Üretim Gücüyle Gelen Rekabet Avantajı 

0
296

Bisan, çeşitli problemlerle uğraşan üreteci firmalara örnek olabilecek niteliklere sahip bir model kurdu. Toyota’da görev almış bir ekiple yalın üretim sistemi üzerine çalışıyor. Müşteri memnuniyet oranını rekor seviyede artıran özel bir yazılım ile sektörde fark yaratıyor. Şirketin 2022 ciro hedefi ise 1 milyar TL.  – ERSAN TAYLAN 

Bisan CEO’su Ali Orçun Bal

Bisan CEO’su Ali Orçun Bal, “Üretim, Bisan’ın kalbi. Bizler, başından beri üretici olmayı sevdik. Bunu da her zaman geliştiriyoruz” diyor. Bal, bunları söylerken aslında şirketin temel stratejisi ve üretim sistemini bir anlamda özetliyor. Bisan’ın İzmir’deki fabrikası, 25 bini kapalı olmak üzere toplam 46 bin metrekare alana sahip. Bu fabrikada çelik, alüminyum kadro ve maşalar ile birçok parça ve aksesuar üretiliyor. Son beş yılda gerçekleştirilen yatırımlarla modernize edilen fabrika, küresel pazarda şirketin en etkili rekabet gücüne dönüşüyor. 

YERLİLİK ORANI ARTTI 

Bal, “Sadece Türkiye’nin ilk bisiklet markası değil, çelik ve alüminyum kadro üretiminin birlikte yapıldığı ilk bisiklet fabrikası olma ayrıcalığını da edindik. Montaj sanayi yerine üretmeyi tercih eden ve bisiklet üretiminde yerlileşmeyi destekleyen üretim stratejisine sahibiz. Montaj sanayi ile dünyaya açılamayacağımızı biliyoruz, dolayısıyla üretime her zaman daha fazla yatırım yapma gayretindeyiz. Üretimde bir diğer önemli farklılığımız ise, bazı bisiklet modellerimizi yüzde 70’e kadar yerlileştirmiş olmamız. Örneğin, e-bike’larda pili Çin’den almak yerine yüzde 100 yerli Vestel’den almayı tercih ediyoruz” diyor.   

ROBOTİK TEKNOLOJİLER 

Bisan, Şubat 2021’de ileri teknoloji içeren ekipman ve nitelikli işgücü kullanımı anlamına gelen, hata oranını en aza indiren üretimde yalın dönüşüme de start verdi. Toyota’da görev almış bir ekiple yalın üretim sistemi üzerine çalışmaya başlandı. Teknolojide robot kullanımı yatırımları halen devam ediyor. Bal, “Endüstri 4.0 sistemindeyiz. Amacımız bütün üretimin en ufak detayına kadar ölçülebilir hale gelmesi. Bir ana sanayi olarak bisikletlerin kadroların, maşaların ve diğer aksam parçaların üretimi açısından ve üretim tekniği olarak uygulanan TPS kültürüne göre en verimli ve optimum üretim otomasyon ve robotik teknolojiler ile gerçekleştirilmekte” diyor. Şirketin üretimde diğer bir yatırım alanı ise Ar-Ge. Bisan’ın Fransa ve Portekiz’de iki tane akredite bisiklet labotuvarı var. Bisan, üçüncüsünü Türkiye’de kurmak üzere başvurularını yaptı. Aynı zamanda Ar-Ge merkezi olma yolunda da tüm başvurular yapıldı. Bu kapsamda KOSGEB ve TÜBİTAK projeleri de tamamlanmış. 

YENİLİKÇİ PAZARLAMA 

Bisan, üretim stratejisindeki değişimi elbette pazarlama stratejisi ile ilişkilendiriyor. Satış sonrası verilen hizmet kalitesi ile sektörde fark yaratmayı hedeflediklerini belirten Bal, “Çok güçlü ve tecrübeli bir satış sonrası ekibine sahibiz. Aynı zaman da SSH kalitesinin artırılması ve hızlı geri dönüşlerin sağlanması adına Bisan’a özel yazılım yatırımı yaptık. Satış sonrası hizmet kalitesi müşteri memnuniyeti oranı en yakın rakibimizin iki katı seviyelerinde. SSH ekibimiz sadece müşterilerin talep ve problemlerini dinlemekle kalmıyor, üretime de bilgi aktarıyor. Müşteriyle aramızdaki en önemli köprü vazifesinde. Örneğin, bu ekiple birlikte geliştirdiğimiz bir proje var. Bisikletiniz çalındı diyelim. Bizi aradınız ve biz hemen bisikletinizi kilitliyoruz. Bisikletiniz kullanılamıyor. Ve üzerindeki QR kod sayesinde hırsızın satmak için bisikleti götürdüğü bayi ya da servis çalıntı olduğunu anında fark edebiliyor. Bu uygulama sadece Bisan’da var” diyor. Bu ekibin bir diğer takibi ise Bike Fitting uygulaması. Bu uygulama ile kullanıcının fiziksel haritası çıkarılıyor. Bisikletin aurodinamiğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bal, “Bu nedenle fiziksel ölçülerinize uygun bisikleti almanız hem sağlığınız hem de keyifli bir sürüş için önemli. Bike Fitting ile ayna kol uzunluğundan selenin açısına kadar milim milim ölçümleme yapıyoruz. Bu sayede sizin için en ideal bisikletin ne olduğunu söylüyoruz. Bu hizmet sadece Bisan’da ücretsiz olarak uygulanıyor. Randevu ile çalışılıyor. Ama çok yakın zamanda bu uygulamayı mobil olarak her yere taşıyacağız. Çünkü doğru seçim yapılmadığı taktirde fiziksel zarar riski kadar kişi bisikletten de soğuyabiliyor. Bunu asla istemeyiz. Bizim için önemli olan bisikleti sevdirmek. Bu hizmeti bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz” diyor. 

İHRACAT ATAĞI 

Bisan Almanya, İtalya, Yunanistan, ABD, İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi ülkelere ihracat yapıyor. Bal, “Hedefimiz önce AB pazarında, sonra dünya pazarında tanınmış bir Türk markası olmak. 2012’de, ihracat pazarımızı büyütme hedefimiz doğrultusunda Almanya ile el sıkıştık. Bugün, bağlantılarımızın daha da arttığı Almanya’da bayilikler oluşturmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Almanya’nın dünyaya açılmamız konusunda pilot ülke olacağına inanıyoruz. Temmuz ayında Almanya’da düzenlenecek olan dünyanın en prestijli bisiklet fuarı Eurobike’a katılan tek Türk markası olmamız da bizim için önemli bir ayrıcalık” diyor. Bisan, ihracat hedefleri doğrultusunda sadece bitmiş bisiklet değil, ürettiği yedek parça ve aksesuarları da AB ülkelerindeki OEM’lerine ihraç ediyor. Avrupa bisiklet pazarının çok hızlı büyüdüğü belirten Bal, “Yılda 21 milyon adet bisiklet satılıyor. Bu rakamın yarısı ithal ediliyor. Avrupa’dan ithal edilen bu 10 milyonluk pazarı Bisan olarak biz domine etmek istiyoruz. Bu pazarı sadece Bisan markasıyla değil OEM olarak da domine edebiliriz. Bugün İtalya’da OEM satışlarında oldukça güçlüyüz. Üretim kabiliyetimizle bu kasımızı da güçlendirmek istiyoruz.  Birazdan hep birlikte gezeceğimiz bu tesis Avrupa’nın sayılı üretim tesislerinden birisidir. Buradaki kapasiteyi sonuna kadar kullanarak ülkemize ciddi oranda döviz girdisi sağlayabiliriz. Belçika ve Makedonya’dan ilk defa siparişler aldık. Avrupa ülkeleri 2022 hedefimiz 1 milyar TL ciroyla kapatmak. Bunun 550 milyon TL’sini ihracattan elde etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz önce Avrupa daha sonra dünya pazarında tanınmış bir Türk markası olmak. 

Türkiye’de her yıl 1.5 milyon bisiklet satılıyor. Her yıl yüzde 100 büyüyen Bisan, Türkiye bisiklet pazarındaki ilk üç markadan biri konumunda bulunuyor” diyor.