Yeni nesil mobil cihaz: Otomobil

0
62

DAIMLER AG YÖNETİM KURULU BAŞKANI Dr. Dieter Zetsche Eylül 2016 başında Almanya’da düzenlenen IFA’daki konuşmasında otomobili en son mobil cihaz olarak tanımladı. Maalesef bu yeni bir şey değil. Dört beş sene önce Audi A1 modelini dünyanın en büyük telefonu olarak lanse etmişti. İki üç sene öncesinden itibaren ABD’deki CES’te otomotiv üreticileri

hem yer almaya hem de kendi sektörlerine adapte edebilecekleri inovatif teknoloji geliştiricileri ile ilişki kurmaya başladı. Bununla birlikte Daimler’in konuyu ele alma biçimi ve Zetsche’nin sözleri, sadece yeni durumu değerlendirme açısından değil, 130 yaşındaki bir şirketin bu yeni dünyaya ne kadar iyi adapte olabileceğini göstermek açısından da değer taşıyor.

İnsanların otomobillerinin içinde geçirdikleri sürenin artması ile mobilite, eğlence ve konforu kesintisiz olarak bir araya getiren en başarılı aracın otomobil olması, otomobilin mobil cihaz olarak değerini artırıyor. Zetsche, en başarılı teknoloji ve tüketici elektroniği firmalarından bazılarının otomobile duyduğu ilgiyi bu duruma bağlıyor. Bu konuda haklı; cebe giren telefondan içine girilen otomobile giden yol ilgi çekici.

Rekabetin her zaman iyi olduğuna dikkat çeken Dr. Zetsche’nin altını çizdiği önemli bir dönüşüm şu: Geleneksel otomotiv şirketlerinin ilgisi donanım yani otomobil ve parçalarından yazılıma doğru kayıyor. İnsanların yazılıma binip A noktasından B noktasına gitmesinin mümkün olmadığını hatırlatan Zetsche, otomobilin yeni kimliğini hem yolda geçen zamanın daha iyi değerlendirilmesinin bir aracı hem de yolcuların inerken bindiklerine göre ruhsal olarak daha dinlenmiş olmasını sağlayacak bir araç olarak tanımlıyor.
 
ABI RESEARCH, BÜYÜK DEĞİŞİME İŞARET EDİYOR
Otomobiller gelecekte cep telefonlarına benzer biçimde sorunlarını gidermeye, performansını yükselt-meye ve yeni özellikler eklemeye yönelik yazılım güncellemeleri alacak. Teknoloji trendlerini araştıran ABI Research’ün araştırmasına göre, 2020 itibariyle dünya genelinde 200 milyondan fazla araç mobil olarak yazılım güncellemeleri alabilecek hale gelecek. Bu, araçların geri çağırılması yerine yazılım güncellemesi ile sorunların çözülmesini sağlayarak otomobil üreticilerine tahminen 6 milyar dolar tasarruf ettirecek. Otomobillerin akıllı telefonlar ve televizyonlar gibi güncellenmesi,  güvenlik ve eğlence içeriği için buluta bağlanma ile başlayacak ilk uygulamaların ardından operasyonu değiştirecek boyutları ile hayatımıza girecek. Özellikle sadece yazılım bağlantılı sorunlar nedeniyle otomobil çağırma vakalarında mobil güncelleme önem kazanacağa benziyor. ABD’de 2015’te 3,3 milyon araç geri çağrılırken bu 2014’e oranla beş katına yükselen bir rakam olarak dikkat çekti. Bu artışın otomobillerin elektronik aksamları ve yazılımlarının gelişmesine bağlı olarak büyüme trendini sürdürmesi bekleniyor. Merkezi Seattle’da bulunan ağa bağlı araç servisleri şirketi Airbiquity’nin pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Scott Frank, satışın ardından araca yeni özellikler eklemenin ve performansı artırmanın otomotiv sektöründeki oyunu değiştireceğine işaret ediyor. Bunun potansiyel örnekleri arasında yakıt tasarrufunu artırmak için transmisyon sisteminin yeniden programlanması, navigasyon bilgisinin güncellenmesi ve yeni bilgi-eğlence uygulamaları yer alıyor. Bakım ve onarım tarafında da değişime neden olacak bu yeni gelişme, bulut üzerinden sağlanacak veri ve analitik ile araçların akıllanmasını ve araç sahibinin deneyiminin iyileşmesini sağlayacak. Olası bir senaryo, aracın lastiğine çivi saplanması ile bağlantılı olarak tanımlanıyor. Bu durumda ilk olarak araç lastiğin basıncının azaldığının mesajını veriyor. Bunun ardından kampanyalı ya da avantajlı fiyatla lastik değiştiren servis istasyonlarının listesini tarıyor, uygun olandan randevu alıyor ve kaç dakika sonra serviste bulunmanın uygun olacağını sürücüye bildiriyor.
 
SANAYİ 4.0 VE MOBİL TEKNOLOJİ KARMASI İLE REKABET GÜCÜ
Bu yıl yenilenen beş modelle atağa kalkan Renault, Türkiye pazarının liderliği için otomotiv teknolojileri kadar Sanayi 4.0 ile gelen inovasyonu da kullanma adımlarını atıyor. 16 yıldan bu yana ilk olarak geçen sene binek otomobilde pazar liderliğini kaptıran Renault, yılsonunda bu unvanı geri alacağına güveniyor. Renault geçen sene eylemler nedeniyle üretimin durması ve iç pazarda 5 bin araçlık gerileme yaşaması nedeniyle liderliği kaybetmişti. Yeni dönemde Renault’nun önemli dinamiği dijitalleşme olarak ortaya çıkarken Sanayi 4.0 devriminin birebir yansıtıldığı yeni modeller bu dalganın ürüne etkisinin altını çizecek.

Talisman’da kullanılan tek şerit kontrol, bilgisayara bağlı olarak sabit hızda giderken otomobilin öndeki aracın yavaşlamasına göre hızını otomatik olarak azaltmasını sağlıyor. Bunun 2018’de gelecek ikinci versiyonu, çift şerit kontrolünü içerecek ve otomobilin sollama yapmasına olanak tanıyacak. 2020’de gelecek üçüncü aşama kavşak kontrolünü içerecek ve tam otonom sürüşe geçilmiş olacak. Bu, bir sürü engelin ve hareketin olduğu yerde aracın tamamen kendi kararını alması ve emniyetli bir şekilde içindekileri o kavşaktan geçirmesi anlamını taşıyor.
 
APPLE YİNE SEKTÖRÜ TERS KÖŞEYE Mİ YATIRACAK?
Apple’ın elektrikli ve sürücüsüz araç geliştirmekten vazgeçip otonom sürüş sistemi geliştirmeye odaklandığı belirtiliyor. Bloomberg, şirketin 2021’de piyasaya ürün sürmesini öngören “Project Titan”ın durdurulduğunu bildirdi. Apple’ın Mercedes ve Tesla gibi otomotiv devlerinden farklı bir yöne gittiğine işaret eden bu adım, geçmişte iPod ile yaratılan mucizenin bu kez farklı bir düzlemde tekrarlanması tartışmasını tetikliyor.