Yerlileştirme ve Millileştirme Odaklı Büyüme

0
1170

Savunma sanayii alanında yerlileştirme ve millileştirme ilkesi doğrultusunda Ar-Ge süreci devam eden KZ Mekatronik, Türk Svunma Sanayiine nitelikli ürünler kazandırmayı hedefliyor.

Eğitim teknolojileri alanında KZ Mekatronik, yurt içi ve yurtdışından gelen teknik istekler doğrultusunda tasarımlar yaparak ihtiyaçlara cevap vermeyi sürdürüyor.

Şirketinizin gelişim aşamalarını nasıl özetlersiniz? Şirketiniz esas atılımını hangi dönemde gerçekleştirdi?
Firmamız 2011 yılında KOSGEB girişimci desteği ile mesleki eğitim donanımları alanında hizmet vermek üzere kurulmuştur.2012 ve 2014 yıllarında KOSGEB İnovatif Girişimci Ödülüne, 2013 yılında Sanayi Bakanlığı Ar-ge Ödülü ile 2015 yılında Balıkesir Ekonomi Ödülüne layık görülmüştür. 2016 yılında ilk ihracatımız ile yurt dışına açıldık ve şu an 20’den fazla ülkeye ihracat yapmaktayız. 2018 yılında ilk Savunma Sanayii Projemiz ile birlikte firmamız önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. 2021 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ana tedarikçi listesinde yer alarak aynı yıl 400 sistem teslimatını gerçekleştirdik. 2022 itibariyle devam etmekte olan birçok özel nitelikli savunma sanayii projelerimiz bulunmaktadır.

Şirketinizin temel faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimiz eğitim teknolojileri ve savunma sanayii projeleri olmak üzere 2 ana grupta temel faaliyetlerini yürütmektedir. Şirket bünyesinde, kurulduğu günden bugüne kadar mesleki eğitim donanımları alanında 156 tasarım projesi tamamlanmıştır. Tasarımlarımız elektrik, elektronik, mekatronik , otomotiv, iklimlendirme, yenilenebilir enerji, güvenlik sistemleri, havacılık, hidroloji ve laboratuvar masaları olmak üzere 10 farklı uzmanlık alanına hitap etmektedir. Savunma sanayii başkanlığı tarafından desteklenen 5 projemiz tamamlanmış olup, 7 projemiz de halen devam etmektedir.

Şirketinizin hangi özellikleriyle faaliyet gösterdiği alanda fark yarattığını düşünüyorsunuz?
Akademisyen olmamızın verdiği mesleki tecrübe ve sektörün ihtiyaçlarına hâkim olma avantajımızla mesleki eğitim donanımları üzerine sektörün ihtiyaçlarını görüp doğru çözümler sunarak müşterimizden gelen taleplere hızlı cevap verebilmekteyiz. Aynı şekilde savunma sanayi projelerimizde de güvenlik güçlerimizin farklı operasyon şartlarında ihtiyaç duydukları ve talep ettikleri tüm fonksiyonları esnek tasarım yeteneklerimiz ile hızlı ve etkin dönüşler sağlayarak hizmetlerine sunuyoruz. Firmamız kabiliyetlerini savunma sanayii başkanlığı için yürüttüğü projeler ve tasarımlarını yaptığı mesleki eğitim donanımlarıyla göstermektedir.

Şirketinizin pazardaki pozisyonu, ürün ve üretim tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimiz eğitim teknolojileri alanında Türkiye’de lider konumdadır ve savunma sanayii projelerinde günden güne adından söz ettirmektedir. Savunma sanayii projelerimiz, haberleşme, bomba imha, komuta kontrol, keşif gözetleme gibi sınır güvenliği başlığı altında sınıflandırılabilir. Söz konusu ürünler meskûn mahal ve mağara gibi zorlu koşullara uygun tasarlanmıştır.

Şirketimizin merkezi ve üretim tesisleri Balıkesir’de yer almaktadır. Üretim faaliyetlerimizi Balıkesir Yeni Sanayi Sitesi içerisinde bulunan 2 tesisimizle devam ettirmekteyiz. Ar-Ge faaliyetlerimizi ise Balıkesir Teknokentte yürütmekteyiz. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da irtibat ofislerimiz bulunmaktadır. Üretim ve Ar-Ge faaliyetlerimizi toplam 35 personelimiz ile 2000m2 kapalı alanda sürdürmekteyiz.

Teknolojisi size ait bir ürününüz var mı? Bu çalışmaların Ar-Ge ‘si nerede gerçekleştirildi?
Projelerimizin tasarım ve yazılımları tamamen firmamıza aittir. Projelerimiz kapsamında özel radyo frekans haberleşme modülleri ve haberleşme modüllerine uygun antenler, anahtar ve toz kapakları, li-on batarya şarj aleti gibi ürünler millileştirilmiştir. Ana parçalar dışında çeşitli çevre birim ekipmanları iç piyasaya kazandırılmıştır. Bu millileştirme çalışmaları sayesinde ürünlerimizin haberleşme mesafesi arttırılmış ve kararlı hale getirilmiştir. Ar- Ge faaliyetlerimiz Balıkesir Teknokentte ve üretim tesislerimizde yürütülmektedir.

Dijital dönemin her alanda değiştirdiği iş yapış şekillerini düşünürsek genel olarak bu yeni dünyayı yakalamak adına gerekli dönüşümü nasıl sağlıyorsunuz?
İş yapış şeklimizi kolaylaştıracak; tasarımdan modellemeye, üretimden kaynak yönetimine vb. alanlarda kabul gören tüm dijital teknolojileri takip etmekte ve bünyemize katmaktayız. Böylelikle daha nitelikli ürünler ortaya çıkararak müşterilerimizin isteklerine daha hızlı cevap veren ve personelimizin yeteneklerini daha iyi gösterebileceği bir dijital alt yapı kurduk.

Hangi ülkelere ihracat yapılıyor? İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Eğitim teknolojileri alanında bugüne kadar 20’den fazla ülkeye ihracatımız bulunmaktadır. Başlıca Almanya, Amerika, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve Nijer gibi ülkeler ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer almaktadır. Özetle, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtlarına ihracat yapan bir firmayız.

Şirketinizin yurtiçi ve yurtdışındaki yeni hedefleri ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Savunma sanayii alanında yerlileştirme ve millileştirme ilkesi doğrultusunda Ar-Ge süreci devam eden ve biten birçok projemiz bulunmaktadır. Bu projelerimiz ile Türk savunma sanayiine nitelikli ürünler kazandırmaya devam etmek en büyük hedefimizdir. Eğitim teknolojileri alanında ise mevcut tasarımlarımıza ilave olarak yurt içi ve yurtdışından gelen teknik isterler doğrultusunda tasarımlar yaparak ihtiyaçlara cevap vermeyi sürdürme hedefimiz bulunmaktadır.