VakıfBank bir haftada 1,7 milyar dolar fon sağladı

0
50
VakıfBank, Türkiye’nin notunun kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına çekildiği bir dönemde yurt dışından bir haftada 1 milyar 725 milyon dolar fon temin etti.

Banka açıklamasına göre, VakıfBank, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çektiği dönem içerisinde yurt dışından bir haftada 835 milyon dolar sendikasyon kredisi, 890 milyon dolar da seküritizasyon işlemi olmak üzere toplam 1 milyar 725 milyon dolar fon sağladı.

Böylelikle yıl başından bu yana VakıfBank’ın yurt dışından sağlamış olduğu toplam fon tutarı 4 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, söz konusu dönemde temin edilen kredilerinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu kredilerin Türkiye ekonomisine, Türk bankacılık sektörüne ve VakıfBank’a duyulan güveni bir kez daha teyit ettiğini dile getiren Aydoğan, şunları kaydetti:
“Nisan ayında temin ettiğimiz 920 milyon dolar tutarındaki yılın ilk sendikasyon kredisinin ardından, geçen yıl eylül ayında alınan sendikasyon kredisini başarıyla yeniledik. ING Bank NV ve National Bank of Abu Dhabi’nin koordinatör olarak yer aldığı, 12 ülkeden 22 bankanın katılım sağladığı, 224,5 milyon dolar ve 544 milyon avro olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan 367 gün vadeli, toplam 835 milyon dolar eşdeğerindeki yılın ikinci sendikasyon kredisi, dış ticaretin finansmanında kullandırılacak. Sendikasyon işleminde bizi destekleyen iş ortağımız bankalarla, mütekabiliyet temelinde iş hacmimizi daha da artıracağız.Yurt dışı nakit havale akımlarına dayalı ve iki dilimi hazine işlemlerine dayanan 890 milyon dolar tutarındaki seküritizasyon işlemi gerçekleştirdik. 7 ayrı dilimde dolar ve avro cinsinden gerçekleştirdiğimiz DPR seküritizasyon işleminin 354,4 milyon dolarlık kısmı 5 yıl vadeli, 535,7 milyon dolarlık kısmı 7 yıl vadeli olarak sağlanmıştır.

Yeni kaynak olarak temin edilen söz konusu işleme, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından, ülkemizde verilebilecek en yüksek not olan ‘A-‘ notu verilmiştir. Yıl başından bu yana sendikasyon, seküritizasyon, tahsisli bono satışı, ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı (covered bond) ve çok uluslu kredi kuruluşlarından aldığımız krediler aracılığı ile toplamda yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde kaynağı ülkemize getirdik. Uzun vadeli ve uygun maliyetli yurt dışı kaynak temin ederek reel ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu kredilere katılım sağlayan tüm muhabir bankalarımıza teşekkür ediyorum.”