Yapay Zeka Yatırımıyla Büyüyecek

By Fortune Türkiye

2012’de kurulan Brandzone, özellikle pandemide büyüyen e-ticaret kanallarında verdiği fiyat/rekabet araştırma hizmeti ve gerçek zamanlı rakip analiziyle yüzde 150 büyüdü. E-ticarette günde yaklaşık 5 bine yakın fiyat değişikliği yaşandığına dikkat çeken Ceylan Çığ Köz, yapay zeka ve yeni nesil veri analiziyle Avrupa ve Ortadoğu’da büyüyeceklerini söyledi.

2012 yılında kurulan Brandzone; Nestle, Beymen, Unilever, Eti, Ülker, Philips, Hepsiburada, Carrefour, Samsung gibi 100’e yakın önemli firmaya ve bu firmaların binlerce markasına tüm online ve offline kanallarda fiyat/rekabet araştırma hizmetleri ve gerçek zamanlı rakip analizi sunuyor. E-Ticaret kanallarında fiyat karşılaştırması ve bulunurluk raporlarına ek olarak, çok satanlar, ana sayfa ürünleri, görsel, satıcı, ürün puanı, kategori ağacı gibi verileri de raporluyorlar. Özetle, piyasadaki fiyat hareketlerini izleyerek şirketlerin strateji belirlemesine yardımcı oluyor. Fiyatlandırma dinamiklerini şeffaf hale getiriyor.  

Fiyat değişimi yüzde 100 arttı
İki yıl önceye göre online fiyat değişimlerinin yüzde 100 oranında arttığına dikkat çeken Brandzone’un Kurucu Ortağı Ceylan Çığ Köz ‘’Sadece bir kategoride bir günde e-ticaret kanallarındaki fiyat 500 defadan fazla değişebiliyor. Bir markada pek çok kategori var. Tüm kategoriler olarak düşünürsek, e-ticarette bir günde yaklaşık 5 bine yakın fiyat değişikliği yaşanıyor’’ dedi. Pandemi döneminde markaların e-ticaret odağının değiştiğini ve yüzde 150 büyüdüklerini belirten Ceylan Çığ Köz, 2022 yılında yurtdışına odaklandıklarını ifade etti.

İki Tübitak projelerinin olduğunu ifade eden Ceylan Çığ Köz ‘’Bir sonraki aşamada yapay zekayla bu fiyatların değişimi ne tarafa gidecek, yorumlar ne zaman artıyor?’’ gibi tahmine yönelik raporlar ortaya koyacağız. Yapay zeka ve yeni nesil veri analizi araçlarıyla uluslararası rekabette öne geçebiliriz’’ diye konuştu.

Gerçek zamanlı rekabet analizi

E-Ticaret, insert ve reklamlardaki milyonlarca veriyi markaların en hızlı şekilde aksiyon alabilecekleri formatta raporlayarak satış ve karlılığı artırmaya çalıştıklarını belirten Ceylan Çığ Köz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bugünün rekabetçi piyasa süreci, artık markaları veri analizini daha gerçekçi yapmaya ve rakiplerini daha iyi analiz etmeye yöneltiyor. Markalar ve perakende sektörü için sadece offline ya da online dataları analiz etmek yeterli değil çünkü bir tüketici sadece online ya da mağazadan alışveriş yapmıyor. Bir ürünü alırken hem online mecraları kullanabiliyor hem mağazaya gidip ürünlere bakabiliyor. Bu nedenle satış ve karlılığı artırmak için hem mağazada öne çıkan kampanyaları ve fiyatları, hem e-ticaret kanalındaki fiyat, stok, buy box (birinci sırada olan satıcı), yorum, sıralamalar, ürün puanı, satıcı puanı, görsel gibi birçok kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu da milyonlarca veri demek. Bir marka müdürünün bunu manuel olarak tek başına takip etmesi mümkün değil. Hem yazılım hem de saha ekibimizle hazırladığımız gerçek zamanlı analiz ve aksiyon önerilerini markalarla paylaşıyor; bütünleşik bir hizmetle ürün ve kampanya yönetim süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Markalar da bizim yolladığımız detaylı ürün ve kategori analizleri doğrultusunda hızlıca aksiyon alıp karlılıklarını artırabiliyor.’’

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...