Üretemediği Makine Yok

0
1058

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Erdoğanlar Makina, yeni yatırımlarla üretim alanını beş bin metrekareye çıkardı. Erdoğanlar Makina Genel Müdürü Serkan Nuhoğlu, “Fabrikamızda üretemediğimiz makine yok. Önümüzdeki dönemde yeni fabrikalar kurabiliriz” diyor.

ERDOĞANLAR MAKİNA rüzgar tribünlerinin kanat bağlantılarından kepçe ataçmanına, tarama makinesinden yağ pompa şasesine kadar her türlü makine ya da ara mamul üretebiliyor. Bulunduğu bölgede örnek bir aile işletmesi olarak gösterilen şirket, son yıllarda yaptığı yatırımlarla kesintisiz bir şekilde büyüyor. Ulusal pazarda markalaşma çalışmalarına başlamaya hazırlanan şirketin ikinci fazda yurtdışına açılma planları var. 50 yıldır komple tesis ve ara mamul imalatı Erdoğanlar Makina Genel Müdürü
Serkan Nuhoğlukonusunda faaliyet gösteren Eroğanlar Makina’nın yönetiminde şimdi ikinci kuşaktan Serkan Nuhoğlu bulunuyor. Nuhoğlu ile Erdoğanlar Makina’nın yeni hedeflerini konuştuk…

Erdoğanlar Makine, ne zaman kimin tarafından kuruldu? Şirketinizin Kuruluş ve gelişim süreçlerini anlatır mısınız?

Erdoğanlar Makina, 1958 yılında babam Erdoğan Nuhoğlu tarafından kurulan bir aile şirketi. Yaklaşık 50 yıldır komple tesis ve ara mamul imalatı konusunda hizmet veriyoruz. 2010’da kardeş şirketimiz Ermak Hidrolik ile birleştik. Bu birleşmenin sağladığı sinerji bize yeni fırsatlar yarattı. Örneğin 2013’te Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındık.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika yatırımınızı gerçekleştirirken hangi finansman modelini kullandınız?

Fabrika yatırımı için teşvik kullanmadık. Bu yatırımı yüzde 100 öz sermaye ile gerçekleştirdik.

Fabrikanızda halihazırda kaç kişi çalışıyor? Burada neler üretiyorsunuz?

Fabrikamızda çalışan 30 personelimiz var. Ben imalattan sorumluyum. Finans sorumlumuz ise Hakan Bey. Fabrikamızı, bu yıl itibariye üç bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam beş bin metrekareye çıkardık. Tabi ileride farklı projeler olursa daha büyük bir yere taşınabiliriz. Fabrikamızda başta makine imalatı olmak üzere çeşitli kollarda birçok ürün üretiyoruz.

Peki, şirketiniz 2019’u nasıl geçirdi? 2020 yılından beklentiniz neler?

Aslında piyasalara ters orantılı bir seyrimiz var denilebilir. Örneğin seçim dönemlerinde piyasa durur ama bizim işler hareketlenir. Çünkü bu dönemlerde herkes rölantiye girer ve tesislerini bakıma alırlar. İşte o zamanda bizim en yüksek pik yaptığımız dönemler oluyor. Onun için 2019 yılında büyümeye devam ettik. Şirketimiz, 2020 yılında da büyümesini kesintisiz sürdürecek.

Ağır sanayi iş yapıyorsunuz… Üretim tesisinizde iş güvenliği konularında ne tür önlemler alıyorsunuz?

Bu konuyla ilgili tüm gerekli eğitimler iş güvenliği uzmanı tarafından çalışanlarımıza verildi. Çalışmalarımızda iş güvenliği kurallarına uygun kıyafet, ayakkabı ve eldivenler kullanıyoruz. Bu tedbirleri zaten alıyoruz. Çalışanlarımızın da bunları benimsemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz.

Üretim tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz? Makine parkurunuzda hangi makinalar bulunuyor?

Fabrikamızda bilgisayar kontrollü CNC tezgahları bulunuyor. Universal tornalarımız ve frezelerimiz var. Lazer ve plazma kesim tezgahımız bulunuyor. Saç işleyebilmemiz için silindirlerimiz var. Ayrıca kaynak makinalarımız bulunuyor.

Fabrikanızda ne tür ürünler üretiyorsunuz? Servis ağınız nasıl?

Biz sipariş üzerine butik çalışıyoruz. Örneğin geçen hafta rüzgar tribünlerinin kanat bağlantılarından bir tanesini yaptık. Üç tane daha sipariş aldık. Şu anda imalatta olan presimiz var.
Balıkesir Organze Sanayi Bölgesi’ndeki bütün fabrikaların tamir ve bakım işlemlerini yapıyoruz. O fabrikaların ellerinde bulundurdukları makinalara hizmet veriyoruz. Yıllardır Kale Grubu ile çalışıyoruz. Ancak bayisi olduğumuz herhangi bir ulusal marka yok.


“İHRACATA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

İhracat yapıyor musunuz ya da ihracata dönük çalışmalarınız var mı?

2019 yılında yüzde 5 civarındaydı. Tabi ihracata yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Tabi ki Erdoğanlar Makine olarak, globalleşen dünyada yeni pazarlar aramak ve yurtdışına açılmayı hedefliyoruz. Ancak öncelikle bir marka yaratmamız gerekiyor. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz.

Sektörün geleceği için öngörünüz nedir?

Çok çalışmalıyız. Bakın millet olarak bizim yapamayacağımız bir şey yok. Onun için bu iş aileden başlıyor. Çünkü her aile çocuğunun rahat ve kolay para kazanmasını istiyor. Ama böyle bir dünya yok, bizler çalışıp üretmek zorundayız. Ben kendim de meslek lisesi mezunuyum ve inanın sınıfımdan bir tek ben mesleğimi yapıyorum. Örneğin, Ar-Ge bölümünde çalışan arkadaşımızda meslek lisesi mezunu. O da kendi bölümünden işini yapan tek kişi. Eleman bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Yetiştirdiklerimiz de belli bir süreden sonra başka işlere gidiyorlar.

Sizce bu sektöre kalifiye eleman, nitelikli iş gücü kazandırmak için neler yapılabilir?

En iyi zaman benim mezun olduğum 1990’lı yıllardı sanırım. Maalesef o yıllardan sonra kalifiye eleman yetiştirilmesi bitti diyebilirim. Bu da sektörümüz için iyi değil. Hatta ilerde daha çok sıkıntı çekeceğiz gibi görünüyor.

Şimdi bu mesleği kimler yapacak?

Bakın bir yurtdışı gezisinde BMW’nin fabrikasını gezdik. Tam 400’e yakın robot çalışıyordu. Kalifiye eleman bulamayınca, yakında robotlarla çalışacağız gibi görünüyor.