“Uçakta menenjit vakası Ebola’dan daha tehlikeli”

    0
    24

    Dünyada Ebola paniği yaşanırken,  geçenlerde THY’nin uçağında meydana gelen olaya benzer şekilde özellikle uçuşlarda Ebola hastasıyla karşı karşıya kalınması olasılığı temel bir endişe kaynağı. Sağlıkla ilgili konularda, havayollarının benimsediği uluslararası kurallar var ve bu doğrultuda, gereken önlemler alınarak yolcuların kaygıları azaltılmaya çalışılıyor.
     
    Konuyla ilgili “Le Figaro”nun sorularını yanıtlayan Air France yolcu sağlığı sorumlusu Vincent Feuillie, Fransız havayolunun geçen mart ayından itibaren gündeme getirdiği uygulama doğrultusunda Gine, Lagos, Nijerya gibi Ebola açısından riskli ülkelere seyahatlerde hem yolcuların hem de uçuş ekibinin bir soru formunu doldurması ve vücut ateşi kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtiyor. Ateşi olan yolcu uçağa alınmıyor.  Afrika ülkelerine sık sık seyahat etmek zorunda olan Air France personelinden de ellerini yıkamak, koyun, keçi eti/peyniri yememek, hastalarla temas etmemek gibi basit önlemleri yerine getirmeleri isteniyor.
     
    Air France uçuş sırasında hasta yolcuyla karşı karşıya kalınması halinde neler yapılabileceğiyle ilgili bir sağlık protokolünü de birkaç yıl önce hayata geçirmiş bulunuyor. Bu protokol yalnızca Ebola’ya özgü olmayıp, bir süre önce dünyayı kasıp kavuran SARS, H1N1 gribi vs gibi tehlikeli virüslere yönelik önlemleri de kapsıyor.  Air France uçuşlarında, bir yolcunun Ebola semptomları sergilemesi halinde, personelden bir kişi eldiven ve maske takıp söz konusu kişiyi tuvaletlerde izole ediyor.  Fransız havayolunun sağlık sorumlusu, Ebola’nın SARS’tan farklı olarak, hasta kişinin yanında oturulması halinde havadan soluma yoluyla bulaşmadığına dikkat çekiyor.
     
    Halihazırdaki koşullarda Ebola’yı bir panik unsuru olarak görmedikleri mesajını veren Vincent Feuillie, alınan önlemlerden dolayı, bir Ebola hastasının zaten uçağa binme olasılığının çok düşük olduğunu belirtirken, ilginç bir saptamada da bulunuyor: “Hasta her şeye rağmen uçağa binse bile, başkalarına Ebola bulaştırma olasılığı çok düşük. Örneğin, son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalık olan menenjit bakterisi taşıyan bir yolcu, uçakta diğerleri için çok daha riskli olacaktır.”