Valör nedir?

0
446

Valör nedir? Valör tarihi nedir? Valör hesaplama nasıl yapılır gibi sorular finans piyasaları ile ilgilenen kişilerin cevabını merak ettiği sorular arasında yer alıyor.

Finans piyasaları ile ilgilenen ya da bir vadeli mevduat hesabında parasını değerlendiren yatırımcı valör terimi mutlaka karşılaşmıştır.

Valör Nedir?

Kelime anlamı olarak valör, Fransızca “değer” anlamına  gelir. Dilimize Fransızcadan geçen bu kelimenin İngilizcesi de “value date”, yani değer tarihi olarak karşımıza çıkar. Burada ilgili şeyin değer kazanacağı, işleme konacağı tarih kastedilmekte ve buna vurgu yapılmaktadır.

Peki günlük hayatta valör kelimesi nerede karşımıza çıkar? Bankacılık sisteminde valör ne anlama gelir?

Valör, işlemin yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme, değer kazanma tarihi arasındaki farkı anlatan bir terimdir. Bankacılık sisteminde bu kelime valör tarihi olarak karşımıza çıkar?

Valör tarihi nedir?

Bankacılık sisteminde bir vadeli mevduat hesabı açtığınızda ve paranızı burada faize yatırdığınızda paranıza faizin işlemeye başlayacağı tarih valör tarihi olarak adlandırılır. Uygulamada genel olarak bir bankada vadeli mevduat hesabınıza para yatırdığınız tarihten bir gün sonra faiz işlemeye başlar.

Bazı bankalarda bu tarih, 2 gün ya da 3 gün valörlü olarak karşımıza çıkar. Bu durumda banka size daha yüksek faiz verebilir. Valör hesaplama işlemi yapıldığında sunulan faizin gerçek halini de görmüş oluruz. 3 gün valörlü işlem yapıldığında 32 gün için %14 faiz veren bir banka aslında paranızı 35 gün kullanmış demektir.

Bankalarda işlemlerin aynı gün valörlü ya da valörsüz adı altında vakit kaybetmeden başlatılması da olasıdır. Bunun için banka ile pazarlık yapabilirsiniz. Genelde bankaya yatırdığınız paralar 1 gün valörlü değer kazanmakta, bankadan çektiğiniz paralar ise aynı gün valörlü olacak şekildedir.