‘Yatırımcılar daha büyük piyasa türbülansına hazır olmalı’

0
64

Franklin Templeton’ın küresel tahvil fonlarından sorumlu baş yatırım yetkilisi Michael Hasenstab, Financial Times’a yaptığı değerlendirmede, piyasaları 2019 daha büyük bir türbülans konusunda uyardı.
Hasenstab, sıkılaşan ABD para politikasının bir kez daha tahvil fiyatlarını vurması ve finans piyasaları için desteği daha da azalması ile birlikte, yatırımcıların kendilerini 2019 yılında “Kızıl Ekim” benzeri piyasa dalgalanmalarına hazır tutmaları gerektiğini söyledi.
Piyasalar, ABD devlet tahvillerindekis atış dalgasının hızlandığı ve küresel hisse senetlerinde sert düşüşlere yol açtığı Ekim ayının başından bu yana sert dalgalanmalar ile karşı karşıya. Piyasalar, öte yandan, yıl sonuna doğru aşağı hareketini sürdürüyor.
Hasenstab, küresel ekonominin sağlığına ilişikin yatırımcıların endişelerinin tekrar artmasının tahvilleri bir kez daha desteklemesine kaşın, sakinliğin muhtemelen devam etmeyeceğini belirtti.
Franklin Templeton’ın ünlü fon yöneticisi, “Ekim ayı sürpriz değildi,” dedi ve “Şimdilerde tüm finans piyasalarında oldukça fazla kökleşmiş faiz riski var” şeklinde konuştu.
ABD Merkez Bankası Fed Aralık ayında gösterge faizi bu yıl dördüncü kez artırdı. Fed 2019 yılı için kaç kez faiz artırımına gideceğine ilişkin tahminini üçten ikiye düşürmesine karşın, yatırımcılar bunu, ABD Başkanı Donald Trump’ın artan eleştirilerine ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen, ABD merkez bankasının sıkılaştırmaya devam etme ve bilançosunu küçültme yönünde karararlılığı olarak algıladı.
ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yatırımcıların güvenli liman aramalarına bağlı olarak tekrar yüzde 2.8 seviyesine inerken, 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi Çarşamba günü, Fed’in tahminlerinin daha düşük bir “nötr” faiz seviyesini işaret etmesinin ardından yaklaşık 3 aydır ilk kez yüzde 3 seviyesinin altına indi. Tahvil faizleri, fiyatlar yükseldiğinde düşer.
Ancak, Hasenstab, Fed’in birçok yatırımcının tahminin tersine ara vermek yerine mevcut faiz patikasını izleyeceği beklentisi ile, 10 yıllıkların faizinin Ekim ayında ulaştığı önceki zirve olan yüzde 3.23’ü tekrar aşacağı ve 2019 yılının sonuna dek yüzde 4 seviyesine tırmanabileceği tahmininde bulundu.
Hasenstab, “Ne yapacaklarını bilmiyorum, ancak ne yapmaları gerektiğini biliyorum ve yapmaları gereken faizi yükseltmek,” dedi ve “Ara vermek ve daha sonra daha agresif faiz artırımlarına gitmek zorunda kalmak yerine, bu dönemsel düşüşlere katlanmak daha iyi” değerlendirmesinde bulundu.
Franklin Templeton’ın fon yöneticisi, “yavaşlayan ancak çökmeyen” ekonomik büyüme, hızlanan enflasyon ve Fed’in ABD kamu açığının arttığı dönemde frene basması ve Çin gibi diğer ABD Hazine tahvilleri alıcısının yavaşça uzaklaşmasının satış dalgasını yeniden başlaytacağını savundu.