Yabancı payı ve getirisi yüksek hisseler

0
1704

Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 61 ile 2008 krizinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak yabancıların hâlâ ilgi gösterdiği ve getirisi yüksek hisseler kazandırma potansiyelini koruyacak. 

“2016 yılı gelişmekte olan ülkeler açısından ciddi bir sınav yılı” diyor, Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal. Gelişmeler takip edildiğinde bu hatırlatmanın göz ardı edilmemesi gerektiği görülüyor. Şimdilerde piyasalarda oynaklık en yüksek seviyelerde ve hükümet kanadından da ekonomiyle ilgili uyarıların geldiği gözleniyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 46’ncı Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonominin ciddi belirsizliklerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatırken “Rezervler hariç net gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı geçen sene yaklaşık 531 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının bu sene ise azalmakla birlikte 350 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 
Artan küresel finansal kaygılar hisse senetleri piyasasında satışları beraberinde getirirken jeopolitik riskler Türk hisse senetlerinde satış baskısının daha yüksek gerçekleşmesine neden oluyor. Borsa İstanbul, dolar bazında hâlâ 2013 yılındaki 51 bin 48 seviyesindeki zirvenin yüzde 52 altında bulunuyor. Borsadaki yabancı payı ise yüzde 61,54 ile 2008 yılı krizinden bu yana en düşük seviyelere geriledi. FED faiz artırımı, küresel bazda büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi, Avrupa’da bankacılık sistemine ilişkin kaygılar piyasaları diken üzerinde tutmaya devam ediyor. Borsa İstanbul’da yabancıların payındaki düşüşe rağmen BIST 100 Endeksi kapsamında yer alan ve yabancıların paylarını yüzde 15’in üzerinde tuttuğu, getirisi yüksek hisse senetlerini görmek pekala mümkün. Borsa İstanbul’da oldukça sınırlı sayıda olan hisse senetleri, 2016 yılı için de umut vaat edenler arasında yer alıyor. Biz de yabancıların pozisyon aldığı ve performansı yüksek hisseleri inceledik. İşte yüksek performanslı 19 hisse senedi: 

LOGO, ASELSAN VE NETAŞ
Yabancıların ilgi gösterdiği yüksek performanslı 19 hisse arasında son bir yılda yüzde 50’yi aşan getirisiyle Logo Yazılım ve Aselsan ilk iki sırada yer alıyor. Dikkat çeken bir başka şirket de Netaş. Bu üç şirketin ortak özelliği BIST Teknoloji Endeksi’nde yer almaları. Teknoloji şirketlerinin son yıllarda yaptığı ataklar sürekli gündemde kalmalarını sağlarken yatırımcılar tarafından da bu şirketlerin yakından izlenmesini sağlıyor. Listede yer alan Logo Yazılım, kurumsal yazılım sektöründe lider konumda bulunuyor. Şirket hızlı yükselen satış ve kârlılık grafiğiyle, geçtiğimiz yıl Deloitte tarafından belirlenen TechnologyFast50 listesine girerek, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji firması içinde yer aldı. Ak Yatırım analistlerinden Bora Tezgüler ve Göksel Şişmanlar, Logo Yazılım için “endeksin üzerinde” getiri beklentisinde olduklarını ifade ederken hedef fiyatı 59,50 TL olarak işaret ediyorlar.

TOFAŞ, EGE ENDÜSTRİ VE ARÇELİK
Otomotiv sektöründe büyüme ve kârlılık analizlerinde öne çıkan Tofaş’a dair beklentiler 2016 için de olumlu. Geçen yılın finansal sonuçlarını değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, firmanın cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 33 arttığını belirtirken bu başarıda Türkiye’de geliştirilerek üretilen ve yılın son aylarında pazara sunulan Fiat Egea’nın da payı olduğunu dile getirdi. Listede yer alan bir başka şirket ise otomotiv yan sanayinde yer alan Ege Endüstri. Borsa endeksindeki geri çekilmelere rağmen yükselen ivmesini hep koruyan Ege Endüstri’de yabancı payı yüzde 20,64 oranında. Şirket, büyümesiyle dikkat çekerken BIST 100 Endeksi’nin üzerinde bir performans gösterdiği gözleniyor. Arçelik ise listede ilgi çeken bir diğer firma. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, şirketin beklentilerin üzerinde net kâr açıkladığını ve hisse için “ekle” önerisinde bulunduklarını söylüyor. 

SODA, AKSA, BİM ve TAT GIDA
Diğer kimyasal ürünler, tekstil kimyasalları, perakende ve gıda sektörünün öncü firmaları, yabancıların pozisyon aldığı yüksek performanslı şirketler arasında yer alıyor. Bu şirketler içerisinden Soda Sanayii, Şişecam Topluluğu’nun kimyasallar grubunda faaliyet gösteriyor. Şirket, 2000 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Yüksek performansı nedeniyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların odağında bulunuyor. Gedik Yatırım analistlerinden Ceren Bakçay, şirketin toplam satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 75’inin döviz cinsinden olduğunu, söylüyor. Maliyetler ise ağırlıklı olarak Türk Lirası cinsinden gerçekleşiyor. Döviz varlığına sahip şirket, zayıf TL ortamında kur farkı geliri yaratarak kârlılığına katkı sağlıyor. Fiyatı 12 Şubat itibariyle 4,85 TL seviyesinde olan Soda Sanayii hissesi için Bakçay, “endeksin üzerinde getiri” ve 5,27 TL hedef fiyat öngörüyor. Yabancıların gıda sektöründe en fazla ilgi gösterdiği hisselerden birisi de Tat Gıda. Yabancıların hissedeki payı yüzde 34,84 oranında bulunuyor. Hissenin son bir yıldaki getirisi ise yüzde 28,99. Analistler, hissede güvenli ve yüksek getiri öngörüyor. İş Yatırım analistlerinden İlyas Safa Urgancı, Tat Gıda için yüzde 48 oranında getiri potansiyeli öngörüyor. 

Petrolde yaşanan düşüş, petrol şirketlerinin yatırımcıların gündeminde daha fazla yer almasına neden oluyor. Satılan ürünün fiyatına gecikmeli yansıması nedeniyle petrol fiyatlarındaki gerileme bu firmalara olumlu yönde yansıdı. Analistler, Tüpraş’ın 2016 yılında yüksek temettü verimliliğiyle öne çıkacağını öngörüyor. Kurumların hisseye yönelik beklentileri ise “endeksin üzerinde getiri”. Aygaz hissesinde ise yabancıların payı yüzde 26 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Petkim’de yüzde 39, Tüpraş’ta ise yüzde 73. Tüpraş ve Petkim son bir yılda yatırımcılara yüzde 25’in üzerinde getiri sağlarken Aygaz’ın getirisi yüzde 7,22 oldu.

ALARKO, İŞ GAYRİMENKUL, DOCO VE ÇELEBİ 
Gayrimenkul şirketleri içerisinde yabancıların yüzde 20’nin üzerinde pozisyon aldıkları, performansı yüksek hisseler arasında Alarko Gayrimenkul ve İş Gayrimenkul’ün yer aldığını görüyoruz. DOCO ve Çelebi de ulaştırma sektöründe dikkat çeken iki şirket. Her iki firmada yabancıların payı yüzde 68’in üzerinde. Alarko ve İş Gayrimenkul’de ise yabancıların payı yüzde 20’nin üzerinde bulunuyor. Beklentileri yüksek gayrimenkul şirketleri ve havayolu sektöründeki şirketler borsa yatırımcılarına son bir yılda kazandırdı. Çelebi için kurumların alım yönündeki güçlü tavsiyesi devam ediyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ VE YATIRIM
Eczacıbaşı ilaç ve Eczacıbaşı Yatırım hisseleri de yabancıların pozisyon aldığı, performansı yüksek hisseler arasında yer alıyor. Her ikisine yönelik uzman değerlendirmelerini göz önüne aldığımızda portföyler için önerilen hisseler arasında yer aldıklarını görüyoruz. A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, Eczacıbaşı İlaç’ın orta vadeli portföyler için en uygun hisselerden biri olduğunu dile getiriyor. Endeksteki geri çekilmelerin hisse için kademeli alım yönünde fırsat yaratacağını ifade ediyor. Eczacıbaşı İlaç’ta yabancı yatırımcıların payı yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. Eczacıbaşı Yatırım’daki yabancı payı ise yüzde 16,35.