​Wall Street’i titreten “ölüm işareti”

0
34

“Les Echos” gaztetesinde yer alan habere göre, en son Ağustos 2011’de böyle bir görüntü oluştuğunda endeks 1.200 puan gerilemişti.

Geçtiğimiz Salı günü, Dow Jones 19 Mayıs’taki tarihsel pik değeri olan 18.351 puana göre yüzde 5’in üzerinde bir gerileme kaydetti. Grafik analistlerinin jargonuyla bu “ölüm işareti”, piyasanın tık nefes olduğu ve bir düzeltmenin gelebileceğinin habercisi.

Bunun sinyalleri de zaten görülüyor. Nitekim üç haftadan daha uzun bir süredir endeks yalnızca üç kere yükselebildi. 20 Temmuz’dan beri de yaklaşık yüzde 4’lük bir düşüşte. 

IG France’tan analist Alexandre Baradez’in bu durumla ilgili değerlendirmeleri şöyle: “Dow’daki artış 2013-2014’ten beri eğilimli bir destekte tutunuyordu. Bu desteğin altındaki birkaç geçici değer haricinde, artış eğilimi Mayıs ayına kadar korundu. Dow Jones Haziran sonu-Temmuz başı bu desteği birkaç kez kırdıktan sonra, Yunanistan anlaşmasıyla yükselişe geçti. Ancak sert bir geri çekilme Temmuz ayındaki ralliyi tamamen ortadan kaldırıp, endeksi 17.100 puan gibi düşük bir seviyeye çekti.” 

Ancak her ne kadar endekste düşüşün süreceği öngörüsünde bulunsa da, Baradez bir felaket tablosuyla karşı karşıya kalınacağını düşünmüyor. 

Eksi fon yöneticisi, yeni broker Bernard Prats-Desclaux da “ölüm işareti”nde hemfikir fakat en son Temmuz 2010 ve Ağustos 2011’de yaşanan benzer durumların “ciddi” etkiler doğurmadığını belirtiyor. Bununla birlikte, İsviçreli brokere göre 17.000 puan civarı değerde bir kırılma olursa, riskli bir durum meydana çıkar. Prats-Desclaux Ocak 2008’de oluşan “ölüm işareti”nin Dow Jones endeksini 13.000 puandan 6.500 puana düşürdüğünü hatırlatıyor.