atıyor. Uluslararası müteahhitlik projelerinde dünya çapında projelere imza atarak güçlü konumunu sürdürürken, petrokimya alanında global bir üretici olmaya hazırlanıyor. 2020 yılının sonunda Ceyhan Petrokimya Endüstri

    Bölgesi’nde inşaatına başlanacak Polipropilen Üretim Tesisi ile Türkiye’nin petrokimya alanındaki dışa bağımlılığını en aza indirmeyi hedefliyor. 1,4 milyar dolar yatırım ile hayata geçirilecek Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi son yıllarda bir Türk şirketi tarafından gerçekleştirilen ve cari açığı düşürecek en önemli endüstriyel yatırımlardan biri olacak. Rönesans ayrıca Kuzey Kutbu bölgesinden Afrika çöllerine, dünyanın en zorlu coğrafyalarında milyonların hayatına dokunan projelere imza atmaya da devam ediyor. Önderlik ettiği sektörlerden biri olan kamu-özel sektör iş birliği modeliyle yürütülen sağlık yatırımları sektöründeki yatırımları sürüyor. Bu iş birliği modelini yurtdışına da ihraç etmeye başlayan Rönesans, Türkiye’de edindiği bilgi birikimini Rusya’daki önemli projelerle sürdürmeye hazırlanıyor.  

    ERDAL AKSOY

    AKSOY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    ERDAL AKSOY, yarım yüzyılı aşan deneyimiyle Türk iş dünyasının en özgün girişimcilerinden. 1971 yılında Sarıyer’de açtığı Mobil Oil akaryakıt istasyonuyla atıldığı girişimcilik hayatında “yapılmayanı yapma ve ülke ihtiyacı olan yatırımları cesaretle üstlenme tutkusu”, Aksoy’un önce balıkçı gemilerine satış yapan ilk yüzer istasyonu açmasını, ardından Mobil’in tüm deniz hizmetlerini verecek 4 tanker yatırımı ile armatörlüğe başlamasını sağlıyor. Bunu müteakip o yıllarda Türkiye’nin en büyük eksiği olan RoRo taşımacılığı ve kimyasal tanker çeşitlendirmesi onun adım adım Türkiye’nin en önde gelen armatörlerinden biri haline gelmesini ve henüz 35 yaşında iken vergi rekortmenleri listesinde ilk 5’e girmesini sağlıyor.

    1996 yılında yönetimine geçtiği Turcas’ı küresel enerji devleriyle ortaklıklar kurarak bir ‘akaryakıt dağıtım şirketi’nden ‘enerji yatırım holdingi’ne dönüştürmeyi hedefleyen Aksoy, 2006 yılında Türkiye tarihinin en büyük özel sektör birleşmelerinden birine imza atıyor. Shell Türkiye ile birleşme sonucunda doğan Shell & Turcas Petrol, kuruluşundan itibaren her yıl Fortune 500 Türkiye sıralamasında ilk 10’da yerini alıyor.

    Aynı dönemde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile kurulan ortak girişim şirketi SOCAR & Turcas Enerji, önce Petkim’in yüzde 51 hissesini özelleştirme ihalesinde 2,04 milyar dolara satın alıyor, ardından “Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım” olma özelliğini taşıyan STAR Rafinerisi’nin temelini atıyor. 2014 yılında bu ortaklıktan çıkış yapan Aksoy, o dönemde ortaya konan ortak irade ve vizyon sayesinde Türkiye’ye 20 milyar dolar yatırım yapılmasında payı olduğu için hala gurur duyduğunu söylüyor.

    Conrad Istanbul Bosphorus’un sahibi olan Aksoy Holding, bir yandan Bodrum Yalıkavak’ta ‘yalınayak lüks’ konseptiyle 200 milyon Euro yatırımla Epique Island projesini hayata geçirirken, diğer yandan 10 ülkede kurduğu Shell, Gazpromneft, Rosneft ve Hyundai markalarını kapsayan madeni yağ satış ağı ile Ortadoğu’nun lider madeni yağ distribütörü olmayı hedefliyor.

    Şirketlerinin yönetimini oğlu Batu Aksoy ve kızı Banu Aksoy Tarakçıoğlu’na devreden Erdal Aksoy’un son zamanlarda günde minde iki proje var: Birincisi, Asya’da 3,5 milyar insanın orta sınıfa yükselmesini sağlayan ‘Endüstri Parkı’ isimli yeni nesil kalkınma konseptini Türkiye’ye getirerek Güney ve Güneydoğu Anadolu’da bir ‘Petrokimya Şehri/Endüstri Parkı’ kurmak. İkincisi de, Aksoy Ailesi’nin resim koleksiyonunda yer alan Hüseyin Avni Lifij’in 850’yi aşkın eserinin, bugün Sabancı Müzesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Avni Lifij – Çağının Yenisi” sergisini takiben, kurulacak bir aile müzesinde kalıcı olarak sanatseverlerle buluşması.

    AHMET KOCABIYIK

    BORUSAN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    2019 YILINDA 75. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Borusan Grubu, başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı pazarlarında çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Ahmet Kocabıyık, 4,4 milyar dolar cirolu Borusan Holding’in ikinci kuşak patronu. Ahmet Kocabıyık, aynı zamanda sanata ve eğitime verdiği destekle saygıdeğer iş insanları arasında yer alıyor. Ahmet Kocabıyık, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Birmingham Üniversitesi Ekonomi ve Makina Mühendisliği bölümlerinde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite mezuniyetinin ardından Carnegie Mellon Üniversitesi’nde makina mühendisliği bölümünde üst lisans derecesi aldı. 1990 senesinde ise ABD Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi OPM programını tamamladı. İlk defa1980 senesinde profesyonel iş hayatına başlayan Ahmet Kocabıyık, Temmuz 2001 tarihinden bu yana Borusan Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Kocabıyık, sanata ve klasik müziğe desteği, bu alandaki yenilikçi yaklaşımı nedeniyle ABD’deki Kennedy Vakfı Ulusal Sanat Komitesi’nin “Kennedy Center Vakfı Altın Madalya” ödülü; bilim, sanat ve kültür alanlarındaki ‘üstün’ faaliyetleri nedeni ile de Avusturya Hükümeti’nden “Bilim ve Sanat Şeref Nişanı” aldı.

    Ahmet Kocabıyık yönetimindeki Borusan Grubu’nun, dünyanın dört bir yanındaki güçlü şirketler ile de uluslararası ortaklıkları bulunuyor. Grup, dünyanın önde gelen çelik şirketi ArcelorMittal, aynı şekilde dünyanın önde gelen endüstri şirketi SalzgitterMannesmann, otomotiv devi BMW AG ve Almanya’nın üçüncü büyük enerji şirketi EnBW AG gibi dev şirketler ile başarılı ortaklıklar yürütüyor. Eğitim alanında Kurucu ve Onursal Başkanı merhum Asım Kocabıyık tarafından 1992 yılında kurulan Borusan Kocabıyık Vakfı yaptırdığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiği okullar, bu okulların her türlü ihtiyacına yönelik katkılar ve maddi olanağı kısıtlı olan başarılı öğrencilere sağladığı burslar vermeyi sürdürüyor. Kültür ve sanat alanında, 1997 yılında etkinliklerine başlayan Borusan Sanat, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet, Borusan Müzik Evi ve Borusan Çocuk Korosu ile müzik alanındaki etkinliklerini kesintisiz olarak sürdürüyor. Aynı şekilde Holding merkezi olan Perili Köşk, 2011 yılından itibaren Borusan Contemporary çatısı altında çağdaş sanat koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturuyor. Öte yandan Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’nin (UN WEP) ilk imzacılarından olan Borusan Holding toplumsal cinsiyet eşitliği alanında da önemli projelere imza atıyor. Annemin İşi Benim Geleceğim projesi ve Mikrofinans Şubeleriyle kadının güçlenmesi ve iş hayatında eşit imkanlara kavuşması için çalışıyor. Borusan Eşittir Platformu ile konunun Grup genelinde içselleştirilmesi için politikalar geliştiriyor. Global Compact üyesi olarak sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapıyor. 2008 yılında kurulan Okyanus Gönüllü Borusanlılar Platformu ile çalışan gönüllülüğünü destekliyor.

    BÜLENT ECZACIBAŞI

    ECZACIBAŞI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Eczacıbaşı Topluluğu, uzmanlaştığı sektörlerde; önce bölgesel, ardından daha büyük bir coğrafyada, daha da güçlü bir uluslararası oyuncu olma yolunda 1980’lerden bu yana önemli bir mesafe kat etti. Küresel rekabette etkinliğini artırmak üzere faaliyet gösterdiği her alanda yatırımlara devam ediyor.

    2019 yılında toplam yatırım tutarı yaklaşık 800 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu yıl Yapı Ürünleri tarafında Bözüyük’teki yerleşkeye 250 milyon TL yatırım ile yepyeni bir fabrika kazandırıldı. Üretim adedi 1,1 milyon artarak; 5,6 milyona çıktı. Yapı Ürünleri Grubu, Orta Avrupa, Rusya, İskandinavya, Britanya Adaları, Kuzey Amerika ve Hindistan başta olmak üzere, cirosunun % 76’sını 75’ten fazla ülkeden elde ediyor. Dolayısıyla bu yatırım kararında, yurt dışı pazarlarda büyüme etkili oldu.

    Yurtiçi ve dışında çetin rekabet koşullarına rağmen 2019, faaliyette bulunulan bütün sektörlerde ihtiyatlı bir büyüme hedeflenen bir yıldı. Yeni teknolojilere odaklanarak ana faaliyet alanlarında bir yandan verimlilik ve katma değer; diğer tarafta ölçek artışı ile sürdürülebilir bir büyüme değişmeyen hedefi olarak öne çıkıyor. Önceliği mevcut pazarlarda daha da büyümek, eş zamanlı olarak da yeni pazarlara yatırım yapmak. Bu çerçevede, AB ülkeleri başta olmak üzere, stratejik pazarlarda 2019 yılında marka yatırımları güçlendi. Hindistan, Afrika ve Ortadoğu’ya ihracatın artırılması hedefleniyor.

    Şair ruhlu bir yazar, “lider, kartalların yükselip doruklara ulaşmasına olanak veren havadır” diyor. Bugün yeni kuşağın liderleri için bu sözün taşıdığı anlam hiç de sürpriz değil. Liderliğin bir amaca hizmet etmek ve bu amaca yönelmiş olan insanların önündeki engelleri kaldırmak demek olduğunu, liderin yükselen insanların kanatlarını dolduran hava, onları başarıya ulaştıran ortamı ve atmosferi yaratan kişi olduğunu yaşadıkları sayısız deneyimlerden çok iyi biliyorlar. Liderler de güçlerini, oluşmasına katkı sağladıkları bu atmosferden alıyor. İnsanların onlara duydukları saygıdan başka aslında bir güçleri ol madığını da, o nedenle liderliğin her şeyden önce bir ahlak sorunu olduğunu da anlıyorlar. Bu tür liderler, rekabet gücü en yüksek, mükemmelliğe erişmiş bir kuruluş olmanın tek yolunun çalışanları kuruluşun amaçları etrafında birleştirmek olduğunu biliyorlar. İnsanlar ortak bir umudu paylaşınca kolaylıkla birleşebiliyor. Çek edebiyatçı ve devlet adamı Vaclav Havel, umudu iyimserlikten ayırt ederek “Umut, gelecekte her şeyin iyi olacağına ilişkin bir inanç değildir. Sonuç ne olursa olsun, doğru olanı yaptığımıza ilişkin inançtır” diyor.

    LUCIEN ARKAS

    ARKAS HOLDING YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    64 Şirketle 7 bin 300 kişiye istihdam sağlayan Arkas, 23 ülkede 61 ofisi olan İzmir merkezli uluslararası bir holding. Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas faaliyet gösterdiği sektörlerde öngörülü yatırımları ve öncü girişimleri ile tanınıyor.  Akdeniz, Karadeniz ve Batı Afrika’daki ofisleri, acentecilik hizmetleri ve networkü ile denizcilik sektöründe güçlü bir konumda. Hem yurtiçinde hem yurtdışında ortaklık kültürü uzmanlığı var. Yurtdışında ofisleri olan coğrafyaları iyi tanıyor, farklı kültürlerin iş yapış kültülerine hakim, yerel değerleri koruyan uluslararası bir yapılanmaya sahip. Arkas Denizcilik şirketi Türkiye’de ve yurtdışında dünyaca ünlü armatörlerin temsilciğini yapıyor. Armatörlük şirketi Arkas Line 52 konteyner gemisi ile hat taşımacılığı yapıyor. Alphaliner tarafından açıklanan konteyner gemi filosu işleten armatörler dünya listesinde Arkas Line birinci lig sayılan ilk 25’in içinde bir Türk şirketi olarak 20. Sırada.

    Arkas Lojistik şirketi TANAP, BRUA gibi uluslararası referans projelerine imza attıktan sonra son olarak Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’na taşıma projesini gerçekleştirdi. Lojistik okullarında ders olarak okutulacak nitelikte olan taşıma operasyonunun belgeseli de hazırlanırken proje üniversitelerde öğrencilere anlatılıyor.

    Demiryolu taşımacılığının gelişmesine ve böylece Anadolu’nun önünün açılacağına inançla uzun zamandır demiryoluna yatırım yapan Arkas, Kocaeli’nde Alman duisport ortaklığı ile Railport isimli bir kara limanı kuruyor. Avrupa’dan Çin’e yapılan taşımalarda hub olacak önemli bir lokasyonda, demir ve kara yolu entegre hizmet verecek olan kara limanı kendisinin deyimiyle bir prototip ve sektörde ilk.  Ambarlı’da TIL ortaklığı ile kurduğu konteyner limanı Marport ve İzmit’te Türkiye’nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı Autoport ile hizmet verirken, Türkiye’de limancılık alanındaki know-how’ı yurtdışında da değerlendirmek amacıyla KKTC, Gazimagosa’da konteyner terminali Adaport’u kurdu ve İtalya’da Terminal del Golfo limanına ortak oldu. Yaşadığı şehre iş ve istihdam imkanları dışında sosyal katkılar da koymaya çalışan Arkas, tutkulu bir iş insanı. İlgisiyle oluşan Arkas Koleksiyonu’nda tablo, halı, cam eserler, heykel ve kitaplar var. Arkas Koleksiyonu’nu geniş kitlelerle paylaşmak arzusuyla 2011 yılında Arkas Sanat Merkezi’ni açtı. 20. sergisinde Türkiye’nin en önemli Picasso sergilerinden birine ev sahipliği yapıyor.

    MURAT ÜLKER 

    YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Murat Ülker, Yıldız Holding adına dört kıtada 4 milyar tüketicinin yaşadığı coğrafyada yer alan ürünleriyle, önemli stratejilere kaptanlık ediyor. Alanında en hızlı büyüyen şirket olma hedefi ile global arenada yoluna devam eden Pladis, zengin ürün portföyünü global markaları Ülker, McVities ve Godiva çatısı altında farklı pazarlarda sunuyor. Operasyonlarını genişletiyor. Murat Ülker, yelken sporuyla ilgileniyor, seyahat etmeyi seviyor, sosyal medyayı etkin kullanıyor. Hat ve modern resim de dahil olmak üzere geniş bir sanat koleksiyonu var.

    HÜSNÜ ÖZYEĞİN 

    FİBA GRUBU ONURSAL BAŞKANI

    FİBA Holding ve FİNA Holding’in 22 Ekim 2019 günü düzenlenen Genel Kurulları’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Murat Özyeğin getirildi. Murat Özyeğin, FİBA Grubu’nun kurucusu, babası Hüsnü Özyeğin’den grubun liderliğini devraldı. Ayşecan Özyeğin Oktay ise FİBA Holding ve FİNA Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Hüsnü Özyeğin, grubun Onursal Başkanı unvanını alırken Fibabanka’daki ve Credit Europe Moskova’daki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürecek.

    AHMET NAZİF ZORLU

    ZORLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Zorlu Grubu olarak 63 yıldır hizmet veriyor. Zorlu’nun gündeminde yeni teknolojileri hayata geçirmek ve yenilikler yapmak var. Tekstilde Ar-Ge’nin geliştirdiği inovatif ürünlerle farklılaşmayı hedefliyor. Elektronikte geliştirilen akıllı yaşam konseptleri, yerli ve yenilenebilir enerjide güneş enerjisi başta olmak üzere farklı alanlarda üretilecek yeni projeler gündeminde. Gayrimenkulde dünya standardındaki yaşam alanları ve maden ve metalürji alanında inovasyona dayalı ürünlerde, nikel ve nadir bulunan elementler alanında yatırımları devam ediyor.

    EROL BİLECİK 

    INDEX GRUP KURUCUSU

    Türkiye’nin en büyük bilişim firmalarından birinin kurucusu olan Bilecik, özellikle teknoloji, 4. Sanayi Devrimi ve dijital dönüşüm gibi Türkiye’nin uzun vadeli gelişim reçetesi olarak görülen konuları iş dünyasının gündemine taşımasıyla ön plana çıktı. Bu yönüyle “Bilişimci Başkan” olarak anılan Bilecik, görevinin ilk günlerinden itibaren diyaloğu temel alan, pozitif ve işbirliği odaklı yaklaşımıyla dikkat çekti. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve AB ile ilişkiler alanlarında da önemli mesajlar veren ve iş dünyasının sesi olan Erol Bilecik, girişimciliğin bir kültür olarak benimsenmesinden aile şirketlerinin kurumsallaşmasına kadar pek çok konuya liderlik etti.

    İBRAHİM ÇEÇEN 

    IC HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    1969’da Ankara’da İçtaş’ı kurarak kamunun inşaat ile ilgili ihalelerine katılarak iş dünyasına girdi. Turizm, otelcilik, enerji, hava ve deniz limanları işletmeciliği ve sanayi sektörlerinde büyüdü.

    CEM BOYNER 

    BOYNER GRUP CEO’SU GİRİŞİMCİ VE İŞ ADAMI

    Vizyoner kişiliği ve perakende sektörüne kazandırdığı ilklerle öne çıkan Cem Boyner, babası Ali Osman Boyner’in kurduğu aile şirketi Altınyıldız Tekstil ve Mensucat A.Ş.’de işe başladı. 1982-1994 yılları arasında Boyner Holding Yürütme Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1989-1990 yılları arasında Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Cem Boyner, TUSİAD’in en genç patronu olma unvanını taşıyor.

    FUAT TOSYALI

    TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Türkiye’nin global çelikçisi. Üç farklı kıtada yatırımları olan Tosyalı Holding, 15 iştiraki ve 20 tesisiyle geniş bir operasyonda faaliyetlerini sürdürüyor.

    MURAT GİGİN 

    TEKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Katar’da 2022 Dünya Kupası finallerinin yapılacağı stadyumlardan Al Thumama Stadyum projesini alarak portföyüne kattı. Katar’da mevcut otoyol projelerine ilave olarak otoyol ihalesi kazandı. Tarımsal sanayi şirketi Toros Tarım’ın gübre üretim maliyetindeki iyileşmeler karlılığı artırdı. Bununla beraber, teknolojik gelişmeleri işlerinde artan oranda kullanarak, daha yüksek verimlilik hedefleyen Tekfen Grubu’nda dijital dönüşüm, tüm iş kollarında öncelikli gündem maddesi.

    HAMDİ AKIN 

    AKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Akfen Holding’i Akın, yerel ve uluslararası yatırımlara odaklanarak yönetiyor. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden Singapur merkezli ortağı PSA International ile Mersin Uluslararası Limanı’na özelleştirme sürecinin ardından hızla yatırımlara başladı. Akfen’in faaliyet alanlarını, havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım, atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul sektörleri oluşturuyor.

    HÜSEYİN ÖZDİLEK

    ÖZDİLEK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    Özdilek AVM, Özdilek Holding’in en büyük iştiraklerinden biri. Holding havlu üretiminde dünyanın 10’uncu büyük, Avrupa ve Türkiye’nin ise en büyük üreticisi. Özdilek konseptli AVM’lerle birlikte ise toplam 14 AVM noktasında hizmet veriyor. Beş yıl içinde Niğde, Aksaray ve Amasya Merzifon’da da olma planları var.

    ABDULLAH KAVUKÇU

    SİMİT SARAYI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    2002 yılında kurulan Simit Sarayı’nın yönetimini 2012 yılında ortaklarından devralarak büyüme sürecini hızlandırdı. Dünya markası haline gelen Simit Sarayı, son 5 yılda FAVÖK’ünü 10 katına çıkardı. Dünyanın en önemli finans, kültür, sanat merkezlerinde mağaza açarak kültürel lezzetleri yayan Simit Sarayı, Londra’da Piccadilly Circus, New York 5. Cadde, Riyad, Amsterdam’a enfes kokularını yayarak dünyada günde toplam 1 milyon kişiyi ağırlıyor.

    VAHAP KÜÇÜK 

    TEMA HOLDİNG LC WAİKİKİ VE KÜÇKLER HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

    LC Waikiki, 1988 yılında Fransa’da çıktığı marka yolculuğuna, 1997 yılından beri LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. çatısı altında Türk markası olarak devam ediyor.  “İyi giyinmek herkesin hakkı” felsefesi ile bugün 47 ülkede 987 mağazada yer alıyor. LC Waikiki, 2009 yılında ilk adımını Romanya’da atarak başladığı yurt dışı yatırımları ile “2023 yılına kadar Avrupa’nın en başarılı üç moda perakendecisinden biri olmayı’’ hedefliyor.