Usta sanatçılardan başyapıtlar

0
206

23 Aralık müzayedesinin 1. bölümünde Fahrel Nissa Zeid, Neşet Günal, Erol Akyavaş, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Avni Arbaş, Nuri İyem, Mehmet Güleryüz, ve Neşe Erdok imzalı eserlerin yer alıyor. Müzayedede 20. yüzyıl Çağdaş Türk resim sanatından önemli bir seçki satışa sunuluyor.

Fahrel Nissa Zeid “YENİDEN DOĞUŞ”
Müzayedenin öne çıkan eserlerinden biri Fahrel Nissa Zeid’in görkemli çalışması “Yeniden Doğuş”
Antik A.Ş. yönetim kurulu üyesi Olgaç Artam müzayedeye çıkacak Fahrel Nissa Zeid imzalı tablonun bilinen en değerli Zeid eserlerinden biri olduğunu belirterek:  ”Dünya sanatçıları ile eşzamanlı kullandığı büyük tuvallerdeki dışavurumculuk ile birçok sanatçıya ilham veren Zeid, İslam ve Batı sanatının uyumunu kendine göre yorumlamıştır. Gerçekleştirdiği sergiler ve galericiler olan muhteşem ilişkisi onu bir dünya sanatçısı yapmıştır. Londra Tate Modern’de retrospektifi yapılan ilk Türk sanatçısı olarak adı dünya sanat tarihine geçmiştir. Müzayedemizde yer alan kırmızı, mavi, sarı renklerin ustaca kucaklaştırıldığı görkem tuval, 5 sergide yer almış, birçok kitapta yayınlanmış çok önemli bir yapıttır.”

NEŞET GÜNAL “Sorun-Sorum V”
Anadolu insanı ve yaşam gerçeğini tuvallerine taşıyan usta sanatçı Neşet Günal, Türk resim sanatının ikon başyapıtlarından biri, “Sorun-Sorum V” adlı eseri 23 Aralık Pazar günü satışa sunuluyor.
Neşet Günal’ın başyapıtın müzayedede yer almasının koleksiyoncular için büyük bir şans olduğunu belirten Artam, “Muhteşem bir perspektif, mavi gökyüzünde beyaz bulutlara uzanan tepeler, dengeli huzur veren bir kompozisyon, tuvalin dokusunda hissedilen Anadolu’nun toprağı, yorgun düşmüş dinlenen insanlar, eller, ayaklar, ifadeler ve yaşanmışlık.. Neşet Günal’ın yeteneğini yansıttığı ustalık döneminden bir şaheser.”
Müzayedenin diğer öne çıkan eserleri arasında Erol Akyavaş’ın ünlü “Guevara” konulu görkemli eseri ile “Kafalar” serilerinden çalışmaları, Neşe Erdok’un “Gölköy” konulu tuval çalışması, Mehmet Güleryüz’ün “Gapı Gaptırmam” adlı görkemli çalışması, Burhan Doğançay, Komet ve Ömer Uluç’un farklı dönemlerinden eserleri yer alıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Avni Arbaş, Abdurrahman Öztoprak, Abidin Dino gibi değerli sanatçıların da eserleri koleksiyoncuların beğenisine sunuluyor.  Füreya Koral imzalı seramik çalışmalar ile Balkan Naci İslimyeli, Selma Gürbüz, Kemal Önsoy ve Canan Tolon imzalı eserler yer alıyor.  
2. bölümünde ise değerli Hatlar ve Tablolar satışa sunuluyor. Yahya Hilmi, Sami Efendi, Bakkal Arif, Hasan Rıza’ya ait Hilye-i Şerifler son yılların en değerli eserleri.. Ünlü ressam Hoca Ali Rıza’nın “Peyzaj” konulu eseri, Süleyman Seyyit imzalı “Orman” ve İbrahim Çallı imzalı “Natürmort”  tablosu da bu müzayedede satışa sunulan eserler arasında. Hikmet Onat, Vecih Bereketoğlu, Şevket Dağ imzalı eserler de ilk kez müzayedede satışa sunulacak. Antik A.Ş.’nin 302. Müzayedesinde Osmanlı ve Avrupa yaşantısının ihtişamını yansıtan Sevres porselen vazolar, bronz heykeller ve antika objelerin yer aldığı eserler satışa sunuluyor.