Wall Street giyimde Silikon Vadisi’nin izinde

0
35

İş ortamında klasik takım elbiselere boş verin!

Wall Street kariyer vaatlerinde Silikon Vadisi kadar iddialı olmasa da, giyimde artık onların izinde gitmekten çekinmiyor.

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, JP Morgan Chase yazdan hemen önce, çalışanlarına bir e-mail göndererek, rahat kıyafetlerle işe gelebileceklerini bildirdi. Wall Street dilinde bu durum şu anlama geliyor: Erkekler için takım elbise, kravat, kadınlar için ise tayyör zorunluluğu yok.  Bu karar küçük bir devrim niteliğinde. Aslında bankalar uzun zamandır  “casual Friday” (Cuma günleri rahat kıyafetlerle işe gelme) uygulasalar da, şimdiye kadar hiçbiri bunu haftanın geneline yaymayı düşünmemişti.

Bununla birlikte rahat kıyafet derken, sınırları zorlamak, kot pantolon, spor ayakkabı ya da yoga giyimiyle, kasket, kapüşon vs’yle işe gelmek söz konusu değil.

Nitekim çalışanlara gönderilen memo’da, “rahat olmanın hafta sonu tatilindeymiş gibi davranılması anlamına gelmediği” belirtiliyor.

JP Morgan’da giyim kurallarının gevşetilmesi kararının, bankanın üst düzey yöneticisinin Silikon Vadisi’ne yaptığı bir ziyaret sırasında, Mark Zuckerberg’in gir tişört, jeans ve kapşonlu svetşörtünden etkilenmesi sonucu gündeme geldiği belirtiliyor. Bankanın bu kararı almasında, gittikçe daha faza sayıda müşterinin rahat kıyafetler benimsemesinin de rol oynadığına dikkat çekiliyor.

Bankanın bu yeni “dress code”u aynı zamanda insan kaynakları açısından da imajını modernize etme anlamı taşıyor. Nitekim, gençlerin kariyer tercihlerinde kuralların daha gevşek olduğu Silikon Vadisi ve yatırım fonları ön plana çıkarken, Wall Street geriye düşmüş durumda.

BlackRock yatırım fonu ve denetçilik şirketi PriceWaterhouseCoopers (PWC) birkaç ay önce iş yerinde kot pantolon giyilmesine izin vermişti.