Yellen: Temmuz imkansız değil

0
28

Fed’in Haziran toplantı kararları sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen açıklama yapıyor.

FED FAİZE DOKUNMADI

Yellen, “Son ekonomik göstergeler karışık sinyaller veriyor. Politikamız önceden belirlenmiş bir rotada ilerlemiyor. Para politikasını ayarlamaya ihtiyatlı yaklaşım uygun. Fed hala zaman içinde kademeli faiz artışları bekliyor. Enerji dışındaki işletme yatırımları zayıf olmaya devam ediyor. Ekonominin bazı parçalarındaki yavaşlama beklenmiyordu. İlk çeyrekte hanehalkı harcamalarındaki yavaşlama geçici görünüyor. İkinci çeyrek için göstergeler önemli toparlanmaya işaret ediyor. 

İstihdam piyasasında iyileşme hızı kayda değer şekilde yavaşladı. İstihdam piyasasının gelecek yıllarda güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. Bir veya iki aylık hayal kırıklığı yaratan istihdam piyasası verilerine çok fazla önem verilmemeli.

Enflasyonun 2-3 yılda yüzde 2 seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Fed enflasyon beklentilerinde istikrarı garanti göremez. Fed, enflasyonda beklenmedik bir artışa kolaylıkla yanıt verebilir.

Faizlerin değiştirilmemesi kararı komite’nin ihtiyatlı yaklaşımını yansıtıyor. Global ekonomide kırılganlıklar devam ediyor. Para politikası, güçlü enflasyon baskısına güçlü istihdam piyasası ve zayıf enflasyona göre daha etkin şekilde yanıt verebilir. Faizler bir süre daha uzun vadeli potansiyelin altında olmaya devam edecekler. 

Ekonomiyi aşağı çeken birçok faktör var, bu ters rüzgarların zaman içinde azalmasını bekliyoruz. Verimlilik büyümesinin ne olacağı konusunda birçok belirsizlik var. Uzun süreli, ısrarcı faktörler doğal faiz oranını aşağıda tutuyor. Doğal faiz oranı tarihi standartların oldukça altında. Doğal faiz oranı üzerinde etkili olan faktörler hemen ortadan kaybolmayacaklar. Faiz kararını verilere bakarak alıyoruz, önceden verilmiş bir kararımız yok.

Yılın geri kalanında ılımlı büyüme olacağı beklentimiz devam ediyor. İstihdam piyasasında devam eden ilerleme görmeyi bekliyoruz. İstihdam piyasasının durumu hala sağlıklı, ancak bir ivme kaybı var. İstihdam piyasasında yavaşlamanın nedenlerini anlamak zor. Tek bir zayıf istihdam raporuna aşırı önem verilmemeli. Ekonomi tam istihdam seviyesine yaklaştıkça istihdam artış hızı yavaşlayacak. İstihdam piyasası için bir dizi gösterge pozitif, ilerlemenin devam ettiğine işaret ediyorlar. Komite istihdam piyasasında ilerlemenin sonuna gelinmesini beklemiyor. 

Her toplantı faiz artırımı için canlı olacak. Fed politikası önceden belirlenmiş bir rotada değil. Faizleri artırmak için önceden belirlenmiş bir plan yok. Faizlerin uzun vadede nereye gideceği oldukça belirsiz. Cari zamanda doğal faiz oranının düşük olduğuna inanmak için iyi nedenler olduğunu düşünüyorum. Yetkililer, doğal faiz oranının zaman içinde yukarı gideceğinden emin değiller. Faizleri adrtırmadan önce ekonomide yeterince ivme olduğunda emin olmak gerekli. gelecek Faiz artırımı için takvim yok. Faiz artırımı kararı için yeterince güçlü veriyi temmuz toplantısına kadar görmek imkansız değil.

Fed ekonomik görünüme odaklanmış durumda, başkanlık seçimini hesaba katmıyor. Eğer uygun olur ise önümüzdeki aylarda faiz artırım yönünde adım atarız. Enflasyonda ciddi sürprizler beklemiyoruz., beklediğimiz gibi davranıyor.

BREXIT VURGUSU
İngiltere’deki AB referandumu faizi değiştirmeme kararı almamızda etkili faktörlerden biri. İngiltere’deki referandumun ekonomi, finansal şartlar için sonuçları olacak. İngiltere’deki referandumun yarattığı belirsizlik yetkililerin tartıştıkları konulardan biri” dedi.