Yeni pazarlara açılan kapı

0
43

Türkiye’de ağırlıklı olarak imalat endüstrisine yönelik 19 fuar düzenleyen Hannover Fairs, yeni pazarlar için fırsatlar yaratıyor. Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, WIN Eurasia 2016 fuarları ve yenilikleri anlattı.
 
HANNOVER FAİRS TURKEY’NİN TÜRKİYE PAZARI VE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMİ NEDİR? 

Deutsche Messe AG, 2014’te elde ettiği 280 milyon euro geliriyle dünyanın en büyük on ticari fuar şirketi arasında yer alıyor. Her yıl yaklaşık 135 fuar organize ediyoruz ve dünya çapında 40 binin üzerinde katılımcı ve 4 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Şirketin fuar portföyü, BT ve telekomünikasyon alanında CeBIT, endüstriyel teknolojide Hannover Messe, biyoteknolojide Biotechnica, intralojistikte CeMAT, eğitimde Didacta, zemin kaplamada Domotex, yangın önleme ile kurtarma alanında Interschutz ve ahşap işleme ve ormancılıkta Ligna gibi dünyanın lider ticaret fuarlarını kapsıyor.
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş, yüzde 100 Deutsche Messe’ye bağlı ve 1996 yılında İstanbul’da kuruldu. Şirket öncelikli olarak Deutsche Messe portföyündeki uluslararası fuarların planlanması, organize edilmesi ve yürütülmesine ve aynı zamanda, Türkiye ve Avrupa pazarları için yeni fuar konseptlerinin geliştirilmesine odaklı. Bu paralelde bugün iş ortaklarımızla 19 ayrı fuar organize ediyoruz. Bunların büyük çoğunluğu imalat endüstrisine yönelik fuarlar. Bunlar dışında, dünyanın lider zemin kaplama fuarı olan Domotex’i makine halısının merkezi konumunda olan Gaziantep’te Domotex Turkey adıyla düzenliyoruz. Ayrıca, enerji sektörüne dönük olarak, ICCI Fuarı’nı, iklimlendirme sektörüne dönük olarak ISK-SODEX’i, ICT sektörüne yönelik ise yine bir dünya markası olan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nı düzenliyoruz.
Hannover Fairs Turkey, Bileşim Fuarcılık, Sodeks Fuarcılık ve Ankiros Fuarcılık ile kurduğu ortaklıklara WIN, Sodex ve Aluexpo gibi önemli fuarları ekledi. Uluslararası deneyimi ile bu fuarların başarı çıtasını yükseltmek için çalışmalar gerçekleştirdi. 2015 yılında ise yeni bir aşama daha kat ettik. Hannover Messe Sodeks ve Hannover Messe Bileşim Fuarcılık’a ait fuarları yüzde yüz olarak kendi bünyemize kattık. Artık bu fuarların tüm satış ve organizasyonu tek elden, Hannover Fairs Turkey ekibi tarafından sürdürülüyor. Bu açıdan WIN Eurasia ve ISK-Sodex 2016 fuarları bizim için ayrı önem taşıyor.
 
EKONOMİK BÜYÜMEDEKİ YAVAŞLAMA FUARLARA NASIL YANSIYOR? 

Firma ziyaretlerimizde bizim de gözlemlediğimiz şey şirketlerin önlerini görmekte zorlanmaya başladığı ve planlamalarında kısmı değişiklikler yapmaya başladıklarıydı. Ancak aynı zamanda, gözlemlediğimiz bir diğer şey de sektörde tutunma çabası içinde olan firmaların pazarlama, tanıtım, saha araştırması, yeni pazar olanakları gibi çalışmalarını çok dikkatli ve sonuç odaklı yapmaya yöneldikleri. Özellikle üretici firmalar için daralan iç pazar karşısında, gelişen yeni pazarlara ulaşmak ve bu doğrultuda doğru araçları kullanmak büyük önem arz ediyor. Tam da bu noktada, uluslararası fuarların öneminin azalmaktan çok arttığını söylemek gerekiyor. En büyük pazarlama mecrası olan fuarlar, darboğaza giren sektör için bir çıkış kapısı niteliğinde ve rekabet gücünü kaybetmek istemeyen firmalar için fuar katılımını zaruri hale getiriyor. Bu nedenle, doğru satıcı ile doğru alıcıyı bir araya getirmeyi başaran fuarlar için bu dönem küçülmekten çok büyümenin yaşanabileceği bir dönem. Ancak elbette bu noktada fuar organizatörlerine de büyük görev düştüğünün farkındayız. 2015’de 11 fuar düzenledik. Uluslararası yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 14 artış yakaladık.

ŞUBAT VE MART AYLARINDA WIN EURASİA FUARLARINI DÜZENLEYECEKSİNİZ. BEKLENTİLERİNİZ NELER? 

WIN Eurasia Metal Working ve WIN Eurasia Automation, Avrasya bölgesinin en önemli endüstri fuarları. Sektörün liderlerini bir araya getirecek. 2014 yılında 158 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam Türkiye ihracatından yaklaşık yüzde 10 pay alan makine sektörünün hedefi, 2023 yılında 100 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşarak dünyanın en büyük beş makine ihracatçısı arasına girmek. Yeni dönemde hem satış hem de organizasyonun tek elden yürütülmesinin daha verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.