Yerel Üreticiyi Dünyaya Bağlayan Yeni Platform

0
277

Dünyada 46’dan fazla ülkede aktif olan Powered by People, güçlü iş birlikleriyle Türkiye’de faaliyete girdi. Perakende, tasarım ve teknoloji alanında yerel ve küçük işletmecileri destekleyen platform, bağımsız, sürdürülebilir ve özgün markaları evrensel bir stratejiyle global olanaklar ve ABD’de satış imkanıyla buluşturuyor.

Powered by People, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde küçük ve orta dereceli üreticileri ve girişimleri global ekonomiye erişimlerini sağlayarak hem sosyal hem de ekonomik bir etki yaratmayı hedefliyor. Yenilikçi teknoloji ve finansal çözümlerle, büyük bir bölümü kadın girişimcilerden oluşan bağımsız markaların, sorunsuz ve güvenle satış yapmasını sağlıyor.

Odağına karlılıktan ziyade sosyal etkiyi alan Powered by People, tüm dünyada yeni ve yaratıcı bir ekonomi sunmayı hedefliyor. El yapımı tasarımların üreticilerini sadece çevresine bağımlı kalmaktan kurtaran platform onlara tüm dünyaya erişebilecekleri ana akım bir satış imkânı sunuyor. Nairobi, Toronto, Londra, San Francisco, Mexico City, Mumbai ve daha birçok büyükşehirde ofis ve çalışanları olan platformun sosyal ve çevresel olarak sorumluluk sahibi olan bağımsız üreticilere ve markalara sunduğu piyasa, finansman ve dijital araçlar gibi pek çok olanak bulunuyor. Powered by People, bağımsız üreticilerin global ekonomiye erişimlerini sağlayarak sürdürülebilir ekonomik fırsatlar sağlıyor. Bu üreticilerin çalışanlarının, ailelerinin ve topluluklarının yaşamlarını güçlendirerek potansiyel olarak dünya çapında milyonlarca kişiyi etkiliyor. Markaların tasarımlarını ya da ürünlerini sergileyebileceği ve alıcıların, insanlar ve gezegen için iyi olan farklı ve sorumlu bir şekilde üretilmiş ürünleri keşfedebilecekleri, seçilmiş bir pazar yeri yaratılıyor. Platform kullanıcıları zamansız, sürdürülebilir, etik değerler gözetilerek üretilen ürünlerle buluşturuyor.

Asya, Orta Doğu, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa’da 46 ülkeden 300’e yakın üretici/üretici ağının yer aldığı Powered by People her geçen gün büyümeye devam ediyor. 50 binden fazla toptancıdan oluşan pazar yerinin yüzde 70’ini butikler, yüzde 30’unu büyük ölçekli perakendeciler oluşturuyor. Pazar yerinde kayıtlı 5 bin kullanıcı bulunuyor. Üreticilerin ve markaların çoğunu, eski zanaat tekniklerini modern üretim yetenekleriyle birleştiren, adil istihdam ve sürdürülebilir uygulamalara bağlı kalan ve çoğunluğu kadınlar tarafından yönetilen markalar oluşturuyor. 

Platformda yer alan sektörler arasında; obje, masa, aydınlatma, mobilya, kilim ve daha birçok orijinal öğeyi barındıran dekorasyon; aksesuar, çanta, mücevher gibi giyilebilir moda ve anne-çocuk sektörleri bulunuyor. Platformda bulunan her tasarımın estetik, nitelikli, kaliteli, kullanıma uygunluğu, toplumsal cinsiyet eşitliğine uygunluğu gözetilerek markalar arasında özel bir seçki yaratılıyor. Bunların yanı sıra her ürünün hem insanlar için sosyal hem de gezegen için sürdürülebilir değerlerle üretilmiş olması büyük önem taşıyor. 

Türkiye’nin kültürel açıdan çok zengin olduğunu söyleyen Powered by People Avrupa ve Türkiye İş Geliştirme Direktörü Karaca Erdem, “Türkiye’deki üreticilerin tasarımı, işçiliği ve yaratıcılığı çok etkileyici ve dünyanın daha çok ihtiyacı olan yaratıcı unsurları taşıyor. Bu nedenle platformu geliştiren ve global ölçekte rafine bir zevk taşıyan, sürdürülebilir kaynakları önemseyen kullanıcılar için çok önemli bir kaynak” diyor. Türkiye küratörlüğünü Tulya Madra’nın yaptığı platformda Türkiye’den şu anda aralarında Atölye Patika, Kos Living, Joon, Özlem Tuna, Uniqka gibi tasarım markalarının da bulunduğu yaklaşık 60 marka bulunuyor. Haziran sonunda bu sayının 100-150 arasında olması hedefleniyor. 

Powered by People Türkiye Küratörü Tulya Madra

Powered by People ne zaman kuruldu ve nasıl bir platform, biraz bahseder misiniz?

Tulya Madra: Powered by People’ı ayakları fiziksel olarak dünyaya basan büyük bir dijital ağ olarak nitelendirebiliriz. Ortak duyguları, seçkileri, kaygıları ve ilkeleri olan üreticiler ile tüketicileri birleştiren, iki tarafın da üzerinden yük alan, birleştirici ve çözümler üreten ve bir platform. Powered by People, Haziran 2021’de resmi olarak kuruldu ve o günden bu yana hızla global bir şirket haline geldi. Şirketlerin müşterileri için zamana direnen, sürdürülebilir, etik olarak üretilmiş ürünler bulabilecekleri bir pazar yeri olan Powered by People’ın ABD, Kanada, Kenya, Hindistan, Meksika, Türkiye ve Birleşik Krallık’ta stratejik olarak konumlanmış ekip üyeleri bulunuyor. Seri üretimin hızlı dünyası içinde fark edemediğimiz ve hikayesi olan, zanaatkarların ellerinden çıkan ve çevre dostu kaygılarla üretilen işleri Powered by People’da görebiliyoruz.

Platformun özellikle bağımsız markalara ve sürdürülebilir çalışmalara yer vermesinin özel bir nedeni var mı?

Tulya Madra: PBP bağımsız üreticilere ve markalara piyasa, finansman ve dijital araçlar gibi olanaklar sağlarken bu ekonominin sürdürülebilir olmasını önemsiyor. Tasarımcılarının küresel ekonomiye erişimlerini sağlayarak sürdürülebilir ekonomik fırsatlar sağlıyor. Tasarım dünyasındaki bu çaba çok değerli ve üreticiye yaratıcılık ve işçilik kalitesine ağırlık verebilmesi için zaman kazandırıyor.  Üreticiler de çalışanlarının, ailelerinin ve topluluklarının yaşamlarını güçlendiriyor ve bu etkileşimler potansiyel olarak dünya çapında milyonlarca kişinin hayatına olumlu katkılar sağlıyor. Gezegenimiz ve gelecek kuşakların sorumluluğunu taşıyarak üretilmiş ürünlerin seçilebileceği bir platform olarak Powered by People hem son tüketiciyi hem de sektörü ciddi anlamda şekillendirecek, teşvik eden ve ilham veren bir girişim.

Karaca Erdem: El yapımı ve seri imalat dışı üretim sektörü her geçen gün büyüyor ve Powered by People bu gelişen pazarın her iki tarafındaki ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. Perakendede en hızlı büyüyen sektör artık fabrikalardan değil, dünyanın uzak küçük kasaba ve köylerinden besleniyor. 2024 yılına kadar, el yapımı ve seri imalat dışı üretim sektörünün gelirinin 1 trilyon USD’ye ulaşması bekleniyor. Bağımsız markalar, eski usul perakende ile mukayese edildiğinde yaklaşık %3 büyümeye karşılık, yılda %20 oranında büyüyor. Dolayısıyla ciddi bir pazar büyüklüğünden bahsediyoruz. Büyüyen pazarın ihtiyaçlarını karşılayan Powered by People gibi etik değerleri olan platformların zanaatkarlar ve küçük ve orta ölçekteki markalar için önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Powered by People Avrupa ve Türkiye İş Geliştirme Direktörü Karaca Erdem

Şu anda toplam kaç ülkeden kaç üretici sistemde yer alıyor?

Karaca Erdem: 50 ülkeden 300’e yakın üretici/üretici ağımız var ve her geçen gün büyüyor. 50000’den fazla toptancıdan oluşan ağımızın yüzde 70’i butikler ve yüzde 30’u büyük ölçekli perakendecilerden oluşmaktadır. Kayıtlı 5000 alıcı ağımız var. Pazar yerimiz, sorumlu bir şekilde üretilen el yapımı ve seri imalat dışı ürünlere odaklanan Asya, Orta Doğu, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa’da merkezli 50’den fazla ülkeden üreticiyi bir araya getiriyor. Gittikçe daha fazla bilinçli tüketici, satın aldıkları ürünlerde şeffaflık istedikleri için, markalar bilinçli tedarik zincirlerinden sürdürülebilirlik ilkelerine uygun üretilmiş ürün temin ediyor.  Üreticilerimizin çoğu, geleneksel üretim tekniklerini modern üretim yöntemleriyle ve çağdaş tasarımlarla birleştirerek yaratıcı koleksiyonlar sunuyor. Hepsi adil ticaret ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalıyor. Bu yapıların çoğunluğu kadınlar tarafından yönetiliyor.

Platformda ağırlıklı olarak yer alan sektörler hangileri?

Tulya Madra: Platformda yer alan sektörler arasında; obje, masa, aydınlatma, mobilya, kilim ve daha birçok orijinal öğeyi barındıran dekorasyon; aksesuar, çanta, mücevher gibi giyilebilir moda ve anne-çocuk sektörleri bulunuyor. Platformda bulunan tüm ürünler tasarım, estetik, kalite, kullanıma uygunluk, adil ticaret, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kriterler gözetilerek markalar arasından özel olarak seçiliyor. Bunların yanı sıra her ürünün hem insanlar için sosyal hem de gezegen için sürdürülebilir değerlerle üretilmiş olması büyük önem taşıyor.

Powered by People Türk tasarımcılarla ne zaman buluştu?  

Tulya Madra: Türk tasarımcıların platformda yer alma kararı henüz çok yeni. Birkaç aydır üzerinde çalışılan ve mart ayında başlatılan bir proje. Türkiye’den çok güzel bir marka seçkisi oluşuyor. Şu anda sistemde aktif satış yapan olan 60 marka var. Özlem Tuna, Atölye Patika, Uniqka, Joon, Sakré Design, Kitbox gibi markalar var bunların arasında. 40 tanesi aktif, 20 tanesi de ürün yükleme aşamasında. Bir ay içerisinde 100-150 adet üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’den platforma dahil olacak üreticilerin oranı yüzde 35. Bu çok ciddi bir rakam. Platformda Türkiye’ye, Meksika’ya ve Afrika’ya çok büyük önem veriliyor. Bunun sebebi Türkiye’de ve saydığım diğer ülkelerde, zanaat, üretim teknikleri ve el işçiliği kalitesinin çok iyi biçimde korunmuş olması ve üretimin nitelikli bir şekilde devam etmesi…

Platformun geleceğini nerede görüyorsunuz?

Karaca Erdem: Covidle birlikte fuarlar, toptan piyasası ve perakendenin değiştiğini görüyoruz. Bilinçli tüketicinin taleplerine cevap vermeye çalışan sorumlu markalar, şirketlerin devamlılığı için tek yol olarak görülüyor. Bu sebeple el imalatı/seri imalat dışı üretim büyük bir pazar payına sahip olacak, şu an bu dönüşümü yaşıyoruz. Müşterinin beklentileri pazara şekil verdiği için markalar müşteri talebine kulak veriyor; ortaya duyarlı, sosyal, dili olan, sorumluluk duygusuyla harekete geçen markalar çıkıyor. Ve zamanla bu markaları keşfetmek isteyen tüketici yeniyi keşfetmeye başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda fuarların ve toptancıların yerini Powered by People gibi bu markaları bir araya getiren, tüketici taleplerine daha kişiselleştirilmiş yanıtlar veren platformlar alacak. El imalatı/seri imalat dışı üretim sektörünün 2024’te dünya çapında 1 trilyon dolarlık bir hacme kavuşması bekleniyor. En çok evde üretim yapılan, en fazla kayıt dışı ekonominin olduğu ve en fazla kadın istihdam edilen sektörün bu gibi platformlarla daha geniş kitlelere seslenmesi, düzenli hale getirilmesi ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratması da büyük önem taşıyor.