​Yalçın Akdoğan’dan başkanlık sistemi açıklaması

0
37

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreci konusunda, “PKK’nın Türkiye’yi terk etmesi, tam anlamıyla eylemsizlik… Bunlar süreç için önem taşıyor. Vatandaşlarımız ne istiyorsa o yönde hareket ediyoruz. Çözüm süreci bağlamında İmralı’yla görüşülmesi için bu şartların yerine getirilmesi gerek. Öcalan’ı da oraya diri diri gömdüler” dedi. Nokta dergisine yönelik başlatılan soruşturma hakkında da, “Sen demokrasiye mi, darbeye mi hizmet ediyorsun, iç savaş çığırtkanlığı mı yapıyorsun?” ifadelerini kullandı. Yeni Anayasa konusunda Meclis’teki tüm partileri uzlaşmaya çağıran Yalçın Akdoğan, “Biz diğer partilerle uzlaşıyı sağlamak için her şeyi yapmaya çalışacağız. Birlikte bir şeyler yapalım, becerelim” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, NTV’de gündeme dair soruları yanıtladı.

Akdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Takvimi doğru okumamız lazım PKK, Türkiye terk etmedi, yapması gerekeni yapmadı. Daha sonra Kobani olayları oldu, süreç koptu orada. Süreç nasıl başlasın? 7 Haziran’dan sonra halk savaşı ilan etti. Bu operasyonlar bundan sonra hayata geçti. 

Haburla, Silvanla sabote ettiler. Biz yapmaya çalıştık, onlar sabote ettiler. Bu sürecin devam edebilmesi için bu süreci sabote edenlerin devre dışı kalması gerekli. Güvenlik politikaları devreye girdi ve bu operasyonlardan bizim sonuç almamız gerekli. Süreci zerhirleyen faktörlerin temizlenmesi gerekli. Yapacağımız reformlardan, Kürtleri kucaklamadan, yatırımlardan geri durmuyoruz. Süreci kırılgan hale getirenlerin tasfiye edilmesi gerekli. Kamu düzeni, halkımızın canı için önemliyken, çözüm süreci için de önemli oluyor. Operasyona destek yüzde 70’ler civarında. 

Kürtler esaret altında yaşamak ister mi? Devlet kucaklarken, baskı kuran bir örgüt var. Bunun da bu seçimde bir etkisi olduğunu düşünüyorum.  Çok ufak tefek hadiselerinin dışında bu seçimlerde, seçim güvenliğinde önemli bir şey olmamıştır. Vatandaşımız iradesi ortaya koydu.

PKK burada nasıl sürece ihanet ettiyse, HDP de makas değiştirerek sürece ihanet etti. Sürece en büyük ihaneti paralel yapı yaptı ve paralel yapı ile kol kola girdiler. HDP’nin içinde de büyük bir yapı var; bu durumdan rahatsız olanlar var. HDP içinde de rahatsız olanlar var. Kandil’in esareti altına girdiniz. Bu süreçte kim hata yaptıysa bedelini öder. Bundan sonra da bütün toplum kesimleri muhatabımızdır.

“ÖCALAN’I DA ORAYA DİRİ DİRİ GÖMDÜLER” 
PKK’nın Türkiye’yi terk etmesi, tam anlamıyla eylemsizlik… Bunlar süreç için önem taşıyor. Vatandaşlarımız ne istiyorsa o yönde hareket ediyoruz. Çözüm süreci bağlamında İmralı’yla görüşülmesi için bu şartların yerine getirilmesi gerek. Öcalan’ı da oraya diri diri gömdüler.

PARALEL YAPI OPERASYONU
Siz hükümeti devirmeye çalışıyorsanız, ihanet yapılanması içindesiniz demektir. “One minute”den sonra bir takım yapılar harekete geçti. Algı operasyonu yapılarak Türkiye düşmanlığı yapıyorlar. Deniz Kuvvetleri’ni çökertmeye çalıştılar. 

AK Parti 7 Haziran’dan sonra ortaya koyduğu söylemleri, 1 Kasım’dan sonra büyük bir başarı ortaya koydu ama büyük bir tevazu içinde. Bunlar millete hakaret eden, Türkiye’ye savaş açanlar vs. bunlar basın özgürlüğü falan değil. İç savaş provası, tahriki başka bir şey. Sen demokrasiye mi, darbeye mi hizmet ediyorsun, iç savaş çığırtkanlığı mı yapıyorsun? Türkiye’de çarşaf çarşaf yayınlanmayan şey kalmadı. Hükümete, başbakana, cumhurbaşkanına denmedik ne kaldı? Böyle bakıldığında kimsenin susturulduğu yok. Basın ahlakı, basın özgürlüğüyle birlikte gider. Ama bunların hassasiyeti yok. Bunlar algı operasyonlarının bir parçası. 
Kayyum ataması bir operasyon değil, hükümet yapmadı, bu yargının tasarrufu. Kayyum ve hakimin denetiminde faaliyet gösteriyor, hükümetin değil. Bunları karıştırmamak gerek. Buna saygı gösterilmesi gerekli. Suç işliyorsan, hukuk önünde hesap verebilmelisin. Sen hükümetleri devirmeye, en büyük şirketlere el koymaya çalışacaksın böyle bir şey olmaz.

YENİ ANAYASA KONUSU
Bir takım reformların kalıcı hale gelmesi gerekli. Anayasal değişiklikler, reformlar Avrupa Birliği konusunda da önem taşıyor, bunlar önümüzdeki süreçte önümüze gelecek. Biz diğer partilerle uzlaşıyı sağlamak için her şeyi yapmaya çalışacağız. Birlikte bir şeyler yapalım, becerelim. Burada önemli olan bütün siyaset kurumunun bir araya gelebilmesidir. Olmuyorsa kim ya da kimlerle oluyorsa görüşülmeli. Hep beraber bir şeyler yapabilmeli, birlikte olarak düzeneği güçlendirmemiz gerekli. 

Başkanlık sistemi bizim görüşümüz içinde olan bir sistem. Bu sistem Türkiye’ye dar geliyor. Bunu değiştirmemiz gerekli. Bu vazgeçmeyeceğimiz konulardan biri.