Wall Street Bitcoin’i ‘resmen’ tanıdı

0
53

Hemen hemen 10 yıl boyunca Wall Street kripto paraya önce ilgisiz kaldı daha sonra da sert eleştiriler yöneltti ve hatta itham etmekten kaçınmadı. Ancak artık ABD finans sektöründeki büyük aktörler de bitcoin girişimlerinde bulunuyorlar; bu da kripto parayı küresel finansta önemli bir oyuncu olarak tanıdıkları anlamına geliyor.
Nitekim ABD’de enerji borsası olan Intercontinental Exchange (ICE) büyük yatırımcıların bitcoin almalarını sağlayacak online bir işlem platformu üzerinde çalışıyor. ICE, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük borsası olan New York Borsası’nın ana şirketi; bundan dolayı da, bu attığı adım ana akım finans dünyasında bitcoin’e daha fazla saygınlık kazandıracaktır.
ICE şimdilik bu konuda resmi bir açıklama yapmaktan kaçınsa da, CEO Jeffrey Sprecher geçenlerde Bloomberg’e verdiği demeçte, kripto parayla ilgili trendi göz ardı edemeyeceklerini ve ICE’nin gelecekte dijital para birimiyle kontratlar imzalamasının hiç de ihtimal dışı olmadığını belirtmişti.
Öte yandan, bitcoin’i mercek altına alan finans platformu yalnızca ICE değil. Dünyanın en büyük finans hizmeti kuruluşlarından biri olan Goldman Sachs da bitcoin’le ilgili yeni işlem platformu açtığını duyurmuştu. Tüm bu gelişmeler de Wall Street’in bitcoin’e borsa işlemleri için resmi bir statü tanıdığı şeklinde yorumlanıyor.
Kripto para borsası LedgerX’in kurucusu Paul Chou’nun yorumu ise şu şekilde: “Sektör bitcoin tarihinde şimdiye dek tanık olunmamış kurumsal bir ilgi gösteriyor. Kripto paraya en çok inananların ise, ilk başta bu yeniliğe en çok kuşkuyla bakanlar olması bende hayranlık uyandırıyor. Bu sağlıklı bir kuşkuculuk. Sanırım pek çok kurum için bu yönde bir değişiklik olduğunu söylemek yanlış olmaz.”