WePlay GSYF, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Onay Aldı

0
1095

Türkiyenin en aktif oyun yatırım şirketi WePlay Ventures ve Hedef Portföy’ün ortak girişimiyle kurulan WePlay GSYF, SPKdan onay aldı. Girişim sermayesi yatırım fonu 4 yıl içinde 350 oyun girişimini portföyüne eklemeyi hedefleyen WePlay Venturesa ortak olacak.

Startups.Watch’un Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’na göre, 2023’ün ilk üç çeyreğinde Türkiye’de 282 milyon dolar yatırım yapıldı. Dokuz ayda 244 yatırım gerçekleşirken, yatırımlardan en büyük payı alan oyun sektöründe yeni bir gelişme yaşandı. Hedef Portföy Yönetimi A.Ş. ve WePlay Ventures işbirliğiyle kurulan WePlay GSYF, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) onay aldı. Türkiye, Avrupa ve Orta Asya’da 8 ülkeden 38 farklı oyun girişimini portföyünde bulunduran WePlay Ventures’a ortak olacak girişim sermayesi yatırım fonu, son yıllarda büyük ilgi gören “single asset” (tek varlık) modeliyle kuruldu.

Girişimcilik ekosistemini destekleme vizyonları çerçevesinde oyun dünyasına büyük katkı sağlayan WePlay Ventures ile işbirliği yapma kararı aldıklarını ifade eden Hedef Portföy Genel Müdürü Ercan Güner, “WePlay GSYF’nin, küresel oyun sektöründe oyunu değiştirecek bir aktör olacağına inanıyoruz. Gelecek vaat eden yenilikçi bir alana yatırım yapmaktan mutluluk duyuyor, mevcut vergi düzenlemelerinin altında %0 vergi ve %0 stopaj uygulaması bulunan WePlay GSYF’yi tüm yatırımcıların dikkatine sunuyoruz” diye konuştu. WePlay GSYF’nin 10 milyon Euro büyüklüğe ulaşması beklenirken, WePlay Ventures, GSYF ile Avrupa ve Orta Asya’daki faaliyetlerini 18 ülkeye genişletmeyi ve 4 yıl içinde 350 oyun girişimini portföyüne ekleyerek bölgenin en aktif oyun yatırım şirketi olmayı hedefliyor.

Öncelik oyun sektöründeki yatırımları büyütmeyi hedefleyen ülkelerde

GSYF’nin rüzgarını arkalarına alarak operasyonlarını İtalya, İspanya, Polonya, Danimarka ve Sırbistan gibi Avrupa’nın farklı ülkelerinde genişletmeyi hedeflediklerini belirten WePlay Ventures Yönetici Ortağı Bora Koçyiğit ise “Bu ülkeleri, oyun sektörünün sahip olduğu yüksek potansiyel sebebiyle tercih ediyoruz. Oyun sektöründeki yatırımları büyütmeyi hedefleyen ülkeleri biz de önceliklendiriyoruz. Ayrıca stratejik konumlarını da dikkate alıyoruz. Örneğin Danimarka’da açacağımız ofisle Kuzey Avrupa’ya giriş yaparken, Sırbistan ofisimizle o bölgedeki diğer ülkeleri de kapsamayı planlıyoruz. Amacımız Avrupa, Orta Asya ve Türkiye’den çıkacak erken aşama oyun girişimlerine ilk ulaşan olmak” dedi.

Tercih ettikleri girişimci profili hakkında da bilgi veren Bora Koçyiğit, “Oyun sektöründe yatırım yaparken incelediğimiz ilk unsur, ekibin yapısı oluyor. Kurucu ekibin yapısı bizim için çok kıymetli. Departmanlardan sorumlu kişilerin kurucu ekipten olması da girişimi bir adım öne çıkarıyor. Ekibin geçmiş tecrübelerini, yeteneklerini ve iş yapış şekillerini de inceliyoruz. WePlay Ventures’ın kapıları, hayalleri olan ancak ayakları yere basan ve bu hayallerini gerçekleştirmek için her gün kendini geliştiren girişimcilere her zaman açık” dedi.

Oyun, dünyanın en büyük sektörlerinden biri oldu

2023 sonunda 280 milyar doları aşması beklenen oyun endüstrisi, dünyanın en büyük sektörlerinden birine dönüştü. 2030 yılında 665,77 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen sektörde halen 3,24 milyar aktif oyuncu bulunuyor.

Faaliyetlerine 2020 yılında başlayan WePlay Ventures’ın Yönetici Ortağı Bora Koçyiğit, “Türkiye’deki ve bölgedeki oyun ekosisteminin gelişmesinde çok önemli katkılar sağladığımız bir dönemi geride bıraktık. 3 yılı aşkın sürede 38 oyun girişimini bünyemize kattık. Yatırımcı olarak girişimlere finansal destek sağlarken, stratejik desteğimizle de çok daha hızlı ölçeklenmelerinin önünü açıyoruz” dedi. 

“Portföyümüzde 8 ülkeden 38 oyun girişimi bulunuyor. Mobil, bilgisayar, konsol ve Web3 alanlarındaki erken aşama oyun şirketlerine yatırım yapıyoruz. WePlay GSYF ile Türkiye, Avrupa ve Orta Asya’dan erken aşama oyun girişimlerine ulaşarak 350’den fazla yatırım hedefimizi tutturmayı ve bölgenin en aktif oyun yatırım şirketi olmayı amaçlıyoruz” diye konuşan Bora Koçyiğit, WePlay HUB adını verdikleri hızlandırma programından da bahsetti.

Oyunda geliştirmeden sanata uzanan destek

Bu yıl hayata geçirilen WePlay HUB’la oyu yatırımlarına yeni bir soluk getirdiklerini söyleyen Bora Koçyiğit, “Programa dahil ettiğimiz erken aşama oyun girişimlerine, 3 ay boyunca teknik ve yönetimsel konularda eğitim veriyoruz. Hedefimiz bu program sonunda iş planları belli, stratejileri oturmuş, finansal planlamaları yapılmış, yatırım alabilecek oyun girişimleri yaratmak. Teknik tarafta 4 kişilik akademisyen ekibimizle, geliştirmeden sanata kadar birçok konuda destek veriyoruz. Yönetimsel tarafta ise dünyanın en önemli oyun ve teknoloji şirketlerinden mentorlarımız görev yapıyor. Erken aşama oyun girişimleri, sahip oldukları teknik ve yönetimsel destekle, portföyünü çok daha hızlı genişletebiliyor” açıklamasını yaptı.