​Yiğit Bulut’tan Merkez Bankası açıklaması

0
27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut Habertürk TV’ye yaptığı değerlendirmede “MB FED’den de bağımsız olunacağını göstermiştir” dedi.

Bulut konuya dair açıklamasında “Bugün Merkez Bankası merkez bankalarının FED’den de bağımsız olabileceğini de gösteren bir adım attı. Bütün dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde FED’le bağımlılık tartışılırken bugün Merkez Bankamız pozisyonunu korudu” dedi. 

Bulut “Yabancı beklenti anketlerinde 0,25-0,50 bir artışla ilgili bir enformasyon dökülmesine rağmen Merkez Bankamız pozisyonunu korumayı tercih etti. Bence merkez bankalarının gücü kendi pozisyonlarının da kaynaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bağımsızlık sadece bir kavram. FED’den de bağımsız olabileceğini bugün net olarak gösterdi. Bence Merkez Bankası’nın gücü açısından önemli bir sinyal. ” yorumunu yaptı.

Bulut ayrıca “Türkiye’de faiz seviyeleri diğer ülkelere kıyaslarsak yüksek kaldığımız noktalar var. Ne politika faizi düşük, ne koridora baktığınızda koridor aşağıda duruyor. Ne piyasadaki faiz düşük…Ortaya çıkan 3 net sonuç var. FED yıllar sonra faizi yükseltti. Bütün dünyayı etkileyecek ve etkiliyor. Ama Türkiye Güney Afrika, Mısır, Rusya, Brezilya, Meksika değil. Türkiye başarı hikayesi olan bir ülke. 12 yıldır kesintisiz büyümeyi başaran bir ülke. Türkiye’nin cesur kararlar alması normal” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin ise Bulut “Merkez Bankası’nın hareketi ve piyasasının duruşuna bakılınca evet bağımsızlık vardır. FED’den de bağımsız olunacağını göstermiştir. Faizleri aşağı çekmeye devam etmeliyiz. Konut kredisi alan kişi yüzde 1,15-1,20 oranları var. Yıllık yüzde 15’lerin üzerinde maliyetleri var. Türkiye buna rağmen büyüyor. Yüzde 4’lük hedefini bulacaktır” yorumunda bulundu.