Yıldırım darbe girişiminin ekonomiye etkisini açıkladı

0
28

Başbakan Binali Yıldırım, Silahlı Kuvvetler başta olmak üzere devlet kurumlarında yeniden yapılanmaya gideceklerini söyledi. Yıldırım, “Bu darbe girişiminde de gördük ki burada bir güvenlik zaafiyeti var, hiyerarşi, komuta kademesiyle alt kademe arasında bazı sorunlar var. Bu sorunları ortadan kaldıracak şekilde yeniden yapılanmaya gideceğiz” dedi.

Darbe girişiminin ekonomiye hasar verdiğini kaydeden Yıldırım, “Hasar tespitini yapıyoruz. Ekonomimizde mutlaka bir hasar oluştu ama hasarın boyutu hakkında ben fikriniz olsun diye söylüyorum  Rusya ile uçak krizi yaşadığımız zaman, bizim ekonomik göstergelerimizde ne kadar oynama olduysa, bu darbe girişimindeki oynama da o kadar oldu. Dolayısıyla öyle ekonomiyi altüst edecek, bütün değerleri altüst edecek bir değişim yaşamadık. Hafif borsada düşüş var. Kurda hafif bir yukarıya doğru hareketlenme var, faizde de politika faizinde de çok hafif bir kıpırdanma var. Ama bunlar geçici. Bunlar zannediyorum önümüzdeki günlerde normal seyrine gelecektir” diye konuştu.

“ERKEN SEÇİM SÖZ KONUSU DEĞİL’
 Erken seçimin söz konusu olmadığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları ifade etti:
   
“Erken seçim diye bir şey söz konusu değil, altını çiziyorum ve net olarak ifade ediyorum. Bu yönde de kafa karıştırmaya çalışanlar var, işte Hükümet, AK Parti bu darbeden güçlü çıktı, bir baskın seçim yapacak falan bunlar bizim aklımızda fikrimizde yok. Öyle bir etik de bulmayız bunu. Biz dört yıllığına milletten yetki aldık, o yetkiyi sonuna kadar kullanacağız. Ama o yetkiyi elimizden almaya kalkanların da tepesine balyoz gibi ineriz, indik. Bundan sonra da böyle aklından, fikrinden geçirenler varsa, ayaklarını denk alsın. Seçim yok, geçim var. Vatandaşın geçime ihtiyacı var, işe güce ihtiyacı var. Seçim yorgunu oldu vatandaş, durmadan seçim. Geçen sene üç tane seçim yaptık. Bir daha seçimle kaybedecek vaktimiz yok. Onun için biz seçim demek ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması demek, seçim demek programların yarıda kalması demek, seçim demek öngörülebilirliğin, ileriye yönelik planların ertelenmesi demek. Dolayısıyla seçimin ihtiyaç olmadığı halde, seçimi gündeme getirmek, ülkeyi sevmek demek değil. Onun için böyle bir programımız yok. Bunu söyleyeyim.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİ VE ANAYASA İÇİN UZLAŞMAMIZ LAZIM”
Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi hakkında da değerlendirmeler yapan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 
   
“Başkanlık sistemi de zaten yeni anayasa içerisinde ele alınması gereken bir husustur. Dolayısıyla, bizim şimdi Başkanlık Sistemi veya yeni Anayasa’yı tek başına, AK Parti olarak yapma şansımız yok. Onun 
için ne yapmamız lazım? Uzlaşmamız lazım. En az 330 evet oyu alacağız ki, Parlamentoda teklifimiz, yeni Anayasa teklifimiz Başkanlık da dahil olmak üzere sistem teklifimiz referanduma gidebilsin. Şu anda bizim bunu tek başına yapma şansımız yok. O yüzden partilere de çağrıda bulunuyoruz  diyoruz ki gelin, bir olalım hepimizin, 79 milyon milletin ihtiyacını karşılayacak, herkesin bu anayasanın içinde ben de varım, bu Anayasa beni de kapsıyor diyebileceği bir değişikliği yapalım ve bunu halkımızın onayına sunalım. Bizim pozisyonumuz bu. Dün de böyleydi bugün de böyle. Başkanlık sistemi ne için gerekli? İstikrar için, güven için. Başkanlık sisteminde işte bu ve buna benzer maceraya kalkışanlar olamaz. Çünkü mutlak siyasi irade hakimiyeti vardır. Yapacağımız bir değişiklik, sistem değişikliği, Anayasa değişikliği, toplumun yüzde 100’ü değilse bile büyük bir kesimini, kahir ekseriyetini kapsaması lazım, onların kabul edebileceği bir metin olması lazım. Bunu da tek başına yapamayacağımız aşikar onun için bütün partilerle çalışmamız gerekiyor. Darbe oldu diye her şeyden vazgeçeceğiz, kenara çekileceğiz diye bir şey yok bunu kimse bizden beklemesin. Milletimizin talebini, beklentisini karşılamak için her türlü çalışmayı yapacağız. Bize bir fedakarlık düşüyorsa, bu fedakarlığı da yaparız. Ama yeter ki, sorunlar, sürekli konuşulup ortada bırakılmasın. Sorunları konuşalım ama, çözüm için de adım atalım.”

“EKONOMİMİZ ÇOK GÜÇLÜ”
Türk ekonomisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Yatırımcılar hiç endişe etmesin, küresel yatırımcılar gelip Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edebilirler. Tabii ki bir darbe yaşanmıştır. Bunu yok sayamayız. Ama o kadar güçlü bir milletiz ki hemen darbenin etkisinden kurtardık ve bunu bir bayrama dönüştürdük. O kadar güçlü bir ekonomimiz var ki ufak kıpırdanmalarla, sıyrıklarla tabiri caizse bu darbeyi geçiştirdik. Türkiye büyük projeleri birer birer hayata geçirecek, diğer yandan da Türkiye ekonomisinin, gerçek 
ekonominin büyümesi için yatırımları artırmaya, onlara destek olmaya devam edeceğiz. Onun için küresel yatırımcıları davet ediyoruz. Türkiye hala yaşanan bu küresel krizde en güvenli limandır. yatırım yapılacak en güzel ülkelerden biridir” diye konuştu.