UNDP ve Türkiye arasındaki ortaklık diyaloğu başladı

0
34

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Bölgesel Bürosu Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu, Türk tarafı ile sürdürülen yıllık ortaklık diyaloğunu da kapsayan iki günlük bir ziyaret için İstanbul’a geldi.

UNDP’den yapılan açıklamaya göre, Sultanoğlu ziyaretinde UNDP’nin İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi’nin İcra Kurulu toplantısına katılacak ayrıca Birleşmiş Milletler’in (BM) bölgedeki çalışmaları konusunda İstanbul’daki konsolosluk ve uluslararası örgüt temsilcilerine bir sunum yapacak.

Türkiye ve UNDP arasındaki yıllık ortaklık diyaloğu, Türkiye ve UNDP arasında 2011’de imzalanan ve küresel bir kalkınma ortağı olarak Türkiye’nin rolüne odaklanan küresel ortaklık çerçeve anlaşması kapsamındaki ilerlemeye yönelik bir durum değerlendirmesini kapsayacak. Diyalogda 2015 yılı için bir dizi ortak girişim alanı saptanacak ayrıca Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına yönelik UNDP’nin desteği de ele alınacak.

Ortaklık diyaloğunda ayrıca geçen yıl İstanbul’da düzenlenen ve uluslararası kalkınma işbirliğindeki eğilimler ve yükselen fırsatlara odaklanan konferansın sonuçlarının takibi de dahil olmak üzere, tarafların etkili kalkınma işbirliği alanındaki ortaklığı ele alınacak. Yaklaşmakta olan BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi ve BM Kalkınma Finansmanı Konferansı gibi küresel etkinliklere yönelik katkılar da toplantının gündem maddeleri arasında yer alıyor.

“Bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz”
Cihan Sultanoğlu, ziyaretinin ilk gününde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Kenan İpek ile birlikte İstanbul’da yerleşik konsolosluk ve uluslararası örgüt temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışını yaptı. Toplantıda BM Nüfus Fonu ve BM Kadın Birimi temsilcileri de bölgedeki çalışmaları hakkında birer konuşma yaptı.

Sultanoğlu açılış konuşmasında, bölge ülkelerinin sürdürülebilir kalkınmalarına katkı koyma taahhüdü nedeniyle Türkiye hükümetinden övgüyle bahsederek, “Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne giden yolda son dönemeci alırken de, bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin özellikle sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme konusunda bölgedeki önemli ortaklarından biri olduğunu kaydeden Sultanoğlu, “Türkiye’nin tecrübesini bölgede ve dünyada paylaşmak da diğer ülkelerin takip edebilecekleri güçlü bir örnek teşkil etmesi bakımından ayrıca önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Sultanoğlu ziyaretinde ayrıca UNDP’nin İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi’nin (IICPSD) İcra Kurulu toplantısına da katılacak.