Yerli uçak projesinde Dornier ile işbirliği yapılacak

0
137

Türkiye 2023 yılına kadar 60-70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi projesi kapsamında öncelikle halen başka ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir yolcu uçağının üretimine başlayacak. 

Ulaştırma Bakanlığı’nın başlattığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde yürütülen yerli yolcu uçağı projesinin ayrıntılarını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yerli yolcu ucağı projesinde Dornier ile işbirliği yapılacağını açıkladı.

Davutoğlu’nun katılımıyla başlayan toplantı öncesinde yayımlanan bültene göre halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye’de üretilecek.

UÇAĞIN TEKNİK AYRINTILARI 
Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak. 32 kişilik jet motorlu TRJ-328’in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek. Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.

“2019’DA DORNİER 328 MODELİ ETRAFINDA YAPILAN İLK UÇAK UÇUŞA GEÇECEK”

Başbakan Davutoğlu, “Artık hibe üzerinden kendi savunmasını tanzim etmeye çalışan bir ülke yok. Aksine çok güçlü bir savunma sanayimiz var. Önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023 yılına kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Türkiye kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği ve en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çerçevede çok önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı. Son aylarda bu çalışmalara hız verdik. Dornier 328 ve 628 ile yapılan anlaşma ve bütün telif haklarının alınması sonrasında bu süreçler kısa sürede tamamlanacak. İnşallah, 2019’da Dornier 328 modeli etrafında yapılan ilk uçak uçuşa geçecek, 2023 sipariş edilen 50 uçak üretime geçecek. Yine 628 modeliyle de 2020′ de taşarım tamamlanıp 2023’de uçuş gerçekleşecek. Ve bununla birlikte yüzde yüz Türk tasarımı milli bölgesel uçağımız ile milli muharip uçağımız birlikte inşallah Türk semalarında uçmuş olacak.” dedi.

1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’nin ilk yerli uçağını üretecek şirket STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, 32 ve 70 kişilik yerli uçaklar için yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı.

Reuters’a konuşan Yılmaz, 32 kişilik uçağın ilk test uçuşunun 2017’de yapılacağını, seri üretimin 2019’da yılda 10 adet ile başlayacağını, 2022’de yılda 48 adet olacağını söyledi. 

Yılmaz, “Uçağın tüm fikri mülkiyeti ABD’li SNC ve Türkiye’ye ait olacak herhangi bir ihracat kısıtlaması yok. Uçağın üretimi için Türkiye’de bir şirket kurulacak, sahiplik yapısı henüz kesin değil” dedi.